Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила ПБ 2006 / Опалення.Вент

..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
86.02 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Правила пожежної безпеки в ОДЕКУ.

Опалення, вентиляція та кондиціонування повітря.

1.Ректор ОДЕКУ зобовязаний своїм наказом призначити осіб, відповідальних за експлуатацію та технічний стан опалювальних установок.

2. Опалювальні прилади водяного опалення, котли центрального опалення повинні розміщуватися у відокремлених негорючих приміщеннях,які мають самостійний вихід.

3.Перед початком опалювального сезону котельні (Метеорологічна, Геофізична морська та Річна гідроекологічна лабораторії) та інші прилади опалювання, системи вентиляції та кондиціювання повітря повинні бути ретельно перевірені та відремонтовані, а обслуговуючий персонал (опалювачі) повинен пройти протипожежний інструктаж.

4. Опалювальні установки повинні відповідати протипожежним вимогам стандартів, будівельних норм та інших нормативних актів.Несрпавні пристрої систем опалення, вентиляції та кондиціювання повітря до експлуатації не допускаються.

5. Особи, призначені наказом ректора університету відповідальними за технічний стан опалювальних установок, систем вентиляції та кондиціювання повітря зобов'язані організовувати постійний контроль за правильністю їх утримання та експлуатації, своєчасний і якісний ремонтвідповідно до СНіП 2.01.02-85.

6.Повітронагрівальні й опалювальні прилади повинні розміщуватися так, щоб до них був забезпечений вільний доступ для огляду й очищення.

6.1.Очищення димоходів від сажі потрібно проводити перед початком, а також протягом усього опалювального сезону, а саме:

опалювальних печей періодичної дії на твердому паливі - не рідше одного разу на три місяці.

В університеті (Метеорологічна, Геофізична морська та Річна гідроекологічна лабораторії) результати очищення димоходів повинні фіксуватися в журналі.

6.2. Опалювальні прилади систем водяного опалення у приміщеннях категорій А, Б, В (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1,2, спортивний табір) та із сильним виділенням пилу для забезпечення їх очищення повинні мати гладкі поверхні.

7.Опальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельгих норм, не менше 0,51 м.

8. Режим, час та тривалість топлення печей встановлюються розпорядженням ректора ОДЕКУ з урахуванням місцевих умов.

9. У приміщеннях котелень не дозволяється :

- допускати до роботи осіб, які не пройшли спеціального навчання та протипожежного інструктажу, не отримали відповідних кваліфікаційних посвідчень, а також залишати без догляду працюючі котли і нагрівники;

- допускати до роботи осіб, які перебувають у нетрезвому стані;

-виконувати роботи, які не пов’язані з експлуатацією котельних установок;

-застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини (бензин, гас, мастила тощо);

- подавати паливо при згаслих форсунках або газових пальниках;

- працювати з несправними приладами контролю і автоматики;

- розпалювати котельні установки без попереднього їх продування повітрям;

- сушити будь-які матеріали, що можуть горіти, на котлах;

- закривати горючими матеріалами жалюзі повітряного опалення;

- залишати без нагляду котли, що перебувають у роботі;

- зберігати запаси твердого палива, що перевищують добову потребу;

- користуватисяитратними баками, які не мають пристроїв для видалення палива до аварійної ємкості (безпечне місце) у разі пожежі;

- зберігати легкозаймисті та інші горючі рідини та матеріали.

10.Підлога з горючих матеріалів повинна захищатися під топковими дверцятами (топковим отвором) металевим листом розміром 0,7x0,5 м, що розташовується своїм довгим боком уздовж печі.

11.На деяких об’єктах університету (Метеорологічна, Геофізична морська та Річна гідроекологічна лабораторії), складських та допоміжних приміщенях на відстані 0,15 м від радіаторів (приладів центрального опалення) слід ставити металеві огороджувальні решітки.

11.1.Відстань від печей, стелажів, шаф та іншого обладнання повинна бути не менше 0,7 м, а від топкових отворів - не менше 1,25 м.

12.Не дозволяється палити печі в нічній час на об’єктах університету з цілодобовим перебуванням людей.

13.У літній період під час сильного вітру здійснювати опалення котельних установок, які працюють на твердому паливі, не дозволяється.

14. На горищах усі димові труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути відштукатурені та побілені.

15. Димові труби будівель з покрівлями з горючих матеріалів повинні бути обладнані надійними іскрогасниками.

16. Використання вентиляційних каналів для підводу продуктів згоряння від котлів не дозволяється.

17. Золу і шлак, які вигрібають з топки, необхідно заливати водою та виносити в місця, спеціально для цього відведені. Не дозволяється висипати їх поблизу будівель.

18.Паливо (дрова, вугілля, торф тощо) має зберігатися у спеціально пристасованих для цієї мети приміщеннях або на відгороджених майданчиках, розміщених на відстані від об’єктів університету з урахуванням вимог будівельних норм. У підвальних і цокольних приміщеннях з перекриттями, що можуть горіти, зберігання дров, вугілля та інших видів палива не допускається.

19.В ОДЕКУ не дозволяється користуватися для опалення приміщень електронагрівальними приладами, електрокамінами тощо.

20.Черговий персонал, який здійснює нагляд за вентиляційними установками, зобов’язаний проводити планові профілактичні огляди, вентиляторів, повітряводів, вогнезатримувальних пристроїв, заземлювальних пристроїв і вжити заходів щодо усунення будь-яких недоліків, які можуть призвести до виникнення і розповсюдження пожежі.

