Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

претест

.RTF
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
513.96 Кб
Скачать

A. Крайової нижньощел*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************3о нерва.

184. Дитина 1 місяця народилася від 1-ої вагітності і пологів нормального перебігу з оцінкою по шкалі Апгар 8 балів. Вигодовування природне, прибавка маси тіла 600,0 г. Які моторно-статичні навички повинні спостерігатися в дитини?

A. Агукає.

B. Намагається утримувати голову, лежачи на животі.

C. Добре утримує голову.

D. Перевертається зі спини на живіт.

E. Перевертається з живота на спину.

185. Хворий 59 років з гострим інфарктом міокарда поскаржився на загальну слабкість, запаморочення і втратив свідомість. Через 40-50 сек з'явились судоми, мимовільне сечовипускання. Тони серця відсутні, апное. Пульс та артеріальний тиск не визначаються. ЕКГ: хвилі різної висоти і ширини, неоднакової форми, із закругленими верхніми і нижніми кінцями, деякі хвилі переходять одна в одну. Яке лікування буде найбільш доцільним?

A. Адреналін в/с, ізадрин в/в.

B. Атропін в/в.

C. Електрична дефібриляція.

D. Преднізолон в/в.

E. Строфантин в/в.

186. Хвора 19 років скаржиться на лихоманку, артралгії, схуднення, задишку, сухий кашель.Два місяці тому відпочивала на півдні. Об'єктивно: стан важкий, t=38,5°С, шкіра бліда, на обличчі висипка, Рs 100 за хв., АТ 100/70 мм рт.ст. 1 тон послаблений, систолічний шум над верхівкою. Над легеня- ми жорстке дихання, поодинокі сухі хрипи. Органи травлення без змін. У крові: ер.3,5х1012/л, лейк. 2,8х109/л, ШЗЕ 58 мм/год, тромб. 158х109/л. Що є препаратом вибору в цьому випадку?

A. Антибіотики.

B. Антигістамінні.

C. Глюкокортикоїди.

D. Нестероїдні протизапальні.

187. Породілля знаходиться в пологах 19 годин. Розміри таза 24,25,29,18 см. Діагональна кон'югата 10,5 см. Положення плоду поздовжнє. Голівка щільно притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плоду 160 на хв. Породілля неспокійна, утруднене сечовипускання. Визначається симптом "пісочного годинника". Нижній сегмент матки болючий і напружений при пальпації. Яке ускладнення розвилося в пологах?

A. Пологи, що нормально протікають.

B. Надмірно сильна пологова діяльність.

C. Дискоординація пологової діяльності.

D. Загроза розриву матки.

E. Розрив матки, що відбувся.

188. Жінка 27 років скаржиться на нестерпні болі в різних частинах тіла: щемлячі, свердлячі "болі в ділянці серця," почуття "пульсації" в голові, біль та "печія" в шлунку, зниження апетиту, схуднення. Болі досягають максимальної інтенсивності в ранкові години та носять інколи настільки нестерпний характер, що викликають суїцідальні думки. Скаржиться також на розбитість, втомлюваність. Відмічається сезонність загострювань. Соматичний, неврологічний стани без патології. Консультацію якого спеціаліста ви порекомендуєте?

A. Гастроентеролога.

B. Ендокринолога.

C. Кардіолога.

D. Невропатолога.

E. Психіатра.

189. Хвора 19 років захворіла через 2 тижні після перенесеної ангіни з підвищенням температури до 38°С, сильними болями в колінних суглобах, їх припуханням. Шкіра над ними була гаряча на дотик, червона. Незабаром у колінних суглобах такі явища зникли і виникли в обох ліктьових суглобах. Об'єктивно: Ps 130 за хв. На шкірних покривах тулуба, внутрішніх поверхнях рук і ніг червона петехіальна висипка, місцями у формі кілець. Тони серця помірно ослаблені. У крові: лейк. 3,6х109/л; п.10%; ШЗЕ 40 мм/год. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

