Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила ПБ 2006 / Конференц-зал,лект

..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
94.72 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Основні вимоги пожежної безпеки до об'єктів ОДЕКУ.

Конференц - зал, актовий зал, лекторії.

1.На об'єктах університету (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2, спортивний табір і таке інше) в конференц-залі, актовому залі, лекторіях відповідальність за проведення культурно-масових заходів (семенарів, вечорів, концертів, новорічних ялинок) покладається на особу, яка призначена ректором ОДЕКУ для проведення заходу.

2.Правила пожежної безпеки в в конференц-залі, актовому залі, лекторіях повинні відповідати основним вимогам будівельних норм.

3.Конференц-зали, актові зали, лекторії перед початком навчального року повинні бути перевірені на предмет відповідності вимогам пожежної безпеки й прийняті постійно-діючою пожежно-технічною комісією ОДЕКУ.

4.Приміщення, в яких проводяться масові заходи, повинні мати не менше двох евакуаційних виходів, які слід постійно утримувати в справному стані.

5.Перед початком культурно-масових заходів ректор ОДЕКУ призначає відповідальних осіб за пожежну безпеку. Інспектор з пожежної безпеки ОДЕКУ, керівник структурного підрозділу повинні ретельно перевірити всі приміщення, евакуаційні шляхи і виходи на відповідність їх вимогам пожежної безпеки, а також переконатися у наявності і справному стані засобів пожежогасіння, зв’язку і пожежної автоматики. Усі виявлені недоліки мають бути усунені до початку культурно-масового заходу.

6.Під час проведення районних, крайових семінарів, вистав та виставок необхідно додержуватися чинних в Україні правил пожежної безпеки, інформувати про заходи, що намічаються, та місця їх проведення органи державного пожежного нагляду.

6.1.За 15 днів до проведення святкувань новорічної ялинки ректор ОДЕКУ повинен повідомити пожежну охорону про дату і місце їх проведення. Без дозволу місцевої пожежної охорони розміщення новорічної ялинки не дозволяється.

7.У конференц-залі, актовому залі, лекторії на доповнення до плану евакуації співробітників та студентів повинен бути опрацьований план евакуації експонатів та інших цінностей (килимові покриття, крісла, радіоапаратура).

8.Усі горючі декорації, сценічне оформлення, драпірування в залах для глядачів та експозиційних залах, фойє мають бути важкозаймистими або обробленими вогнезахисними речовинами для надання їм таких властивостей. Дерев'яні конструкції сценічної коробки повинні бути оброблені вогнезахисними засобами, що забезпечують і групу вогнезахисної ефективності.

8.1.Організація, яка проводить обробку, зобов'язана надати ректору ОДЕКУ акт із зазначенням дати проведення робіт та терміну дії просочення.

8.2.Ректор ОДЕКУ забезпечує організацію щоквартальної перевірки якості вогнезахисної обробки декорацій, сценічного оформлення і щороку - дерев'яних конструкцій. У разі необхідності вогнезахисна обробка повинна поновлюватися.

8.3.Інспектор з пожежної безпеки ОДЕКУ та керівник структурного підрозділу здійснюють щоквартальну перевірку. Інспектор з ПБ видає приписи керівнику структурного підрозділу по усуненню виявлених недоліків.

9.Культурно-масові заходи мають проводитися :

- у будівлях I і II ступеня вогнетривкості – будь-якого поверху;

- у будівлях III-Y ступеня вогнетривкості – тільки в приміщеннях першого поверху, при цьому захисні конструкції в середені приміщень мають бути оштукатурені або оброблені вогнезахисною сумішшю. Проведення заходів у підвальних і цокольних приміщеннях не дозволяється.

10.У залах усі крісла та стільці слід з'єднувати між собою в ряди і міцно кріпити до підлоги.

11.У залах для співробітників та студентів кількістю місць не більше 200, де проводяться танцювальні вечори та подібні заходи, кріплення стільців до підлоги не обов'язкове за умови з'єднання їх у рядах між собою.

12.Розставляння крісел у конференц-залі, актовому залі, лекторії з урахуванням кількості місць у ряді, відстані між рядами, спинками сидінь тощо, повинно здійснюватися відповідно до чинних будівельних норм для видовищних установ.

