Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
консп. лекций Опер.мен-т.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
396.8 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

В.Г. Ковальов, А.О. Рекіш

Операційний менеджмент

Конспект лекцій

Одеса - 2008

ББК 65.29-2а73

УДК 005.92 (075.8)

Друкується за рішенням вченої ради Одеського державного екологічного університету (протокол №___від____________р.)

В.Г.Ковальов, А.О.Рекіш

Операційний менеджмент -: Конспект лекцій. – Одеса: Вид-во „ТЕС”, 2008.

В конспекті лекцій викладені базові питання і положення операційного менеджменту. Конспект лекцій складається з чотирьох тем: перша - “Сутність і зміст операційного менеджменту. Системний підхід в операційному менеджменті”, друга тема - “Фінансові методи поточного та оперативного управління операційною системою”, третя –“ Процеси прийняття рішень в операційному менеджменті”, четверта - “Стратегічне та тактичне планування в операційному менеджменті”, котрі збагаченні викладанням теоретичних питань, знання яких необхідне для самонавчання та самовдосконалення по даній дисципліні.

Конспект лекцій використовується для денної та заочної форми навчання.

© Одеський державний

екологічний університет, 2008

Зміст

Вступ

Тема 1. Сутність та зміст операційного менеджменту. Системний підхід в операційному менеджменті.

    1. Поняття операційного менеджменту.

    2. Операційна функція в організації.

    3. Операційний менеджмент як система.

    4. Сутність керування операціями.

    5. Класифікація операційних систем.

    6. Взаємозв’язок з іншими функціями організації.

Контрольні запитання для самоперевірки.

Тема 2. Фінансові методи поточного та оперативного управління операційною системою.

Контрольні запитання для самоперевірки.

Тема 3.Процеси прийняття рішень в операційному менеджменті.

3.1. Поняття про рішення.

3.2. Класифікація рішень

3.3. Процес прийняття рішення.

3.4. Прийняття рішення в реальному житті.

Контрольні запитання для самоперевірки.

Тема 4. Стратегічне та тактичне планування в операційному менеджменті.

4.1. Стратегія і тактика – дві складові успішного управління операційною системою.

4.2. Організація стратегії операційної системи.

4.3. Стратегічні і тактичні рішення операційного менеджменту.

4.4. Основні елементи ухваленої операційної системи.

4.4.1. Корпоративні чинники.

4.4.2. Сервіс і його складові.

      1. Ухвалення операційної і ринкової стратегій.

Контрольні запитання для самоперевірки.

Рекомендована література.

ВСТУП

В умовах переходу до ринкової економіки стає необхідною зміна системи поглядів на управління розвитком підприємства в нестабільному і важкопрогнозуємому зовнішньому середовищі.

Концепція стратегічного управління, складова сучасну управлінську філософію, заснована на системному і ситуативному підходах до управління. Підприємство розглядається при цьому перш за все як «відкрита система», головні передумови успіху діяльності відшукуються не усередині фірми, а поза нею, тобто успіх зв'язується з тим, наскільки вдало фірма пристосовується до зовнішнього оточення. Можна сформулювати головні критерії ефективності системи управління:

- чи зуміє фірма розпізнати погрози для її існування;

- чи буде стійка до дії зовнішнього середовища;

- чи не упустить можливості, що виникають в її середовищі;

- чи зможе отримати максимальні вигоди з цих можливостей.

Кілька років тому з'явилася нова наука «Операційний менеджмент», яка розглядає будь-який процес управління з погляду операцій. Операційний менеджмент покликаний забезпечити ефективне і раціональне ведення цієї діяльності. Тому всіх менеджерів можна вважати операційними менеджерами, оскільки вони повинні так керувати своїми підрозділами, щоб ті працювали ефективно і раціонально, незалежно від своєї функції. Що ще важливіше, операції - це основа основ будь-якого виробничого або обслуговуючого підприємства, і якщо операційна функція виконуватиметься неефективно, то і вся організація в цілому не зможе добитися успіху».