A. Геморагічний васкуліт.

B. Інфекційно-алергічний поліартрит.

C. Ревматизм.

D. Синдром Стилла.

E. Ювенільний ревматоїдний артрит.

190. Вагітна 23 років поступила у відділення патології вагітних зі скаргами на головний біль, біль в епігастрії, нудоту, блювання, порушення зору. Вагітність перша, 32 тижні. 3 тижні тому відзначила появу поступово наростаючих набряків на ногах. Було виявлено підвищення АТ до 150/90 мм рт.ст. Від госпіталізації вагітна відмовилася. У анамнезі виразковий гастрит. Напередодні вагітна їла гриби. Об'єктивно: Ps 80 за хв., АТ 180/110 мм рт.ст. обличчя одутле, виражені набряки на ногах і передній черевній стінці. Матка в нормотонусі, відповідає 30 тижням вагітності. Положення плоду поздовжнє, голівка плоду в області підребер'я. Серцебиття плоду приглушене, ритмічне, 150 за хв. Сеча при кип'ятінні згорнулася. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Загострення хронічного гастриту.

B. Харчове отруєння грибами.

C. Ниркова недостатність.

D. Прееклампсія.

E. Блювота вагітних.

191. Хворий 64 років скаржиться на задишку, кашель з відходженням гнійного харкотиння іноді з домішками пінистої яскраво-червоної крові, біль у грудній клітці. Хворіє протягом 6 місяців. Палить протягом 46 років. Зліва в нижньому відділі грудної клітки притуплення перкуторного звуку, ослаблене везикулярне дихання та поодинокі вологі хрипи при аускультації. У крові: лейк.14,5х109/л, ШЗЕ 49 мм/год. На рентгенограмі: зліва в нижній долі інтенсивне затемнення, що зливається з куполом діафрагми і переходить у тінь кореня. При бронхоскопії лівий нижньодольовий бронх на 2/3 стенозований. Який із наведених діагнозів є найбільш імовірним ?

A. Ексудативний плеврит.

B. Інфільтративний т_******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************f0и, кашлем, нежитєм. Поставлено діагноз: ГРВІ. Отримала ампіцилін. На 4 день з'явився висип на обличчі, росповсюдився у наступні 2 дні на тіло та кінцівки. Висип супроводжувався лихоманкою. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Алергічний дерматит.

B. Ентеровірусна екзантема.

C. Кір.

D. Краснуха.

E. Скарлатина.

193. Хворий 36 рокiв скаржиться на загальну слабкiсть, спрагу, сухiсть у ротi, головний бiль. Хворіє 2 роки, коли вперше були пiдвищені артерiальний тиск та рiвень креатинiну кровi. Самопочуття значно погiршилося в останнi днi. Об'єктивно: АТ 190/110 мм рт.ст. Блiдість, язик обкладений, ясна кровоточать. Hа ногах набряки. У нижньо-базальних вiддiлах легенiв поодинокі розсiянi друбнопузирчастi хрипи. Печінка +3 см. Пальпацiя нирок безболiсна. Яке iз перерахованих дослiджень доцільно провести хворому для вибору тактики подальшого лiкування?

A. Загальнi аналiзи кровi та сечi.

B. Коагулограму.

C. Крові на креатинiн та сечовину.

D. Радiонуклiдне дослiдження нирок.

E. Пробу Зимницького.

194. У немовляти, народженого на 31 тижні вагітності, спостерігаються гіпотонія і пригнічення свідомості. У крові: Ht=35%. У загальному аналізі ліквору: підвищена кількість еритроцитів, білки і знижений вміст глюкози. Якій клінічній картині відповідають такі дані?

