Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила ПБ 2006 / Пож-техн мін..doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
600.06 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Рекомендована програма

Проведення занять з пожежно-технічного мінімуму з керівниками

Структурних підрозділів одеку і співробітниками, працюючими в

Умовах з підвищеною пожежною небезпекою.

Під час розробки цієї програми з пожежно-технічного мінімуму враховувалась специфіка навчально-виховного процесу в екологічному університеті, пожежна небезпека використання речовин і матеріалів, експлуатації електроустановок, що застосовуються, та інші чинники, які впливають на стан пожежної безпеки університету.

Вивчаючи теми пожежно-технічного мінімуму, слід інформувати тих, хто навчається, про найбільш характерні випадки пожеж, що мали місце на об'єктах ОДЕКУ, детально навчити керівників структурних підрозділів ОДЕКУ і співробітників, працюючих в умовах з підвищеною небезпекою використанню існуючими на об’єкті засобами пожежогасіння.

Для кращого засвоєння матеріалу бажано використовувати з навчальною метою різні навчальні експонати, фотознімки, плакати, макети, технічні засоби навчання тощо.

Тема 1 (2-4 години) Заходи пожежної безпеки на об'єкті одеку

I. 1.Стисла характеристика навчально-виховного процесу об'єкта та його пожежної небезпеки.

На загальнних територіях ОДЕКУ знаходяться 8 об'єктів – Навчально - лабораторний корпус № 1, Навчально - лабораторний корпус № 2, гуртожиток № 1, гуртожиток № 2, Геофізична морська навчально – наукова лабораторія, Метеорологічна навчально – наукова лабораторія, Гідроекологічна навчально – наукова лабораторія, спортивний табір, кафедра фізичної підготовки на території спортивного комплексу.

Пожежна безпека об'єкта ОДЕКУ – стан об'єкта, за якого з регламентованою імовірністю виключається можливість виникнення і розвитку пожежі та впливу на співробітників та студентів її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

Об'єкти повинні мати системи пожежної безпеки.

Первинні фактори пожежної небезпеки, згідно з ГОСТ 12.1.004-91, це – полум’я та іскри, підвищена температура навколишнього середовища, токсичні продукти горіння й термічного розкладу матеріалів і речовин, дим, знижена концентрація кисню.

Вторичні фактори пожежної небезпеки це – уламки, частини зруйнованих метеорологічних апаратів, установок, конструкцій; радіоактивні та токсичні речовини і матеріали викинуті зі зруйнованих апаратів та установок; електричний струм будівельних конструкцій, апаратів; небезпечні фактори вибухів, пов’язаних з пожежами; вогнегасні речовини.

2.Основні положення Закону України "Про пожежну безпеку".

Закону України "Про пожежну безпеку" визначає загальні правові, економічні та соціальні основи забезпечення пожежної безпеки на території України, регулює відносини державних органів, юридичних і фізичних осіб у цій галузі незалежно від виду їх діяльності та форм власності.

Згідно з Законом, забезпечення пожежної безпеки є складовою частиною роботи ректора ОДЕКУ.

Ректора ОДЕКУ зобов’язан:

-забезпечити розробку комплексних заходів щодо забезпечення пожежної безпеки, впроваджувати передові досягнення науки;

-забезпечувати дотримання протипожежних вимог стандартів, норм, правил, а також виконання вимог приписів і постанов органів державного пожежного нагляду;

-організовувати навчання співробітників університету правилам пожежної безпеки та пропаганду заходів щодо їх забезпечення;

-утримувати в справному стані засоби протипожежного захисту і за’язку, пожежну техніку, обладнання та інвентар, не допускати їх використання не за призначенням;

-своєчасно інформувати пожежну охорону про несправність пожежної техніки, а також про закриття доріг на своїй території;

-проводити службове розслідування випадків пожеж в ОДЕКУ.

Закон передбачає обов’язкове навчання усіх співробітників університету при прийнятті на роботу і періодично в процесі роботи. Форми навчання – інструктажі, попереднє спеціальне навчання, протипожежний техмінімум тощо. Допуск до роботи осіб, не прошедших навчання, забороняється.

