Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

akush / V_-1

.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
35.33 Кб
Скачать

Варіант 1

1. Жінку 26 років турбує загальне нездужання, нудота, блювота 1 раз на добу, швидка втомлюваність, сонливість, дративливість, пристрасть до гострої їжі, затримка менструації протягом 1,5 місяців. При огляді – на лиці та сосках виражена пігментація. З боку внутрішніх органів патології не виявлено. Гінекологічний статус: зовнішні гениталії сформовані правильно. Оволосіння за жіночим типом. Огляд у дзеркалах: шийка матці конічної форми. Слизувата піхви і шийки матки ціанотична, шийка матки епітелізована. Зовнішній матковий зів зімкнут. Піхвове дослідження: вхід у піхву вузький. Шийка матки довжиною 3 см, щільна, відхилена кзаду. Матка округла, збільшена до розмірів жіночого кулака, м'якуватої консистенції, різко відхилена допереду, в області лівого трубного кута випинання. Придатки не збільшені.

Встановіть діагноз. Обгрунтуйте його, вкажіть ймовірні ознаки, що підтверджують діагноз.

2. У породіллі на 2 добу післяпологового періоду загальний стан задовільний, скарг немає. Температура тіла 36,6оС, пульс 82 уд/хв, задовільних властивостей. Язик вологий, не обкладений. АТ 120/80 мм рт.ст. Молочні залози збільшені у розмірах, м'які, безболісні, соски цілі. Матка щільна, безболісна, дно на 12 см вище лобкового симфізу. Лохії кров'янисті, помірні. Фізіологічні відправлення в нормі.

Складіть план ведення породіллі. Яким методом визначається характер лохій?

3. Жінка 29 років із кров'янистими виділеннями з дрібними пухирцями з полових шляхів, блювотою. В анамнезі один артифіціальний аборт і один мимовільний викидень. Остання менструація 4 місяці назад. Матка тестоватої консистенції, дно на рівні пупка. Частини плоду не пальпуються, серцебиття не вислуховується. У сечі відзначається підвищений в 10 разів зміст ХГ. Матка збільшена до 24 тижнів вагітності, безболісна. Яєчники тугоеластичної консистенції, 5х6х6 см, безболісні, рухливі. Набряки нижніх кінцівок і живота. Протеинурия 3 г.

Встановіть попередній діагноз, обгрунтуйте його. Визначте тактику лікаря.

4. У пологовий будинок надійшла вагітна 27 років з діагнозом: вагітність II, 35 тижнів. Затримка росту плоду I ступеня. Курить з 16-літнього віку, викурює по 2 пачки сигарет за добу; курить навіть уночі. Положення плоду подовжнє, передлежит голівка. Серцебиття плоду ритмічне, 140 уд/хв. Окружність живота 88 см, висота стояння дна матки 32 см.

Вкажіть дослідження, що дозволяє підтвердити діагноз і встановити ступінь затримки росту плода. Які додаткові методи використовуються для визначення тактики ведення вагітних з діагнозом затримка росту плода?

5. Пологи І, термінові. І період пологів. На кардіотокограмі базальна частота серцебиття плода коливається поміж 100 – 190 уд./хв., стійка монотоність ритму, тривалі пізні децелерації з амплитудою до 50 уд./хв.

Встановіть діагноз. Визначте тактику лікаря.

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ

ЕТАЛОНИ ВІДПОВІДЕЙ

ВАРІАНТ 1

1. Маточна вагітність, 8 тижнів. Затримка менструації протягом 1,5 місяців. Слизувата піхви і шийки матки ціанотична, матка округла, збільшена до розмірів жіночого кулака, м'якуватої консистенції, різко відхилена допереду, в області лівого трубного кута випинання.

2. План ведення породіллі: Режим загальний, стіл №15. Щоденний контроль за станом молочних залоз і сосків; щоденне визначення висоти стояння дна матки, характеру лохій; призначення препаратів для покращення скорочення м’язів матки: настоянка водяного перцю по 25-30 крапель 3 рази на добу При наявності швів на промежині – щоденний туалет швів.

Характер лохій визначається методом візуального спостереження.

3. Пухирний занос. При пухирному заносі проводять інструментальне вишкрібання порожнини матки з послідуючим обов’язковим гістологічним дослідженням під контролем рівня ХГ (хоріонічного гонадотропіну).

4. Ультразвукове дослідження (УЗД). Біофізичний профіль плоду (БПП), доплерометрія швидкості кровоплину в артерії пуповини.

5. Пологи І, термінові. І період пологів. Гострий інтранатальний дистрес плода.

Тактика ведення – термінове розродження шляхом операції кесарський розтин.

Соседние файлы в папке akush