Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка_оформление дипломов_2011-2012

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
338.93 Кб
Скачать

ЗМІСТ

1ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ (ПРОЕКТІВ) РОБІТ ... 5

1.1Структура проекту (роботи) ………………………………….. 5

1.2Нумерація розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів ……… 8

1.3Нумерація сторінок …………………………………………… 9

2ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ФОРМУЛ, ТАБЛИЦЬ, ІЛЮСТРАЦІЙ, ПОСИЛАНЬ ТА ДОДАТКІВ ...…………………... 10

2.1Формули та рівняння …………………………………………. 10

2.2Таблиці ………………………………………………………… 11

2.3Ілюстрації ……………………………………………………… 12

2.4Посилання ……………………………………………………... 13

2.5Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів ………………………………………………………. 13

2.6Додатки ………………………………………………………... 13

ЗРАЗКИ ТИТУЛЬНОГО ЛИСТА, ЗАВДАННЯ, РЕЦЕЗІЇ ТА КАЛЕНДАРНОГО ПЛАНУ ……………………………………………… 15

4

1 ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ (ПРОЕКТІВ) РОБІТ

Дипломні проекту (роботи) та кваліфікаційні магістерські роботи повинні відповідати вимогам високої культури оформлення, встановленим державною стандартизацією.

Тематика дипломних проектів (робіт) та кваліфікаційних магістерських робіт визначається відповідними кафедрами. Студентам надається право вибору теми роботи. Студент може запропонувати свою тему, назва якої при необхідності може бути уточнена науковим керівником.

Для виконання дипломного проекту (роботи) та кваліфікаційної магістерської роботи призначається науковий керівник і рецензент.

Наукове керівництво дипломних проектів (робіт) та кваліфікаційних магістерських робіт здійснюють поетапно, загалом, викладачі кафедр, але їх науковими керівниками можуть бути також і фахівці інших навчальних та наукових установ. Науковий керівник консультує, редагує і рецензує дипломні проекти (роботи) чи магістерські кваліфікаційні роботи. Основні вимоги до дипломних проектів (робіт) та кваліфікаційних магістерських робіт: цілеспрямованість, чітка побудова, логічна послідовність викладу матеріалу, глибина дослідження і повнота висвітлення питань, точність формулювань, доведеність висновків і обґрунтованість рекомендацій, грамотне оформлення.

Після затвердження теми роботи, призначення наукового керівника і рецензента студент приступає до виконання роботи.

1.1 Структура проекту (роботи)

Дипломний проект (робота) та кваліфікаційна магістерська робота включає:

1.Титульний лист із зазначенням назви теми роботи, її автора, наукового керівника, рецензента, кафедри, по якій виконувалася робота і т.д.

2.Зміст, де вказується назва та сторінки розташування в роботі вступу, глав, підрозділів, висновків, списку використаних джерел, додатки

іт. п.

3.Перелік умовних позначень, символів, термінів (при необхідності).

4.Вступ, в якому викладаються наступні розділи:

актуальність теми дипломного проекту (роботи) чи кваліфікаційної магістерської роботи;

завдання дослідження;

методи дослідження (включає використання конкретних теоретичних і емпіричних методів дослідження);

5

основні положення, що виносяться на захист дипломного (проекту) роботи чи кваліфікаційної магістерської роботи (передбачає формулювання у вигляді тез основних положень, що випливають із завдань дослідження);

опублікування результатів дослідження (наявність даного розділу передбачається, якщо по темі роботи студент є автором статті, тез доповіді і т.д.);

структура і обсяг дипломного (проекту) роботи чи кваліфікаційної магістерської роботи (вказується, з яких структурних елементів складається робота: вступ, кількість глав, параграфів, висновок, список використаних джерел, із зазначенням кількості найменувань, а також обсяг роботи в сторінках та ін.)

5.Найменування розділів (глав і підрозділів) і виклад матеріалу відповідного до теми.

6.Висновок, в якому підбиваються підсумки дослідження, узагальнюються і формулюються висновки.

7.Список використаних джерел, в якому перелік джерел з зазначенням їх порядкового номера наводиться в порядку черговості цитування або в алфавітному порядку.

За погодженням з науковим керівником студент може обрати іншу послідовність використаних джерел.

8.Додаток (при необхідності) включає схеми, графіки, таблиці і т.д.

9.Список опублікованих наукових праць (при їх наявності).