У статтях 14 – 18 викладені мета, завдання, види пожежної охорони та її функції. Основними завданнями пожежної охорони є :

-здійснення контролю за дотриманням протипожежних вимог;

-запобігання пожежам і нещасним випадкам на них;

-гасіння пожеж, рятування людей та надання допомоги в ліквідації наслідків катастроф і стихійного лиха.

Забороняється використання пожежної охорони для використання завдань, не передбачених цим Законом.

Пожежна охорона поділяється на державну, відомчу, місцеву та добровільну.

3.Загальнооб'єктові правила, інструкції, положення та накази з питань пожежної безпеки.

На всіх об’єктах ОДЕКУ (Навчально - лабораторний корпус № 1, Навчально - лабораторний корпус № 2, гуртожиток № 1, гуртожиток № 2, Геофізична морська навчально – наукова лабораторія, Метеорологічна навчально – наукова лабораторія, Гідроекологічна навчально – наукова лабораторія, спортивний табір, кафедра фізичної підготовки на території спортивного комплексу) у 2006 році діють правила пожежної безпеки, затверджені ректором ОДЕКУ, які розроблені на основі “Правил пожежної безпеки в Україні”, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України від 04.11.2004 року за № 1480\10009.

Правила поділяються на такі види:

-загальні правила з пожежної безпеки для об’єктів університету (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2, ГФЛ, Метеорологічна навчально-наукова лабораторія, Гідроекологічна навчально-наукова лабораторія, спортивний табір) – Території. Опалення. Вентиляція. Первинні засоби пожежогасіння. Водопостачання. Каналізація. Системи оповіщення про пожежу. Теплові мережі. Порядок дій у разі виникнення пожежі;

-правила з пожежної безпеки для окремих лабораторій, приміщень, кабінетів, складів тощо (Аудиторії та адміністративні приміщення. Бібліотеки. Обчислювальні центри. Лабораторії. Медпункт і таке інше);

-інструкції щодо проведення пожежонебезпечних видів робіт, експлуатації електроустановок, обладнання, застосованого у навчально-виховному процесі тощо (Електрозварювальні роботи. Газозварювальні роботи. Паяльні роботи.).

У межах університету у 2006 році діють такі положення :

1).Положення про систему управління пожежною безпекою в ОДЕКУ.

2).Положення про відповідального з пожежної безпеки у структурному підрозділі ОДЕКУ.

3).Положення про Добровільну пожежну дружину (ДПД) в ОДЕКУ.

4).Програма підготовки особистого складу ДПД.

На всіх об’єктах ОДЕКУ діють такі накази :

1).Наказ “Про призначення відповідальних осіб за протипожежний стан структурних підрозділів ОДЕКУ”.

2).Наказ “Про затвердження Добровільної пожежної дружини ОДЕКУ”.

3).Наказ “Про проведення навчання і перевірку знань з пожежно – технічного мінімуму”.

4. Відповідальність за порушення правил пожежної безпеки.

1).Відповідальність за пожежну безпеку університету несе керівник – ректор університету, який залежно від характеру порушень і наслідків несе адміністративну, кримінальну чи іншу відповідальність згідно з чинним законодавством. Забезпечує додержання протипожежних вимог стандартів, норм, правил, а також виконання вимог приписів і постанов органів державного пожежного нагляду.

2).Відповідальність за пожежну безпеку структурних підрозділів університету (кафедри, лабораторії, кабінети, бібліотека, гуртожитки) несуть керівники структурних підрозділів.Обов’язки щодо забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатації засобів протипожежного захисту мають бути відображені у відповідних посадових документах (функціональних обов’язках, інструкціях, положеннях тощо). Обов’язково один раз на рік призначають розпорядженням відповідального з пожежної безпеки структурного підрозділу.

3).Відповідальність за координацією діяльності служб ОДЕКУ спрямованих на забезпечення пожежної безпеки несе інспектор з пожежної безпеки університету.

Він несе відповідальність за укомплектування пожежних кранів, пожежних щитів, своєчасне забезпечення заправки вогнегасників і таке інше. Повинен підготовляти правила, положення, накази з пожежної безпеки , діючих у межах універститету, які відповідають вимогам нормативних документів, діючих у системі МЧС України.

4). Відповідальність за забезпечення протипожежного режиму в орендованих приміщеннях, а також за виконання протипожежних заходів, зазначених угодою на оренду, несуть керівники орендних організацій.

