Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб2ммио.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
70.66 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Лабораторна робота №2

З дисципліни моделювання систем

На тему «дослідження процедур імітаційного моделювання складних

Технічних об'єктів»

Виконав:

Студент групи К-33

Непомящий Іван

Перевірив:

Доцент кафедри

Інформаційних технологій

Онищенко с.м.

Одеса – 2014

ЗМІСТ

ВСТУП

У математичних моделях (мм) складних об'єктів, представлених у вигляді систем масового обслуговування (смо), фігурують засоби обслуговування, що називаютьсяобслуговуючимиапаратами (оа), і обслуговуючі заявки, які називаються транзактами. Так, в моделі виробничої лінії оа відображають робочі місця, а транзакти – деталі, матеріали, інструменти, які надходять на обробку. Стан смо характеризується станами оа, транзактів і черг до оа. Стан оа описується подвійною змінною, яка може приймати значення “зайнятий” або “вільний”. Змінна, що характеризує стан транзакту, може мати значення “обслуговування” або “очікування”. Стан черги характеризується кількістю наявних в ній транзактів.

1 Загальні положення

У математичних моделях (мм) складних об'єктів, представлених у вигляді истем масового обслуговування (смо), фігурують засоби обслуговування, що називаютьсяобслуговуючимиапаратами (оа), і обслуговуючі заявки, які називаються транзактами. Так, в моделі виробничої лінії оа відображають робочі місця, а транзакти – деталі, матеріали, інструменти, які надходять на обробку. Стан смо характеризується станами оа, транзактів і черг до оа. Стан оа описується подвійною змінною, яка може приймати значення “зайнятий” або “вільний”. Змінна, що характеризує стан транзакту, може мати значення “обслуговування” або “очікування”. Стан черги характеризується кількістю наявних в ній транзактів.

Імітаційна модель смо являє собою алгоритм, що відображає поведінку смо, тобто відображає зміни стану смо в часі при заданих потоках заявок, що надходять на входи системи. Параметри вхідних потоків заявок – зовнішні параметри смо. Вихідними параметрами являються величини, що характеризують властивості системи – якість її функціонування. Приклади вихідних параметрів: продуктивністьсмо – середній час заявок, щообслуговуються за одиницю часу; коефіцієнтизавантаженняобладнання – відношення часу обслуговування до загального часу в кожному оа;середнійчасобслуговуванняоднієїзаявки. Основна властивість оа – це затрати часу на обслуговування, тому внутрішніми параметрами в моделі смо являються величини, що характеризують цю властивість оа. Як правило, час обслуговування розглядається як випадкова величина і як внутрішні параметри фігурують параметри законів розподілу цієї величини.

Імітаційне моделювання дозволяє досліджувати смо при різних типах вхідних потоків та інтенсивностей надходження заявок на входи, при варіаціях параметрів оа, при різних дисциплінах обслуговування заявок. Дисциплінаобслуговування – правило, за яким заявки надходять з черг на обслуговування. Величина, яка характеризує право на першочергове обслуговування, називається пріоритетом. У моделях смо заявки, які надходять на вхід зайнятого оа, створюють черги, окремі для заявок кожного пріоритету. При звільненні оа на обслуговування приймається заявка з черги з найбільш високим пріоритетом. Основний тип оа – пристрої, саме в них проходить обробка транзактів із затратами часу. До оа належать такожнакопичувачі(пам'яті), що відображають засоби зберігання оброблюваних деталей у виробничих лініях або оброблюваних даних в обчислювальних системах. Накопичувачі характеризуються не часом обслуговування заявок, а місткістю – максимально можливою кількістю одночасно присутніх в накопичувачах заявок. До елементів імітаційних моделей смо крім оа відносять також вузлита джерелазаявок. Зв'язки оа між собою реалізують вузли, тобто характеризують правила, за якими заявки направляються до того чи іншого оа. Для опису моделей смо при їх дослідженні на еом розроблені спеціальні мови імітаційного моделювання. Існують загальноцільові мови, орієнтовані на опис широкого класу смо в різних предметних областях, іспеціалізовані мови, призначені для аналізу систем певного типу. Прикладом загальноцільових мов є gpss