A. Анемії.

B. Внутрішньоутробний інфекції.

C. Внутрішньочерепному крововиливу.

D. Менінгіту.

E. Сепсису.

195. Дівчинка 10 років протягом 2 років періодично скаржиться на біль в епігастральній області натщесерце, зниження апетиту, печію, головний біль. Об'єктивно: бліда, язик обкладений білим нальотом, пальпація живота болісна в епігастрії і пілородуоденальній точці. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий гастрит.

B. Холецистохолангіт.

C. Хронічний гастрит.

D. Хронічний гастродуоденіт.

E. Хронічний гепатит.

196. Хворий 40 років, ін'єкційний наркоман, скаржиться на загальну слабкість, біль в суглобах, відсутність апетиту, тупий біль у правому підребер'ї. Багато років зловживав алкоголем. Об'єктивно: t=37°С. Значна жовтяниця. Печінка +4см, щільна, помірно болісна при пальпації. Кал знебарвлений. Який діагноз є найбільш імовірним?

A. Алкогольна хвороба печінки.

B. Вірусний гепатит В.

C. Гемолітична анемія.

D. Рак головки підшлункової залози.

E. Токсичний гепатит.

197. Хвора 45 років скаржиться на збільшення щитовидної залози і збільшення правих шийних лімфовузлів. Об'єктивно: права частка щитовидної залози щільна, горбиста, збільшена в розмірі. Уздовж кивального м'яза три щільних лімфовузли діаметром до 2 см кожен. Яке додаткове дослідження буде визначальним в уточненні діагнозу?

A. Ангіографія судин шиї.

B. Радіоізотопне дослідження.

C. Термографія.

D. УЗД.

E. Ексцизійна біопсія вузла шиї.

198. У 17-річного хворого протягом 4 днів раптово виникли головні болі, міалгії, постійного типу гарячка. З 5 дня нормальна температура, загальний стан значно покращав, з'явився апетит, зникли нудота, загальна слабкість, але стала помітна жовтяниця. Об'єктивно: Ps 56 за хв. Загальний стан задовільний. Периферичні лімфатичні вузли, мигдалики не збільшені, гіперемії ротоглотки немає. Печінка + 3 см. Селезінка + 1 см. У крові: лейкопенія з відносним лімфоцитозом, 3% віроцитів, ШЗЕ 15 мм/час. Активність АлАТ сироватки крові підвищена в 50 разів. Який із діагнозів найбільш імовірний у хворого?

A. Вірусний гепатит А.

B. Вірусний гепатит Д.

C. Вірусний гепатит Е.

D. Інфекційний мононуклеоз.

E. Цитомегаловірусна інфекція.

199. Чоловік 24 років лікувався з приводу крупозної пневмонії. Настала стадія розв`язування, знизилась температура, йшло активне розсмоктування вогнища запалення. У терапевтичному відділенні ввечері хворий став підозріливим, тривожним, з жахом дивився на медперсонал, уникав зустрічі з ним, скаржився на те, що його кусають блохи, змахував їх з тіла. В місці і часі не орієнтується. Кричав, що "навколо фашисти" і хочуть його вбити. Який синдром психічних розладів спостерігається у хворого?

A. Аменція.

B. Делірій.

C. Маячний.

D. Онейроїд.

E. Присмерки.

200. Хворий 36 років через 12 годин після обмеження правобічної косої пахової грижі прооперований через доступ у паховій області. У грижовому мішку виявлені дві петлі тонкої кишки, що перистальтують, рожевого кольору, блискучі з пульсуючими судинами брижі. Операція закінчилася грижосіченням і пластикою пахового каналу. Рана зашита наглухо. Наступного дня в хворого з'явилася клініка перитоніту. Під час лапаротомії виявлена некротизована петля тонкої кишки з перфорацією, біля 400 мл випоту з колібацилярним запахом. Які похибки були допущені під час першої операції?

A. Недостатня ревізія грижового вмісту.

B. Неправильно обраний метод пластики.

C. Неправильно обраний оперативний доступ.

D. Не проведена передопераційна підготовка.

E. Рана не дренована.