II.Основні причини пожеж: несправність обладнання, іскри електрогазозварювальних робіт та необережне поводження з вогнем, несправність електроустановок, порушення правил користування інструментами і електронагрівальними приладами тощо.

Несправність обладнання. Приміщення обчислювального центру ОДЕКУ повинні бути обладнані установками автоматичної пожежної сигналізації та пожежогасіння. Приміщення університету, в яких розташовуються персональні електронно-обчислювальні машини ЕОМ, ПЕОМ) та дисплейні зали (де влаштування систем автоматичного пожежного гасіння не обов’язкове), слід оснащувати переносними вуглекислотними вогнегасниками з розрахунку 2 шт. на кожні 20 м 2 площі приміщення (комп’ютерного класу).

У разі необхідності проведення дрібного ремонту або технічного обслуговування ЕОМ, комп’ютера безпосередньо в машинному залі та неможливості застосування негорючих мийних речовин дозволяється мати в залі не більше 0,5 л ЛЗР у тарі, що не б'ється та щільно закривається.

Забороняється проводити роботи з ремонту вузлів (блоків) ЕОМ безпосередньо в залі. У випадку пошкодження монітору, тріщини трубки монітору, може виникнути спалахування або вибух.

Забороняється зберігати постійно в залах ЕОМ магнітні стрічки, дискети, інші носії інформації, запасні блоки й деталі, плівки на нітрооснові, встановлювати електророзетки на горючій основі, користуватися побутовими електронагрівальними приладами, користуватися відкритим вогнем. Порушення цих правил може привести до пожежі.

Іскри електрогазозварювальних робіт та необережне поводження з вогнем.

Місця проведення електрозварювальних робіт на об'єктах університету визначаються наказами, розпорядженнями, інструкціями ректора ОДЕКУ. Обгороджуючі конструкції в цих місцях (перегородки, перекриття, підлоги) повинні бути з негорючих матеріалів. Завідувач господарством, комендант об'єкту університету, де проводяться електрозварювальні роботи тимчасових місцях, зобов'язані оформити наряд-допуск на проведення цих робіт. Ректор ОДЕКУ затверджує наряж – допуск.

У випадку попадання іскри на дерев’яну підлогу, папір, електропроводку може виникнути пожежа. Для запобігання пожежі та необережного поводження з вогнем, необхідно на місцях проведення електрозварювальних робіт мати первинні засоби пожежогасіння (Вогнегасники вуглекислотні, порошкові. Бочка з водою. Ящик з піскомі таке інше).

Несправність електроустановок.

Електричні мережі та електрообладнання, що використовуються на об’єктах університету та їх експлуатації повинні відповідати вимогам діючих Правил влаштування електороустановок та ДНАОП 0.00-1.21-98; будівельну частину електроустановок слід виконувати відповідно до протипожежних вимог будівельних норм ДБН В. 2.2.3-97.

Усі несправності в електромережах, які можуть спричинити іскри, коротке замикання, нагрівання ізоляції кабелів і проводів вище норми, мають негайно усуватись.

Усі роботи в університеті повинні проводитися на справному електрообладнанні (ізоляція електропроводки, пускачі, штепселі, розетки, вимикачі та інша апаратура, заземлення, огорожа).

Плавкі вставки запобіжники повинні бути каліброваними із зазначенням номінального струму на заводському таврі.

З’єднання, окінцювання та віжгалуження жил проводів і кабелів з метою запобігання у пожежному відношенні перехідним опорам мають бути виконані за допомогою опресування, зварювання, паяння або спеціальних затискувачів (гвинтових, болтових тощо).

Електродвигуни мають регулярно очищатися від пилу. Не дозволяється накривати електродвигуни горючими матеріалами.

Перед оглядом, ремонтом електроустановки повинна бути вимкнена подача електроенергії до електроприймачів. На пусковому улаштуванні повинні бути вивішені плакати “Не вмикати. Працюють люди”.

При несправності електроустановки необхідно користуватися захисними засобами (інструменти з ізольованими ручками, діелектричні боти, рукавички, килими).

Порушення правил користування електроінструментами і електронагрівальними приладами .

До роботи з електроинструментом мають допуск особи, які пройшли інструктаж з пожежної безпеки на робочому місці.

