Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила ПБ 2006 / Приміщення.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
109.06 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Правила пожежної безпеки в ОДЕКУ по утриманню

будівель, приміщень та споруд

1. Усі будівлі, приміщення та споруди університету повинні постійно уримуватися у чистоті.Терміни очищення встановлюються технологічними регламентами або інструкціями.

2. Для всіх будівель, приміщень та споруд університету складського призначення і лабораторій повинна бути визначена категорія щодо ви-бухопожежної та пожежної небезпеки згідно з вимогами ОНТП 24-86 “Определение категорий помещений и зданий по взрывопожарной и пожарной опасности”, а також клас зони за ДНАОП 0.00-1.32-01 “Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок”, які необхідхідно позначати на вхідних дверях до приміщення, а також у межах зон усередині приміщень та ззовні.

Визначення категорії будівель та приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою на стадії проектування повинно проводитися розробником технологічного процесу згідно з вимогами ОНТП 24-86 “Определение категорий помещений и зданий по взрывопожарной и пожарной опасности”.

3. Вибухопожежонебезпечні приміщення та споруди університету у багатоповерхових будівлях повинні розміщуватися біля зовнішніх стін верхніх поверхів.

4. У кожному приміщенні університету повинна бути вивішена таб-личка, на якій вказано прізвище відповідального за пожежну безпеку номер телефону найближчої пожежної частини, а також розміщена інструкція з пожежної безпеки.

5. Протипожежні системи, установки, устаткування приміщень, будівель та споруд університету (протидимовий захист, пожежна автоматика, протипожежне водопостачання, протипожежні двері, клапани, інші захисні пристрої у протипожежних стінах і перекриттях тощо) повинні постійно ут-римуватися у справному робочому стані.

6. Наповнюваність приміщень університету не повинна перевищувати кількості, встановленої будівельними нормами або визначеної розрахунком, виходячи з пропускної спроможності шляхів евакуації.

У разі відсутності у будівельних нормах даних для розрахунку площі, що припадає на одну особу, місткість аудиторії, лабораторії приймається з розрахунку не менше 0,75 м2 на одну особу.

7. При кількості людей понад 50 осіб використовувати приміщення, забезпечені не менш як двома евакуаційними виходами, що відповідають вимогам будівельних норм, не мають на вікнах глухих ґрат і розташовані не вище другого поверху в будівлях з перекриттями з горючих матеріалів, групи горючості Г3, Г4 згідно з ДСТУ Б В.2.7-19-95 “Матеріали будівельні. Методи випробування на горючість”.

8. Розміщення меблів і обладнання у кабінетах, лабораторіях, кімнатах гуртожитків, їдальнях університету та інших інших приміщеннях не повинна перешкоджувати евакуації співробітників та студентів до засобів пожежогасіння.

9. У коридорах, вестибюлях на сходових клітках і дверях евакуаційніх виходів слід мати наказові та вказівні знаки безпеки.

10 . Евакуаційні проходи, виходи, коридори, тамбури і сходи не повинні заставлятися будь-якими предметами і обладнанням.

11. Двері сходових кліток, коридори і сходи університету повинні мати ущілення у стулках, обладнані пристроями для самозакривання, які повинні постійно бути у справному стані.

У період перебування студентів в будівлях університету допускається двері евакуаційних виходів замикати лише зсередини за домогою запорів (засувів, крючків тощо), які легко (без ключів) відмикаються.

12. У приміщеннях університету, де є килими, паласи, килимові доріжки, необхідно щільно їх прикріпляти до підлоги.

Штучні килимові покриття, які не виділяють при горінні токсичних речовин та мають помірну димостворювальну здатність, у фойє, вестибюлях залах для глядачів тощо допускається розстеляти за умови наклеювання їх на незаймисту основу, згідно з ГОСТ 12.1.044-89 “ССБТ. Пожаровзрывоопасность веществ и материалов. Номенклатура показателей и методы их определения” та відповідати групам поширення полум'я РП1, РП2 згідно з ДСТУ Б В.2.7-70-98 “Будівельні матеріали. Метод випробування на роз-повсюдження полум’я”.