21.Системи вентиляції і кондиціонування повітря в приміщеннях університету повинні відповідати протипожежним вимогам будівельних норм.

22. Вентиляційні короби потрібно виготовляти з негорючих матеріалів.

23. Експлуатаційний та протипожежний режим роботи установок систем вентиляції повинен визначатися робочими інструкціями. У ціх інструкціях повинні бути передбачені заходи пожежної безпеки, терміни очищення повітроводів, фільтрів вогнезатримувальних клапанів і іншого обладнання, а також визначений порядок дії обслуговувального персоналу на випадок виникнення пожежі або аварії.

24.У вентиляційних камерах зберігання обладнання і матеріалів не дозволяється.

25. У лабораторіях університетуз пожежо- і вибухонебезпечними відходами при несправних гідрофільтрах, сухих фільтрах, пиловідсмоктувальних та інших пристроїв систем вентиляції навчальний процес не допускається. Вентиляційні установки в таких лабораторіях повинні мати автоматичне блокування їх відключення в разі пожежі з діючими системами автоматичної пожежної сигналізації та пожежогасіння.

26.У приміщеннях університету, де вентиляційні установки транспортують горючі і вибухонебезпечні речовини (лабораторія хімії, лабораторія грунтознавства), всі металеві повітроводи, трубопроводи, фільтри та інші обладнання витяжних установок повинні бути заземлені та захищені від статичної електрики.

27.Автоматичні вогнезатримувальні пристрої (заслінки шибери, клапани тощо), встановлені на повітроводах у місцях перетину протипожежних перешкод, пристроїв блокування вентиляційних систем з автоматичною пожежною сигналізацією та системами пожежогасіння, протипожежні пристрої димоходів, витяжні зонти і канали від плит мають утримуватися у справному стані. Перевірка працездатності автоматичних вогнезатримувальних пристроїв проводиться не рідше одного разу на 6 місяців за графіком, затвердженим завідувачами господарством, комендантами об'єкта університету (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2, спортивний табір і інші об'єкти). Результати огляду обов'язково заносяться до спеціального журналу.

28.Під час експлуатації вентиляційних систем та кондиціювання повітря забороняється:

-відключати або знімати вогнезатримні пристрої;

-випалювати накопичені в повітроводах, зонтах жирові відкладення,пил та інші горючі речовини;

-закривати витяжні канали, отвори й решітки;

-поєднувати вентиляцію приміщень з вибухо-, пожежонебезпечними відходами їз загальною системою вентиляції;

-залишати двері вентиляційних камер відчиненими, зберігати в камерах різні матеріали, устаткування тощо;

-використовувати припливно-витяжні повітроводи й канали для відведення газів від приладів опалення, газових колонок, кип'ятильників та інших нагрівальних приладів;

-складувати впритул (на відстані менше 0,5 м) до повітроводів і устаткування горючі матеріали або негорючі матеріали в горючій упаковці;

-видаляти за допомогою цієї самої системи відсосів різні гази, пар, пил та інші речовини, котрі при змішуванні можуть викликати спалахи, горіння або вибух;

-здійснювати перевірку ефективності роботи вентиляційної системи за допомогою відкритого вогню;

-експлуатувати переповнені циклони.

29.На обєктах університету, які обладнані системою протидимного захисту, слід не менше одного разу на місяць перевіряти наявність замків і пломб на щитах електроживлення автоматики, наявність захисних щитів, а також готовність до роботи системи протидимного захисту способом короткочасного (3-5 хв.) включення електрообладнання за допомогою кнопок дистанційнрго пуску, про що складається відповідний акт.

29.1.Лінії живлення до кожного побутового кондиціонера групи необхідно забезпечувати автономним пристроєм електричного захисту незалежно від наявності захисту на загальній лінії, яка живить групу кондиціонерів.

29.2.Переріз електропроводів, які живлять одинично встановлені побутові кондиціонери, повинен відповідати допустимій щільності струму, яка визначається паспортом на виріб.

29.3.Зовнішній простір та стіни будинків навколо кондиціонерів мають бути розчищені від гілок дерев, витких рослин та інших предметів і конструкцій із горючих матеріалів у радіусі не менше 1,5 м.

29.4.У разі масового встановлення кондиціонерів у багатоповерхових будинках апарати повинні бути зверху захищені негорючими козирками, при цьому краї козирків мають виступати за зовнішні габарити кондиціонера не менш ніж на 0,15 м.

29.5. Під час експлуатації побутових кондиціонерів забороняється:

-при встановленні кондиціонера у віконному отворі використовувати як опорні конструкції горючі елементи конструкцій рам замість монтажних кріплень заводського виготовлення або інших металевих конструкцій;

-кустарно переробляти кондиціонери з метою зміни їх функціонального призначення;

-замінювати наявні триполюсні штепсельні роз'єднувачі на двополюсні;

-установлювати кондиціонери у внутрішніх протипожежних перегородках та стінах;

-установлювати у виробничих приміщеннях категорій А і Б.

30.На обєктах університету, які обладнані системою протидимного захисту, слід не менше одного разу на місяць перевіряти наявність замків і пломб на щитах електроживлення автоматики, наявність захисних щитів, а також готовність до роботи системи протидимного захисту способом короткочасного (3-5 хв.) включення електрообладнання за допомогою кнопок дистанційнрго пуску, про що складається відповідний акт.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006