12.1.Кількісь місць у конференц-залі, актовому залі, лекторії встановлюється з розрахунку 0,75 м 2 на особу, а при проведенні танців, ігор і подібних їм заходів – з розрахунку 1,5 м 2 на особу (без урахування площі сцени). Заповнення приміщень людьми понад установлені норми не допускається.

12.2.Кількість безперервно встановлених місць у ряду:

Ступінь вогнетривкості

будівлі

Кількість місць при

односторонній евакуації

Кількість місць при

двосторонній евакуації

Будівлі I, II, III ступеня

30

60

Будівлі IY, Y ступеня

15

30

13.Відстань між рядами:

Кількість

встановлених

під час одностор. евакуації

безперервно

місць в ряду

під час двустор. евакуації

Найменша відстань

між спинками

сидінь м

Ширина прохо-

ду між рядами

м

до 7

до 15

0,80

0,35

8-12

16-25

0,85

0,40

13-20

25-40

0,90

0,45

21-25

41-45

0,95

0,50

26-30

51-60

1,00

0,55

13.1.Кількість та ширина виходів, шляхи евакуації мають відповідати розрахунку, виходячи з необхідного безпечного часу евакуації.

13.2.Ширина повздовжніх і поперечних проходів у приміщеннях для проведення культурно-масових заходів має бути не менше 1 м.

13.3.Ширина дверних отворів, незалежно від результатів розрахунку, повинна бути не менше 1,2 м і не більше 2,4 м, а ширина проходів, розташованих напроти виходів, - не менше ширини самих дверей. Усі проходи і виходи мають розміщатися таким чином, щоб не створювати зустрічних або перехресних потоків людей.

13.4.Скорочувати ширину проходів між рядами і встановлювати у проходах додаткові місця не дозволяється.

14.Евакуаційні виходи з конференц-залу, актового залу, лекторіїв повинні бути позначені світловими покажчиками з написом "Вихід" білого кольору на зеленому тлі, підключеними до мережі аварійного освітлення будівлі. За наявності людей у приміщеннях світлові покажчики мають бути у ввімкненому стані.

15.Проведення занять, семенарів, репетицій, концертів, а також демонстрацій кінофільмів, відеофільмів в конференц-залі, актовому залі, лекторіях дозволяється лише у відповідності до НАПБ В.01.047-95\930.

16.Демонстрування кінофільмів у конференц-залі, актовому залі, лекторіях місцях їх постійного показу дозволяється здійснювати лише із спеціально обладнаного кіноапаратного комплексу, відокремленого від інших приміщень протипожежними перегородками (стінами) й перекриттями з межею вогнестійкості не менше 0,75 год.

16.1.При цьому необхідно дотримуватися таких вимог:

-до роботи на кіноапаратурі допускаються особи, які мають кваліфікаційне посвідчення кіномеханіка (кінодемонстратора) та посвідчення, що підтверджує знання вимог пожежної безпеки і проходження пожежно-технічного мінімуму, з позначками про щорічну перевірку знань;

-кінопроектор не повинен установлюватися біля виходу з приміщення і ускладнювати евакуацію співробітників та студентів;

-підключення проектора до електричної мережі повинно здійснюватися лише справними електропроводами за допомогою штепсельних розеток та вилок;

-місце показу повинно бути забезпечене вогнегасниками, кількість яких визначається відповідно до вимог щодо оснащення об’єктів первинними засобами пожежогасіння (додаток 2);

-кінофільми, призначені для демонстрування, повинні зберігатися в закритих негорючих коробках або фільмоносках;

-показ фільмів у класах або аудиторіях у разі присутності учнів у кількості понад 50 осіб, допускається лише за наявності двох евакуаційних виходів з приміщення.

15.2.Усі особи, які забезпечують масовий показ кіно- та відеофільмів, зобов'язані мати відповідне кваліфікаційне посвідчення та документ про проходження пожежно-технічного мінімуму, а також щорічної перевірки знань відповідно до Типового положення про інструктажі, спеціальне навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України, затвердженого наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 29.09.2003 № 368 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 11.12.2003 за № 1148/8469.