Кожен розділ роботи (вступ, глави, підрозділи, висновок і т. д.) повинен мати заголовок, а також починатися з нової сторінки (за винятком підрозділів).

Структурні елементи «ЗМІСТ», «ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ», «ПЕРЕДМОВА», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «РЕКОМЕНДАЦІЇ», «ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ» не нумерують, а їх назви правлять за заголовки структурних елементів.

Обсяг рукопису дипломного проекту (роботи) чи кваліфікаційної магістерської роботи, виконаної на комп'ютері повинен складати для спеціаліста не менше 60 сторінок, для магістра 70 сторінок.

Один рядок рукопису по насиченості повинна мати 60-65 знаків, враховуючи інтервали між словами. Знаком вважається кожна буква, цифра, крапка, кома, крапка з комою, дужка, коса риса, двокрапка, тире, дефіс. Кількість рядків на одній сторінці суцільного тексту повинно бути не більше 30. Менша кількість рядків допускається на перших та останніх сторінках.

Один рядок від іншого відділяють інтервалами (0,5 см.), за винятком

6

рядків, на яких розміщено формули з індексами, ці рядки відділяють двома інтервалами. Кожна сторінка повинна мати поля: ліве - 30-35 мм, праве – 10-15 мм, верхнє та нижнє по 20 мм.

Рукопис обов'язково переплітають.

Текст рукопису повинен бути виконаний за допомогою комп'ютерної техніки, що є кращим варіантом, відповідно до вимог ДСТУ України ДСТУ 3008-95. «Документація. Звіти у сфері науки і техніки: структура і правила оформлення ».

Роботу, яку виконують за допомогою комп'ютерної техніки, набирають у текстовому редакторі Microsoft Word. Шрифт Times New Roman 14.

На кожній сторінці основного тексту повинен бути абзац. Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж усього тексту проекту (роботи) та дорівнювати чотирьом знакам (12,5 мм). Вставлені від руки літери, символи та інші позначення, відсутні в комп'ютері, мають розмір друкованого шрифту.

При написанні формул слід зберігати співвідношення знаків і інтервалів. Розмір великих літер і цифр у формулах дорівнює 7-8 мм, малих - 4 мм, показників ступенів та індексів - не менше 2 мм. Верхні і нижні індекси вписують праворуч від літерного позначення, до якого вони належать.

Рядок з формулами, від попереднього і наступного рядків, відокремлюють двома інтервалами. Основні формули нумерують. При перенесенні нумерованої формули, номер її проставляють проти останнього рядка перенесеної формули. Розрив і перенесення багатозначного індексу, дробу, підкореневого і підінтегрального виразів, скороченого слова не допускається.

Скорочення в тексті проекту (роботи) допускаються лише загальноприйняті, а в кінці роботи повинен бути «Список скорочень».

Вступ розташовується на окремих 2-3 сторінках і містить огляд спеціальної літератури, характеристику джерел і методів дослідження. У вступі коротко викладають оцінку сучасного стану проблеми, відмічаючи практично розв'язані задачі, прогалини знань в даній області, провідних вчених у даній галузі знань, актуальність даної роботи та підставу для її розробки; мету роботи та галузь застосування.

Основний текст є найбільш об'ємною частиною і підрозділяється на 3-4 розділи, на глави і підрозділи, нумеровані арабськими цифрами. Номер параграфа повинен складатися з номера розділу і номера параграфа, розділені крапкою. Стиль основного тексту повинен відрізнятися

7

образністю мови, ясністю викладу, логічністю побудови фраз і окремих його частин, грамотністю тексту з будь-якої теми дослідження.

На кожній сторінці текст ділиться на абзаци. Абзацним відступом треба виділяти приблизно рівні та відокремлені за змістом частини тексту, тісно пов'язані між собою.

Висновок або висновки по всій роботі поміщають безпосередньо після основного тексту на 2-3 сторінках. Висновки – це коротке резюме всього змісту роботи. У висновках дають оцінку отриманих результатів роботи з урахуванням світових тенденцій вирішення поставленої задачі, викладають підсумки дослідження, оцінюють результати експериментів, відкриттів, важливих для вирішення практичних питань, ставляться нові проблеми для подальшого їх вирішення. На підставі отриманих висновків можуть бути дані рекомендації, які вміщують після висновків, починаючи з нової сторінки. Високий рівень роботи, в якій зроблені висновки по главах, а висновок по всій роботі

1.2Нумерація розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів

Розділи, підрозділи, пункти, підпункти роботи варто нумерувати арабськими цифрами.