Кабель електроінструмента повинен бути захищений від випадкових пошкоджень і зіткнень з палкими, вогкими и жирними поверхнями. Електроінструмент підлягає періодичній перевірці не менше 1 разу на 6 місяців. Це повинно бути відображено в технічному паспорті електроінструмента. В періодичну перевірку входять:

-зовнішній огляд;

-перевірка роботи на холостому ході не менше 5 хвилин;

-замір опору ізоляції мегомметром на напрузі 500 В на протязі 1 хвилини при увімкненому вимикачеві, при цьому опору ізоляції повинен бути не менше 1 МОм;

-перевірка справності ланцюга заземлення.

Заборонено підключати електроінструмент напругою до 12 В до електричної мережі загального користування через автотрансформатор, резистор або потенциометр. Заборонено залишати увімкненими електроінструмент без нагляду

При користуванні електронагрівальними приладами (електроплити, паяльники, електрокаміни), які також належать до приладів з підвищеною безпекою, треба виконувати правила пожежної безпеки. Кабель електроінструмента повинен бути в справному стані. Необхідно перевірити справність ланцюга заземлення. Суворо заборонено залишати увімкненими електронагрівальні прилади без нагляду.

Не дозволяється застосування електронагрівальних приладів у пожежонебезпечних зонах складських приміщень, у архивах, музеях, бібліотекіах, гардеробних тощо.

III.Вимоги щодо утримання території, протипожежних розривів, джерел протипожежного водопостачання.

Вимоги щодо утримання території. Території будівель унверситету необхідно постійно утримувати в чистоті. Відходи пальних матеріалів, тари, сміття, опале листя і суху траву слід регулярно прибирати і вивозити з території будівель унверситету у місця, погоджені відповідними органами державного нагляду.

Територія будівель університету повинна мати зовнішнє освітлення, яке забезпечує швидке знаходження пожежних драбин, протипожежного обладнання, входів до будівель та споруд.

На території будівель унверситету на видних місцях повинні бути встановлені таблички із зазначенням порядку виклику пожежної охорони, знаки місць розміщення первинних засобів пожежогасіння.

Основні дороги, проїзди, проходи на території будівель універси-тету повинні мати тверде покриття.

Вимоги щодо утримання протипожежних розривів. Протипожежні розриви між будівлями не повинні використовуватися для зберігання матеріалів і обладнання, стоянок транспорту, будівництва та встановлення тимчасових будинків і споруд.

Вимоги щодо утримання джерел протипожежного водопостачання.

З метою утримання у належному стані пожежного резервуару (водойому) слід організувати його постійне технічне обслуговування особами зі складу інженерно-технічного персоналу або укладати договір із спеціалізованою організацією. Під’їзди та проходи до пожежного резервуару (водойому) потрібно завжди утримувати вільними.

В ОДЕКУ мають бути водогінні мережі, заповнення пожежного резервуару (водойму) слід здійснювати від існуючої мережі трубопроводами діаметром не менше 77 мм із установленням на них запірної арматури. Пожежний резервуар (водойм) та його обладнання повинні бути захищені від замерзання води.

Мережа внутрішнього протипожежного водогонуповинна бути кільцевою. Внутрішні пожежні крани слід установлювати в доступних місцях - біля входів, у вестибюлях, коридорах, проходах тощо. При цьому їх розміщення не повинно заважати евакуації людей.

Кожен пожежний кран має бути укомплектований пожежним рукавом однакового з ним діаметра та стволом, кнопкою дистанційного запуску пожежних насосів (за наявності таких насосів), а також важелем для полегшення відкривання вентиля. Пожежний рукав необхідно утримувати сухим, складеним в "гармошку" або подвійну скатку, приєднаним до крана та ствола і не рідше одного разу на шість місяців заповняти водою, розгортати та згортати наново.

IY. 1.Дії керівників структурних підрозділів у разі виявлення порушень правил пожежної безпеки.

За порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, створення перешкод для діяльності посадових осіб органів державного пожежного нагляду, невиконання їх приписів винні в цьому посадові особи, інші працівники притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

У разі появлення пожежонебезпечних умов при роботі на електроустановках, керівники структурних підрозділів повинні зупинити роботу електроустановок до прийняття необхідних заходів щодо усунення виявлених недоліків.

