Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила ПБ 2006 / Паяльні роботи

.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
70.14 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Основні вимоги пожежної безпеки до проведення

пожежонебезпечних видів робіт на об'єктах ОДЕКУ.

Паяльні роботи.

1.Відповідальність за пожежну безпеку під час виконання паяльних робіт на об'єктах університету (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2, спортивний табір і таке інше) покладається на керівника структурного підрозділу, де проводяться ці роботи і керівника робіт.

1.1.Інспектор з пожежної безпеки ОДЕКУ, керівник структурного підрозділу та керівник робіт зобов'язані:

-забезпечити контроль за виконання правил з пожежної безпеки під час проведення паяльних робіт;

-організувати перевірку протипожежного стану об'єкту університету,де проводять ці роботи, провести протипожежний інструктаж з усіма робітниками, які виконуватимуть роботи;

-забезпечувати дотримання встановленого протипожежного режиму усіма робітниками;

-забезпечити пожежобезпечну експлуатацію електромереж та електроустановок, вжити негайно заходи до усунення виявлених несправностей, які можуть привести до пожежі;

-забезпечити контроль за відключенням електромережі після закінчення роботи;

-не допускати користування тимчасовою та несправною електропроводкою, захаращення приміщень сміттям та іншими горючими відходами;

-організувати контроль за зберіганням та використанням ЛЗР та ГР та матеріалів;

-забезпечувати справне утримання на постійну готовність засобів пожежогасіння, навчати працівників їх застосування.

3.Місця проведення паяльних робіт визначаються наказами, розпорядженнями. Обгороджуючі конструкції в цих місцях (перегородки, перекриття, підлоги) повинні бути з негорючих матеріалів.

4.Керівник структурного підрозділу, де проводяться паяльні роботи, зобов'язаний оформити наряд-допуск на проведення цих робіт.

4.1.За наявності на об'єкті університету членів добровільної пожежної дружини (ДПД) наряд-допуск повинен бути погоджений з ними напередодні виконання робіт з установленням з боку членів добровільної пожежної дружини (ДПД) відповідного контролю.

4.2.Ректор ОДЕКУ затверджує наряд – допуск.

5.Робоче місце в разі проведення робіт з використанням паяльних ламп на об'єктах університету (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2, спортивний табір і таке інше) повинне бути очищене від горючих матеріалів, а конструкції з горючих матеріалів, які містяться на відстані менше 5 м, повинні бути захищені екранами з негорючих матеріалів або политі водою (водним розчином піноутворювача тощо).

6.Паяльні лампи необхідно утримувати справними та не рідше 1 разу на місяць перевіряти їх на міцність та герметичність із занесенням результатів, і дати перевірки до спеціального журналу. Крім того, не рідше 1 разу на рік мають проводитися контрольні випробування паяльних ламп тиском.

7.Кожна лампа повинна мати паспорт із зазначенням результатів заводського гідравлічного випробування та допустимого робочого тиску. Запобіжні клапани мають бути відрегульовані на заданий тиск.

8.Заправляти паяльні лампи пальним і розпалювати їх слід у спеціально відведених для цієї мети місцях.

9.Для запобігання викидам полум'я з паяльної лампи пальне, яким заправляють лампи, повинне бути очищене від сторонніх домішок та води.

10.Щоб уникнути вибуху паяльної лампи, забороняється:

-застосовувати як пальне для ламп, що працюють на гасі, бензин чи суміш бензину з гасом;

-підвищувати тиск у резервуарі лампи під час накачування повітря понад допустимий робочий тиск, вказаний у паспорті;

-заповнювати лампу пальним більше ніж на 3/4 об'єму її резервуара;

-відкручувати повітряний гвинт та наливну пробку, коли лампа горить або ще не охолола;

-ремонтувати лампу, а також виливати з неї чи заправляти її пальним поблизу відкритого вогню, під час цього палити.

11.Після закінчення паяльних робіт виконавець зобов'язаний ретельно переглянути місце їх проведення, усунути можливі причини виникнення пожежі.

12.Інспектор з пожежної безпеки ОДЕКУ повинен піти на об'єкт, де проводились роботи, і забезпечити перевірку місця проведення цих робіт упродовж 2 годин після їх закінчення. Про приведення місця паяльних робіт у пожежобезпечний стан виконавець та інспектор з пожежної безпеки ОДЕКУ роблять відповідні позначки у

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006