Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила ПБ 2006 / Склади лісопил

..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
72.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Основні вимоги пожежної безпеки до об'єктів ОДЕКУ.

Склади лісопиломатеріалів. Приміщення для деревообробки.

1.Склад лісоматеріалів на об'єкті університету повинен відповідати вимогам норм проектування цих складів.

2.На складі лісоматеріалів повинні бути опрацьовані й погоджені з органами державного пожежного нагляду плани розміщення штабелів, граничного об'єму матеріалів, що зберігаються.

3.Лісоматеріали повинні зберігатися у штабелях. До штабелів повинен бути забезпечений вільний доступ.

3.1.Перед формуванням штабеля місця, де будуть розміщені лісопиломатеріали, мають бути очищені від горючого сміття та відходів.

4.Відстань від штабелів на складі лісопиломатеріалів до пожежних гідрантів повинна бути не менше 8 м.

5.На склад повинен бути розроблений план організації гасіння пожежі з визначенням заходів щодо розбирання штабелів, куп трісок тощо, а також з урахуванням залучення тесляра університету та техніки. План щорічно перед початком весняно-літнього пожежонебезпечного періоду повинен практично відпрацьовуватися з усіма робітниками складу із залученням відповідних підрозділів пожежної охорони.

6.Крім первинних засобів пожежогасіння, на складі слід обладнувати пункти (пости) із запасом протипожежного інвентаря у кількості, яка визначається оперативними планами пожежогасіння.

7.Лебідку з двигунами слід розміщувати на відстані не менше 15 м від штабелів.

8.Загальний об'єм укладених у штабелі пиломатеріалів не повинен перевищувати норму.

9.Обгортання пакетів з лісопиломатеріалами водонепроникним папером повинне проводитись на спеціально відведеном майданчику.

9.1.Використаний водонепроникний папір, його обривки та обрізки необхідно збирати в контейнери з негорючих матеріалів, місця встановлення яких узгоджуються з пожежною охороною.

10.При зберіганні лісопиломатеріалів на складі ширина проходу між штабелями та частинами стін складу, що виступають, має бути не менше 0,8 м.

10.1.Коли укладаються пиломатеріали різноманітних порід, сортів та розмірів у середині складів на стелажах, вони повинні бути віддалені від стін не менше ніж на 1 м.

11.Підлога закритого складу повинна бути виготовлена з негорючого матеріалу.

12.Тріски дозволяється зберігати в закритому складі також на підлозі з основою з негорючого матеріалу.

13.Приміщення складу повинно бути не нижче II ступеня вогнестійкості.

14.Територію складу, що прилягає до штабелів, і розриви між останніми в жарку, суху погоду слід щодня зрошувати водою.

15.Технологічне обладнання та електрообладнання в приміщенні для деревообробки на об'єкті університету повинно відповідати конструкторській документації, технологічні процеси деревообробки потрібно проводити до регламентів та іншої нормативно-технічної документації, затвердженої у встановленому порядку.

16.У приміщеннях (майстернях) де проводяться роботи з деревообробки, слід вивішувати знаки, які забороняють користуватися відкритим вогнем.

17.Технологічне обладнання, прилади опалення необхідно очищати від пилу, стружки і інших забруднень не рідше одного разу за день.

18.Для видалення відходів деревообробні верстати повинні обладнуватися місцевими відсмоктувачами. Робота верстатів у разі відключення систем вентиляції не дозволяєтьтся.

19.Пилозбирачі слід утримувати в закритому стані. Зібрані відходи деревини потрібно своєчасно прибирати. Не допускається забруднювати відходами територію об'єкту університету в місці розміщення приміщення для деревообробки.

20.Під час використання мастилонаповненого обладнання слід виконувати правила, які унеможливлюють розлив і витік мастила.

21.Слід дотримуватися термінів змазки окремих деталей обладнання, які під час роботи труться.

22.Приміщення, де виконується операція варіння клею, повинне розміщуватися ізольовано або у відведеному для цього безпечному місці. Розігрівати клей необхідно над паром або водяною банею. Клей на основі синтетичних смол і легкозаймистих розчинників повинен зберігатися у металевих шафах.

23.Сушарки для деревини повинні бути обладнані приливно-витяжною вентиляцією.

24.Під час сушіння деревини в петролатумі його підігрівають у баках до температури 120 –140 оС. Бак слід заповнювати петролатумом з таким розрахунком, щоб при занурені деревини рівень рідини підіймався не більше ніж на 0,6 м від верхнього краю бака.

25.Сушіння деревини струмом високої частоти у сушарках, двері яких блокуються пристроєм подавання напруги на електроди. Контроль і регулювання температури відбувається автоматичними приладами.

26.Для кожної сушарки встановлюється норма завантаження матеріалами і межа температури. Заданий температурний режим роботи сушарок підтримується автоматичними регуляторами температури. Очищення поверхні нагрівачів від відходів деревини слід виконувати після кожного розвантаження сушарок.

27.Під час сушіння інфрачервоними променями для кожної сушарки встановлюється також і мінімальна відстань від ламп до поверхні, яка сушиться (в залежності від потужності ламп і виду матеріалу).

28.Експлуатація сушарок з несправними приладами автоматичного контролю не допускається.

29.В приміщенні для деревообробки не дозволяється:

-зберігати лісопиломатеріали в кількості, що перевищує норму;

-залишати після роботи неприбраними стружки, деревний пил, мастила, лаки, клеї, інші горючі рідини та матеріали, а також електроустановки під напругою.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006