При порушенні вимог чинного законодавства “Про пожежну безпеку”, керівники структурних підрозділів вимагають від порушника письмові пояснення. У разі неодержання від працівника письмових пояснень у визначений йому строк дисциплінарне стягнення може бути накладене на підставі тих матеріалів, що є в ОДЕКУ. Керівник структурного підрозділу зобов’язан провести з порушником навчання правилам пожежної безпеки, провести позаплановий інструктаж з пожежної безпеки.

В інших випадках, коли порушник склав умови, які загрожують пожежонебезпечній роботі електрообладнання, здоров’ю оточуючих, керівник структурного підрозділу має право притягнути до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Керівники структурних підрозділів повинні подавати на вимогу інспектора з пожежної безпеки ОДЕКУ відомості та документи про стан пожежної безпеки (пожежної техніки, систем протипожежного захисту, водопостачання) структурного підрозділу.

Обов’язково повідомляти пожежну охорону про виникнення пожежі у підрозділі та вживати заходів до її ліквідації, рятування людей і майна.

2.Дії добровільних пожежних дружинників у разі виявлення порушень правил пожежної безпеки.

На кожному об’єкті університету є члени добровільної пожежної дружини ОДЕКУ. Це начальник добровільної пожежної дружини об’єкту – електрик, обслуговуючий електроустановки і члени добровільної пожежної дружини – вахтери (у гуртожитках № 1, № 2 у ДПД входять і студенти, мешканці гуртожитків).

Член ДПД повинен інформувати начальника добровільної пожежної дружини, ректора ОДЕКУ в разі виявлення порушень правил пожежної безпеки з боку співробітників ОДЕКУ та студентів. Негайно доповідати ректору та начальнику ДПД про несправність пожежно-технічного озброєння, засобів зв’язку.

Член ДПД у разі виявлення на об’єкті ОДЕКУ порушень вимог пожежної безпеки складати на винних осіб протоколи про вчиння адміністративного правопорушення (ст. 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та передавати їх на розгляд ректору ОДЕКУ і до місцевих органів державного пожежного нагляду.

Член ДПД повинен зупинити роботу порушника правил пожежної безпеки, сповістити при цьому керівника структурного підрозділу у якому працює порушник. При необхідності прийняти всі заходи на усунення пожежної ситуації, яку скоїв порушник.

У деяких випадках член ДПД має право проводити роз’яснювальну роботу з порушником пожежної безпеки шляхом бесіди, за допомогою наочної агітації, інформаційних стендів тощо.

Вжити у разі виникнення пожежі невідкладених заходів до виклику пожежо-рятувальних підрозділів, рятування людей, майна та її ліквідація наявними засобами (вогнегасники, пожежні рукава і стволи, лом, багор, пісок). Члени ДПД зобов’язані приймати участь у гасінні пожежі у разі її виникнення. Діяти за типовим табелем бойового розрохунку обов’язків ДПД.

3.Місцезнаходження та порядок виклику об’єктової пожежної охорони, а вразі її відсутності – найближчої пожежної частини.

На об’єктах ОДЕКУ – Навчально - лабораторний корпус № 1, Навчально - лабораторний корпус № 2, гуртожиток № 1, гуртожиток № 2, Геофізична морська навчально – наукова лабораторія, Метеорологічна навчально – наукова лабораторія, Гідроекологічна навчально – наукова лабораторія не має об’єктової пожежної охорони. На кожному об’єкті ОДЕКУ постійно присутні члени добровільної пожежної дружині університету (ДПД). До їх составу входять: начальних відділення ДПД – електрик об’єкту, обслуговуючий електроустановки, і члени ДПД – вахтери (в гуртожитках №.1, № 2 до членів ДПД входять також і студенти, мешканці гуртожитків).

У разі загрози пожежі у деякому стуктурному підрозділі об’єкту університету співробітних, який виявив загрозу негайно за міським телефоном об’єкту викликати найближчу пожежну частину, доповісти начальнику відділення ДПД і керівнику структурного підрозділу.

Таксофони, встановлені на вулицях і в будівлях, повинні забезпечувати можливість безкоштовного користування ними для передавання, повідомлення про пожежу по лінії зв'язку "01". На таксофонах мають бути таблички із зазначенням номера виклику пожежної охорони.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006