Розділи роботи повинні мати порядкову нумерацію в межах викладення суті роботи і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад, 1, 2, 3 і т.д.

Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу.

Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, розділених крапкою.

Після номера підрозділу крапку не ставлять, наприклад, 1.1, 1.2 і т.д. Пункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу

або підрозділу.

Номер пункту складається з номера розділу і порядкового номера пункту, або з номера розділу, порядкового номера підрозділу та порядкового номера пункту, розділених крапкою. Після номера пункту крапку не ставлять, наприклад, 1.1, 1.2 або 1.1.1, 1.1.2 і т.д.

Якщо текст поділяють тільки на пункти, їх слід нумерувати, за винятком додатків, порядковими номерами.

Номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера підрозділу, порядкового номера пункту і порядкового номера підпункту, відокремлених крапкою, наприклад, 1.1.1.1, 1.1.1.2, 1.1.1.3 і т.д.

Якщо розділ, не маючи підрозділів, поділяється на пункти і далі на

8

підпункти, номер підпункту складається з номера розділу, порядкового номера пункту і порядкового номера підпункту, відокремлених крапкою,

наприклад, 1.1.3, 1.2.1 і т.д.

Після номера підпункту крапку не ставлять.

Якщо розділ або підрозділ складається з одного пункту, або пункт складається з одного підпункту, його нумерують.

Не допускається підкреслювати заголовки і переносити слова у заголовках. Основна назва має відображати спеціальну галузь знань або діяльності, яким присвячена робота, і бути гранично простим і коротким. Основний заголовок необхідно виділити оформленням серед інших супроводжуючих його елементів. Заголовок поміщають на титульному аркуші, а також на першій сторінці обкладинки.

Шрифт заголовків повинен відрізнятися від текстового шрифту виділенням. Якщо шрифт тексту 14 кегль, то шрифт заголовків теж повинен бути 14 кегль, але він може бути виділеним жирним або курсивом. Важливо, щоб всі заголовки були виконані в однаковому стилі. Всі заголовки повинні бути центровані.

Сторінка не може закінчуватися заголовком нового пункту. Якщо на сторінці залишилося місце тільки для заголовка, то краще це місце залишити порожнім, а заголовок перенести на нову сторінку.

Розташування заголовків розділів і підрозділів.

Новий підзаголовок розташовується на тій же сторінці, де закінчується попередній. Нова глава починається з нової сторінки.

1.3Нумерація сторінок

Сторінки роботи слід нумерувати арабськими цифрами, дотримуючись наскрізної нумерації по всьому тексту роботи. Номер сторінки проставляють у правому верхньому кутку сторінки без крапки в кінці.

Титульний лист включають до загальної нумерації сторінок роботи. Номер сторінки на титульному аркуші не проставляють.

Ілюстрації і таблиці, розташовані на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок роботи.

Ілюстрації, таблиці і тексти на аркуші формату А3 враховують як одну сторінку.

9

2 ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ФОРМУЛ, ТАБЛИЦЬ, ІЛЮСТРАЦІЙ, ПОСИЛАНЬ ТА ДОДАТКІВ

2.1 Формули та рівняння

Формули та рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Вище і нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено не менше одного вільного рядка.

Формули і рівняння у роботі (за винятком формул і рівнянь, наведених у додатку) слід нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу.

Номер формули або рівняння складається з номера розділу і порядкового номера формули або рівняння, розділених крапкою, наприклад, формула (1.3) – третя формула першого розділу.

Номер формули або рівняння вказують на рівні формули або рівняння в дужках у крайньому правому положенні на рядку.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять у формулу або рівняння, слід наводити безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони дані у формулі або рівнянні.

Пояснення значення кожного символу і числового коефіцієнта слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом «де» без двокрапки.

Приклад Щільність кожного зразка ρ, кг/м3, обчислюють за формулою:

ρ = m /V ,

(2.1)

де m – маса зразка, кг; V – об'єм зразка, м3.

Переносити формули або рівняння на наступний рядок допускається тільки на знаках операцій, що виконуються, причому знак операції на початку наступного рядка повторюють. При переносі формули або рівняння на знаку операції множення застосовують знак «×».

Формули, наступні одна за одною, і не розділені текстом, відокремлюють комою.

