Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила ПБ 2006 / Бібліотеки,архиви

.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
69.12 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Основні вимоги пожежної безпеки до об'єктів ОДЕКУ.

Бібліотеки, архіви, музеї, виставки.

1.Особливості приміщень бібліотек, архівів, музеїв, виставок тощо, розташованих на об'єктах університету (НЛК № 1, НЛК № 2, Бібліотека - будинок і такі інші) полягає в тому, що ці приміщення належать до об'єктів університету підвищеної пожежонебезпеки. У зв'язку з цим усі співробітники і студенти повинні бути ознайомлені з правилами пожежної безпеки. Відмітку щодо проведення такого ознайомлення слід зробити в абонентській картці читача (співробітника і студента) за його особистим підписом.

2.Приміщення бібліотек, архивів, музеїв на об'єктах університету (НЛК № 1, НЛК № 2, Бібліотека - будинок і такі інші) повинні відділятися від приміщень іншого призначення протипожежними перегородками 1-го типу та перекриттями 3-го типу або розміщуватися в окремих будівлях не нижче II ступеня вогнестійкості.

2.1.Площа приміщення (відсіку) сховища між протипожежними перегородками не повинна перевищувати 600 м2. З кожного відсіку слід влаштовувати не менше двох виходів. Якщо площа відсіку менше 70 м2, дозволяється мати один евакуаційний вихід.

3.У приміщеннях бібліотек, архивів, музеїв, каталогів та описів двері мають бути протипожежними 2-го типу.

4.Приміщення бібліотек, архивів, музеїв, каталогів слід обладнати установками атоматичного пожежогасіння. За відсутності в приміщеннях архівосховищ, каталогів вікон необхідно влаштовувати в них спеціальні системи димовидалення.

5.Виходи на перший поверх зі сховищ, розташованих у підвальних приміщеннях, повинні бути обладнані тамбурами.

6.У приміщеннях сховищ двері прорізи в стінах повинні захищатися самозамикальними протипожежними дверима 2-го типу (межа вогнестійкості не менше 0,6 год).

7.Влаштування безшумної підлоги та звукоізоляції із застосуванням синтетичних матеріалів допускаєтьсятільки за умови використання нетоксичних матеріалів на негорючій основі та узгодження з органами державного пожежного нагляду.

8.В основних приміщеннях сховищ не дозволяється зберігання та застосування легкозаймистих і горючих рідин, балонів з газами та інших пожежонебезпечних матеріалів. Зберігання вищезазначених речовин і матеріалів повинно здійснюватися в складах, які розташовані окремо і відповідають вимогам пожежної безпеки.

9.Усі лекгозаймисті експонати слід розміщувати у вітринах із непошкодженим склом.

10.Стелажі у сховищах бібліотек, архивів, музеїв повинні виготовлятися, як правило, з негорючих матеріалів. Стелажі, вітрини та стенди, які свиконані із негорючих матеріалів, повинні оброблятися вогнезахисною речовиною, якщо це допускається за умови зберігання експонатів.

10.1.В окремих випадках для невеликих архівів, за погодженням з органами державного пожежного нагляду, дозволяється влаштування дерев'яних стелажів.

11.Поздовжні проходи між стелажами, а також між стелажем та стіною повинні бути не менше 0,8 м завширшки. Головний прохід повинен бути не менше 1,2 м, а прохід між торцями стелажів та стіною - не менше 0,45 м завширшки.

12.У приміщеннях бібліотек, архивів, музеїв на об'єктах університету (НЛК № 1, НЛК № 2, Бібліотека - будинок і такі інші) не дозволяється:

-паління, а також застосування відкритого вогню (факелів, свічок, сірників тощо) та інших вогневих ефектів;

-зберігання та використання мікрофільмів на горючій плівці, всі мікрофільми слід зберігати в коробках із негорючих матеріалів у металевих шафах;

-захаращення проходів між стелажами, зберігання книг поблизу батарей центрального опалення.

13.Територія бібліотек, музеїв, виставок у нічний час повинна бути освітлена.

14.Здавати в оренду приміщення сховищ іншим організаціям без дозволу державного пожежного нагляду не дозволяється.

15.Кожне приміщення бібліотеки, архивіву, музею повинно мати план евакуації на випадок виникнення пожежі та інструкцію про порядок дії під час пожежі.