Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

14. Гистология - Histology / Спеціальна гістологія та ембріологія _ Практикум _ навч. посіб. _ В.К. Напханюк, Л.В. Арнаутова, В.А. Кузьменко та ін. - О._ ОДМУ, 2001. - 268 с

.pdf
Скачиваний:
232
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.38 Mб
Скачать

Бiблiотека студента-медика

СПЕЦ²АЛЬНА

Г²СТОЛОГ²Я ТА ЕМБР²ОЛОГ²Я

ОДЕСЬКИЙ

МЕДУНІВЕРСИТЕТ

4

Бiблiотека студента-медика

Започатковано 1999 р. на честь 100-річчя Одеського державного медичного університету

(1900 — 2000 рр.)

Видається за загальною редакцією лауреата Державної премії України академіка АМН України

В. М. ЗАПОРОЖАНА

ГОЛОВНА РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ

В. М. ЗАПОРОЖАН (головний редактор),

Ю. І. БАЖОРА, І. С. ВІТЕНКО,

В. Й. КРЕСЮН (заст. головного редактора),

О. О. МАРДАШКО, В. К. НАПХАНЮК,

Г. І. ХАНДРІКОВА (відповідальний секретар),

П. М. ЧУЄВ

Одеський державний медичний університет

2

Вельмишановний читачу!

Одеський державний медичний університет продовжує видання нової серії навчальної літератури — «Бібліотеки студента-медика».

Розбудовуючи незалежну Україну, дбаючи про майбутнє, слід тур- буватися про збереження і примноження історичних, культурних і науко- вих цінностей для нащадків. Найкращим засобом для цього слугує хо- роша книжка. Є й інші причини, які спонукали нас до роботи.

По-перше, недостатня кількість і якість сучасних підручників, вида- них державною мовою. Тому ми прагнули створити серію підручників і навчальних посібників, яка б містила як класичні відомості з різних га- лузей медицини, так і новітні досягнення та великий досвід наших про- відних фахівців.

По-друге, останнім часом згідно з навчальними планами та типовими програмами запроваджено цілу низку нових дисциплін і курсів, з яких немає аніяких підручників.

По-третє, ми вважаємо, що саме Одеський медуніверситет, якому 2000 року виповнилося сто років, має всі підстави для створення серії оригінальних підручників і навчальних посібників. Адже він є ядром, на- вколо якого згуртувалося чимало медичних шкіл і напрямків, очолюва- них відомими медиками, що мають неабиякий авторитет не лише в Ук- раїні, а й у багатьох країнах світу.

Сподіваємося, що ця серія стане вагомим внеском у розвиток медици- ни, підготовку медичних кадрів.

Валерій ЗАПОРОЖАН, головний редактор серії, лауреат Державної премії України, академік АМН України

3

4

В. К. Напханюк, Л. В. Арнаутова, В. А. Кузьменко, С. П. Заярна

C E IA HA

ICTO O I

TA EM PIO O I

pa y

За редакцією професора В. К. Напханюка

Затверджено Центральним методичним кабінетом

з вищої медичної освіти МОЗ України як навчальний посібник для студентів вищих медичних закладів освіти

ІІІІV рівнів акредитації

Одеса Одеський медуніверситет

2001

5

ББК 28.8я73 УДК 611.018 (075.8)

Автори: В. К. Напханюк, Л. В. Арнаутова, В. А. Кузьменко, С. П. Заярна

Рецензенти: Зав. кафедри гістології, цитології та ембріології Харківського державного медичного університету д-р мед. наук проф. С. Ю. Масловський

Зав. кафедри гістології та ембріології Національного медичного університету проф. Ю. Б. Чайковський

Спеціальна гістологія та ембріологія: Практикум: Навч. посібник / В. К. Напханюк, Л. В. Арнаутова, В. А. Кузьменко, С. П. Заярна; За ред. В. К. Напханюка. — Одеса: Одес. держ. мед. ун-т, 2001. — 268 с. — (Б-ка студента-медика).

Іл. 138. Бібліогр.: 20 назв. ISBN 966-573-185-8

У навчальному посібнику подано короткий виклад теоретичного матеріалу усіх тем зі спеціальної гістології та ембріології людини, опис гістологічних препаратів та їхнє зображення, які використовуються на практичних заняттях і державному перевідному іспиті відповідно до «Програми з цитології, гістології та ембріології» (Київ, 1992). Прак- тикум може бути корисним під час підготовки до практичних занять, державного перевідного іспиту, а також при самостійній роботі сту- дентів у гістологічній лабораторії.

Для студентів медичного і стоматологічного факультетів медичних вузів України.

ББК 28.8я73 УДК 611.018 (075.8)

ISBN 966-573-185-8

© В. К. Напханюк, Л. В. Арнаутова,

 

В. А. Кузьменко, С. П. Заярна, 2001

6

ПЕРЕДМОВА

Організація проведення практичних занять із курсу гісто- логії, цитології та ембріології в медичних вузах посідає дуже важливе місце в процесі фундаментальної та теоретичної підго- товки майбутнього лікаря. У звязку з цим практичні заняття повинні не тільки ілюструвати теоретичні відомості та сприя- ти кращому їх сприйняттю і засвоєнню, але і навчити студен- та правильно розпізнавати гістологічні препарати, тобто роз- биратися в особливостях структурної організації тканин та органів. Крім того, одне з головних завдань практичного за- няття з гістології навчити студента проводити гістологіч- ний аналіз досліджуваного обєкта, відрізняти головні струк- турні особливості будови тканин та органів від другорядних, правильно повязувати структуру з функцією. Практикум з курсу спеціальної гістології та ембріології розрахований на організацію роботи студентів на практичних заняттях і в гісто- логічній лабораторії.

Кожна тема починається з короткого викладу теоретично- го матеріалу, потім описується досліджуваний препарат, по- дані його рисунок, електронна мікрофотографія. Далі кон- трольні питання, ситуаційні задачі, приблизні екзаменаційні питання. Цей практикум не є підручником з гістології чи ме- тодичним посібником, у якому викладено порядок проведення практичного заняття та його методику. Це навчальний по- сібник, призначений для теоретичної підготовки студента до роботи з препаратами як на самому занятті, так і під час до- даткової самостійної роботи.

Від раніше виданих методичних рекомендацій і практичних посібників з курсу гістології практикум відрізняється тим, що в ньому зроблено спробу обєднати основи теоретичного ма- теріалу з практичною роботою. Крім цього, він містить опис і рисунки всіх препаратів, які використовуються на практичних заняттях і на державному перевідному іспиті. Всі рисунки ви-

7

конані безпосередньо з препаратів, які є на кафедрі гістології, ембріології та цитології Одеського державного медичного уні- верситету.

Практикум складений відповідно до навчальної програми з курсу гістології, ембріології та цитології (1992) для медичних вузів України і може бути використаний як навчальний посібник для викладачів і студентів медичного і стоматологічного фа- культетів.

Авторський колектив висловлює щиру подяку співпраців- никам кафедри гістології, ембріології та цитології Одеського державного медичного університету, які надавали консульта- тивну допомогу при написанні цього практикуму.

8