10

2.2Таблиці

Цифровий матеріал, як правило, оформляють у вигляді таблиць відповідно до рис. 2.1.

Таблиця _____ — _____________________________________________

номер

назва таблиці

Заголовки

Голівка граф Підзаголовки

граф

Строки

Боковик Графи (стовбці)

(графа для заголовків строк)

Рис. 2.1 — Структура таблиці

Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії, що обмежують таблицю зліва, з права і знизу, можна не проводити, якщо їх відсутність не усладнює користування таблицею.

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці повинні бути посилання в тексті роботи.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, наведених у додатках.

Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою, наприклад, таблиця 2.1 - перша таблиця другого розділу.

Таблиця може мати назву, яку друкують малими літерами (крім першої великої) і вміщують над таблицею. Назва повинна бути короткою і відбивати зміст таблиці.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, таблицю поділяють на частини, розміщуючи одну частину під одною, або поруч, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку. При цьому на кожній частині таблиці повторюють її голівку і боковик.

При розподілі таблиці на частини допускається її голівку або боковики заміняти відповідно номерами граф або рядків. При цьому нумерують арабськими цифрами графи і рядки першої частини таблиці.

Слово «Таблиця __» вказують один раз зліва над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть: «Продовження таблиці ____» із

11

зазначенням номера таблиці.

Заголовки граф таблиці друкують, починаючи з великих літер, а підзаголовки – з маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком.

Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з великої літери. В кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф вказують в однині.

Таблиці, за необхідності, можуть бути перераховані у переліку (окремому списку) таблиць із зазначенням їх номерів, назв (якщо вони є) та номерів сторінок, на яких вони розташовані.

2.3Ілюстрації

Ілюстрації (креслення, малюнки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) слід розташовувати в роботі безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації повинні бути дані посилання в роботі.

Якщо ілюстрації створені не автором роботи, необхідно, представляючи їх у роботі, дотримуватися вимог чинного законодавства про авторські права.

Ілюстрації, які є кресленнями, повинні відповідати вимогам стандартів ЕСКД (Держстандарт 2.NNN), а ілюстрації, які є схемами алгоритмів і програм, повинні відповідати вимогам стандартів ЕСПД (Держстандарт 19.NNN).

Ілюстрації розміром менше формату А4 повинні бути розміщені на аркуші білого паперу формату А4.

Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. При необхідності під ілюстрацією поміщають пояснювальні дані

(підрисунковий текст).

Ілюстрація позначається словом «Рис. – », яке разом з назвою ілюстрації розміщують, після пояснювальних даних, наприклад, «Рис.3.1 - Схема розміщення».

Ілюстрацію, підрисунковий текст і назву ілюстрації розміщують по центру сторінки.

Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках.

Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад, рис. 3.2 - другий рисунок третього розділу.

Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити

12

її на інші сторінки, при цьому назву ілюстрації розміщують на першій сторінці, пояснювальні дані – на кожній сторінці, і під ними вказують: «Рис. __, аркуш __».

Ілюстрації, за необхідності, можуть бути перераховані у переліку (окремому списку) ілюстрацій із зазначенням їх номерів, найменування і номерів сторінок, на яких вони розташовані.

2.4Посилання

Посилання в тексті роботи на використані джерела слід зазначати порядковим номером за переліком використаних джерел, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, «... в роботах [1-7] ...».

Допускається наводити посилання на джерела у виносках, при цьому оформлення посилання має відповідати його бібліографічному опису за переліком посилань із зазначенням номера.

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюстрації,

по 3.3.4 ...», «... відповідно до 2.3.4.1 ...», «... на рис. 1.3 ...», або «... на малюнку 1.3 ...», «... у таблиці 3.2 ...», «... (Див. табл. 3.2) ...», «... за формулою (3.1) ...», «... в рівняннях (1.23) - (1.25) ...», «... у додатку Б ...».

2.5Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

Перелік повинен розташовуватись стовпцем. Ліворуч в абетковому порядку наводять умовні позначення, символи, одиниці, скорочення і терміни, праворуч – їх детальну розшифровку.

2.6Додатки

Додатки слід оформлювати як продовження проекту (роботи) на його наступних сторінках.

Додатки оформлюють на наступних сторінках проекту (роботи), кожний такий додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований вгорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої повинно бути надруковано слово «Додаток ______» і велика літера, що позначає додаток.

13