15.3.Приміщення для масового показу відеофільмів можуть розміщуватися в будівлях I та II ступеня вогнестійкості на будь-якому надземному поверсі, а в решті будівель - не вище другого поверху з урахуванням вимог ДБН В.2.2-9-99 “Громадські будинки та споруди”. Місткість відеозалів має бути не менше 1,5 м2 площі підлоги на одного глядача. При цьому кількість місць у відеозалах не повинна перевищувати 100. У разі розміщення відеозалу у будівлі університету слід враховувати відповідні правила пожежної безпеки.

15.4.Телевізори, відеомагнітофони, монітори, відеопроекційні пристрої та інше обладнання відеокомплексів повинні експлуатуватися в повній відповідності з інструкціями заводів-виготовлювачів.

15.5.Відеокасети слід зберігати на стелажах або в шафах, виготовлених із негорючих матеріалів. Основний фонд відеокасет необхідно розміщувати у спеціально призначеному для їх зберігання приміщенні. Безпосередньо в пункті прийому й видачі одночасно може перебувати не більше 100 одиниць відеокасет.

16.Під час проведення новорічного вечора ялинка має встановлюватися на стійкій основі (підставка, діжка з піском) з таким розрахунком, щоб не утруднявся вихід з приміщення. Ялинка має стояти на відстані не менше як 1 м від стін і стелі.

16.1.Ілюмінацію ялинки повинен проводити лише досвідчений електрик з дотриманням вимог ПУЕ. Ілюмінацію ялинки слід здійснювати через знижувальний трансформатор гірляндами з послідовним підключенням електроламп напругою до 12 В.

16.2.Лампочки в гірляндах повинні бути потужністю не більше як 25 Вт. При цьому електропроводи, які живлять лампочки ялинкового освітлення, мають бути гнучкими, з мідними жилами. Електропроводи повинні мати справну ізоляцію і вмикатися до електромережі за допомогою штепсельних з’єднань.

16.3.У разі несправності ялинкового освітлення (сильне нагрівання проводів, мигтіння лампочок, іскріння тощо) ілюмінація має бути негайно вимкнена до з’ясування та усунення несправностей.

17.Коли вимкнено світло, новорічні свята та інші культурно-масові заходи слід проводити у денний час.

18.У конференц-залі, актовому залі, лекторіях, де проводяться культурно-масові заходи, не допускається:

-використовувати віконниці на вікна для затемнення приміщень;

-обклеювати стіни і вікна шпалерами і папером;

-улаштовувати антресолі в на сценах, у кишенях сцени;

-застосовувати горючі матеріали, необроблені огнезахисними сумішами, для акустичної обробки стін і стель;

-палити на сцені та поза спеціально відведеними місцями;

-улаштовувати житлові приміщення та допускати тимчасове проживання громадян у видовищних та культурно-освітніх установах;

-здавати в оренду приміщення для розміщення в них організацій іншого призначення;

-зберігати бензін, гас та інші легкозаймисті і горючі рідини;

-зберігати майно, інвентар та інші предмети, речовини і матеріали під сценою чи помостами, а також у підвалах, розміщених під приміщеннями;

-застосовувати предмети оформлення приміщень, декорацій та сценічне обладнання, виготовлене з горючих синтетичних матеріалів, штучних тканин і волокон (пінопласту, поролону, полівінілу тощо);

-застосовувати відкритий вогонь (факели, свічки, феєрверки, бенгальські вогні тощо), використовувати хлопушки, застосовувати дугові прожектори, влаштовувати світлові ефекти із застосуванням хімічних та інших речовин, які можуть викликати загоряння;

-устанавлювати стільці, крісла тощо, конструкції яких виковано з пластмас і легкозаймистих матеріалів, а також ставити приставні стільці у проходах залу;

-користуватися електронагрівальними приладами у приміщеннях, за винятком місць, що спеціально відведені та обладнані для цієї мети;

-установлювати на дверях евакуаційних виходів замки та інші запори, що важко відкриваються;

-установлювати на вікнах глухі грати.

19.Підлоги конференц-залі, актовому залі, лекторіях мають бути рівними, без порогів, східців, щілин і вибоїн. У разі різниці рівнів суміжних приміщень у проходах мають влаштовуватися пологі пандуси.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006