В умовах створення ринкової економіки України, розвитку підприємства, модернізації державного сектору суттєво змінюється зміст організаційних, управлінських, соціально-економічних відносин як у системі державного управління, так і в управлінні на рівні окремого підприємства.

Новий підхід до управління полягає в тому, що будь-яке підприємство розглядається як відкрита соціально – економічна система, котра діє в межах ситуаційного підходу. Тому форми, методи, системи, стилі керівництва мають істотно змінюватися залежно від об'єктивних умов первісних перемінних організації(зовнішнього середовища, цілей, стратегії, технології тощо).

Сучасний операційний менеджмент — гнучка організаційна система управління й водночас складний соціально - економічний, інформаційно - технологічний процес, що використовується для зміни станів і особливостей об'єкта управління.

Розгляд операційного менеджменту як складної системи багатофункціонального управління дає змогу усвідомити внутрішні й зовнішні важелі регулювання всієї виробничої діяльності в цілому і таким чином досягти їх збалансованості за умов мінливого ринкового оточення.

Операційний менеджмент - це цілеспрямована діяльність керування операціями придбання потрібних ресурсів, трансформації в готовий продукт, (послуга) с поставного останнього споживачу на ринок.

Найважливішим резервом підвищення ефективності всього суспільного виробництва є підвищення якості прийнятих рішень, що досягається шляхом удосконалювання процесу прийняття рішень.

Прийняття рішень – складова частина будь-якої управлінської функції. Необхідність ухвалення рішення пронизує усе, що робить керуючий, формуючи цілі і домагаючись їх досягнення. Тому розуміння природи прийняття рішень надзвичайно важливо для кожного, хто хоче процвітати в мистецтві управління.

Ефективне прийняття рішень необхідно для виконання управлінських функцій. Удосконалювання процесу прийняття обґрунтованих об'єктивних рішень у ситуаціях виняткової складності досягається шляхом використання наукового підходу до даного процесу, моделей і кількісних методів прийняття рішень.

Ефективність управління залежить від комплексного застосування багатьох факторів і не в останню чергу від процедури прийнятих рішень і їх практичного втілення в життя. Але для того, щоб управлінське рішення було діючим і ефективним, потрібно дотриматися певної методологічні основи.

Важливість проблем, пов'язаних із прийняттям рішень, залучає до них увагу широкого кола учених і практичних працівників, що представляють далекі друг від друга галузі наукових і технічних знань. У даній сфері прийняття рішень процес систематизований.

Прийняття рішень є важливою частиною будь-якої управлінської діяльності. Образно кажучи, прийняття рішень можна назвати "центром", навколо якого обертається життя організації.

Керівникам різних підприємств приходиться перебирати численні комбінації потенційних дій для того, щоб знайти правильну дію для даної організації у даний час і в даному місці. По суті, щоб організація могла чітко ефективно працювати, керівник повинен зробити серію правильних виборів з декількох альтернативних можливостей.

Тому керівник при швидко мінливих умовах зовнішнього і внутрішнього середовища організації не може приймати непродуманих рішень. З метою підвищення ефективності прийняття управлінських рішень у науці управління були створені кількісні і якісні методи прийняття управлінських рішень.

Ціль операційного менеджменту полягає у виявленні ознак, характерних для управлінських рішень, а також в аналізі процесу вироблення й ухвалення рішення керівником підприємства. У операційному менеджменті ставиться мета: дати визначення процесу прийняття рішень; представити сукупність методів прийняття управлінських рішень, що існують на сьогоднішній день; показати на прикладах певної організації практичне застосування методів науки управління.

Для досягнення поставленої мети необхідно поставити ряд конкретних задач:

  1. усвідомити місце, займане управлінськими рішеннями в теперішніх економічних умовах, усвідомити їхнє місце в інформаційній системі підприємства;

  2. розкрити теоретичні основи: сутність, класифікацію рішень, методи і способи прийняття, функції управлінських рішень.

  3. дати характеристику об'єкту дослідження;

4) виробити пропозиції по підвищенню ефективності виробництва.