13. Усі будівлі, приміщення та споруди університету повинні бути обладнані засобами оповіщення людей про пожежу Для оповіщення можуть бути використані :

- внутрішня телефонна та радіотрансляційна мережі;

- спеціально змонтовані мережі мовлення;

- дзвінки, ревуни та інші звукові сигнали.

14. У підвальних і цокольних поверхах університету не дозволяється

- розміщення вибухопожежонебезпечних виробництв;

- зберігання та застосування легкозаймистих горючих рідин, газів та

легкозаймистих матеріалів;

- розміщення лабораторій з використанням вибухо- і пожежонебезпечних процесів.

14.1. Приямки вікон підвальних і цокольних приміщень університету повинні утримуватися у чистоті. Не дозволяється встановлювати на напрямках та люках незнімні металеві грати, захаращувати приямки і закладати цеглою віконні отвори.

15.У горищних приміщеннях та спорудах університету не дозволяється :

- сушити білизну;

- влаштовувати склади (за винятком зберігання віконних рам), архіви, голубники, майстерні тощо;

- застосовувати для утеплення перекриттів торф, стружку, тирсу та інші горючі матеріали;

15. Двері, люки горищних і технічних приміщеннь та споруд університету (вентиляційних камер, бойлерних, складів комор, електрощитових тощо) повинні бути постійно зачинені. На дверях слід вказувати місце зберігання ключів, доступне для отримання їх у будь-який час доби. На дверях, люках горищах і технічних приміщеннях та спорудах університету мають бути написи, що визначають призначення приміщення.

16. Зовнішні пожежні сходи, сходи-драбини і загорожі на дахах при-міщень та споруд університету мають утримуватися у справному стані. Допускається нижню частину зовнішніх вертикальних пожежних сходів закривати щитами, які легко знімаються, на висоту не більш як 2,5 м від рівня землі.

17. У будівлях, приміщеннях та спорудах університету не дозволяється :

- розміщувати людей у мансардних приміщеннях, а також на поверхах (будівлях), не забезпечених двома евакуаційними виходами;

- здійснювати перепланування приміщень з порушенням будівель-них норм і правил;

- використовувати горючі матеріали для обробки стін і стель шляхів евакуації (сходових кліток, фойє, вестибюлів, коридорів тощо);

- устанавлювати грати, жалюзі та подібні їм незнімні сонцезахисні,

декоративні та архітектурні пристрої на вікнах приміщень та споруд університету, де перебувають студенти, сходових клітках, коридорах, холах та вестибюлях;

- знімати дверні полотна в отворах, що з’єднують коридори зі сходовими клітками;

- забивати дверні евакуаційні виходи;

- застосовувати з метою опалення нестандартні (саморобні) нагрівальні пристрої;

- використовувати елекктроплитки, кип’тильники, електрочайники тощо для приготування їжі;

- захаращувати шляхи евакуації;

- установлювати дзеркала та влаштовувати фальшиві двері на шля-

хах евакуації;

- влаштовувати на шляхах евакуації пороги, виступи, турнікети,розсувні, підйомні двері та інші пристрої, що перешкоджають евакуації людей;

- здійснювати вогневі, електрогазозварювальні та інші види пожежонебезпечних робіт у будівлях, приміщеннях та спорудах університету у разі наявності наявності в них співробітників та студентів;

- обгортати електричні лампи папером, матерією та іншими горючи- ми матеріалами;

- застосовувати для освітлення свічки, гасові лампи і ліхтарі;

- виконувати прибирання приміщень, очищення деталей і обладнання за допомогою легкозаймистих і горючих рідин;

- здійснювати відігрівання труб системи опалення, водопостачання, каналізації тощо із застосуванням відкритого вогню (з цією метою використовують гарячу воду, пару чи нагрітий пісок);

- зберігати на робочих місцях і в шафах, а також залишати в кишенях спецодягу використані обтиральні матеріали;

- залишати без нагляду ввімкнені в мережу радіоприймачі, телевізори, комп’ютери та інші електроприлади.

18. Вогневі та зварювальні роботи можуть виконуватися тільки з письмового дозволу ректора університету з оформленням наряду-допуску. Ці роботи мають проводиться згідно з вимогами правил пожежної безпеки під.

19. Пошкодження вогнезахисних покриттів (штукатурки, спеціальних фарб, лаків, обмазок тощо) будівельних конструкцій, повітроводів повинні негайно усуватися.

Після обробки (просочення) антипіренами дерев’яних конструкцій, тканин та інших горючих матеріалів повинен бути складений акт про проведення роботи підрядною організацією. Перевірку вогнезахисної обробки слід проводити не менше одного разу на рік зі складанням акта перевірки.

20. Усі будівлі, приміщення та споруди університету повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння

21. Після закінчення лекцій, роботи в аудиторіях, лабораторіях, кабінетах викладачі, лаборанти та інші співробітникі повинні оглянути приміщення, усунути виявлені недоліки і зачинити приміщення, знеструмивши електромережу.

Орієнтовні конструктивні характеристики будівель в залежності від

Ступені вогнестійкості (СниП 2.01.02 – 85)

Ступінь

вогнестій-кості

Конструктивні характеристики

1

2

I ступінь

Будівлі з несучими огороджувальними конструкціями з природних або штучних кам’яних матеріалів, бетону чи залізобетону із застосуванням листових і плитних негорючих матеріалів.

II ступінь

Те ж саме. В покритті будівель допускається застосовувати незахищені сталеві конструкції.

III ступінь

Будівлі з несучими огороджувальними конструкціями з природних або штучних кам’яних матеріалів, бетону або залізобетону із застосуванням листових і плитних негорючих матеріалів. Для перекриття можуть бути використані дерев’яні конструкції, захищені штукатуркою, або важкогорючі листові, а також плитні матеріали. До елементів покриття не застосовуються вимоги по ступеню вогнестійкості і межах рзповсюдження вогню, при цьому елементи горищного покриття з деревини підлягають вогнезахисній оборонці.

III-а ступінь

Будівлі здебільшого з каркасною конструктивною схемою. Елементи каркасу – з сталевих незахищених конструкцій. Огороджувальні конструкції – з сталевих профільованих листів або інших негорючих листових матеріалів з важкогорючим утеплювачем.

III-бступінь

Будівлі здебільшого одноповерхові з каркасною конструктивною схемою. Елементи каркасу – з цільної або клеєної деревини, підданої вогнезахисній обробці, що забезпечує необхідну межу розповсюдження вогню. Огороджувальні конструкції – з панелей або поелементної зборки, виконані з застосуванням деревини або матеріалів на її осові. Деревина та інші горючі матеріали огороджувальних конструкцій повинні бути піддані вогнезахисній обробці або захищені від впливу вогню і високих температур таким чином, щоб забезпечити необхідну межу розповсюдження вогню.

IY ступінь

Будівлі з несучими огороджувальними конструкціями з цільної або клеєної деревини та інших горючих або важкогорючих матеріалів, захищених від впливу вогню і високих температур штукатуркою або іншими листовими або плитними матеріалами. До елементів покриття не застосовуються вимоги до вогнестійкості і меж розповсюдження вогню, при цьому елементи горищного покриття з деревини піддаються вогнезахисній обробці.

IYа ступінь

Будівлі здебільшого одноповерхові з каркасною конструктивною схемою. Елементи каркасу – з сталевих незахищених конструкцій. Огороджувальні конструкції – з сталевих профільованих листів або інших негорючих матеріалів з горючим утеплювачем.

Y ступінь

Будівлі, до несучих і огороджувальних конструкцій яких не застосовуються вимоги по ступеням вогнестійкості і меж розповсюдження вогню.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006