Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

11. Химия - Chemistry / Біонеорганічна, фізколоїдна і біоорганічні хімія. Вибрані лекції _Л.О. Гоцуляк, О.О. Мардашко та ін. - О_ ОДМУ, 1999. - 248 с

.pdf
Скачиваний:
138
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Бiблiотека студента-медика

Б²ОНЕОРГАН²ЧНА,

Ф²ЗКОЛО¯ДНА

²..Б²ООРГАН²ЧНА

ղ̲ß

ОДЕСЬКИЙ

МЕДУНІВЕРСИТЕТ

1

Бiблiотека студента-медика

Започатковано 1999 р. на честь 100-річчя Одеського державного медичного університету

(1900 — 2000 рр.)

Видається за загальною редакцією лауреата Державної премії України члена-кореспондента АМН України

В. М. ЗАПОРОЖАНА

ГОЛОВНА РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ

В. М. ЗАПОРОЖАН (головний редактор),

Ю. І. БАЖОРА, І. С. ВІТЕНКО,

В. Й. КРЕСЮН (заст. головного редактора),

О. О. МАРДАШКО, В. К. НАПХАНЮК,

Г. І. ХАНДРІКОВА (відповідальний секретар),

П. М. ЧУЄВ

Одеський державний медичний університет

2

Вельмишановний читачу!

Одеський державний медичний університет видає нову серію навчальної літератури — «Бібліотеку студента-медика».

Розбудовуючи незалежну Україну, дбаючи про майбутнє, слід турбуватися про збереження і примноження історичних, культурних і наукових цінностей для нащадків. Найкращим засобом для цього слугує хороша книжка. Є й інші причини, які спонукали нас до роботи.

По-перше, недостатня кількість і якість сучасних підручників, виданих державною мовою. Тому ми прагнули створити серію підручників і навчальних посібників, яка б містила як класичні відомості з різних галузей медицини, так і новітні досягнення та великий досвід наших провідних фахівців.

По-друге, останнім часом згідно з навчальними планами та типовими програмами запроваджено цілу низку нових дисциплін і курсів, з яких немає аніяких підручників. Це такі дисципліни, як клінічна імунологія та клінічна фармакологія, медична генетика і перинатологія тощо.

По-третє, ми вважаємо, що саме Одеський медуніверситет, якому 2000-го року виповниться сто років, має всі підстави для створення серії оригінальних підручників і навчальних посібників. Адже він є ядром, навколо якого згуртувалося чимало медичних шкіл і напрямків, очолюваних відомими медиками, що мають неабиякий авторитет не лише в Україні, але й у багатьох країнах світу.

Сподіваємося, що ця серія стане вагомим внеском у розвиток медицини, підготовку медичних кадрів.

Валерій ЗАПОРОЖАН, головний редактор серії, лауреат Державної премії України, член-кореспондент АМН України

3

Б²ОНЕОРГАН²ЧНА,

Ф²ЗКОЛО¯ДНА

² Б²ООРГАН²ЧНА

ղ̲ß

B pa i e i

За редакцією професора

Л. О. Гоцуляка

Затверджено Центральним методичним кабінетом

з вищої медичної освіти МОЗ України як навчальний посібник для студентів і викладачів вищих медичних закладів освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації

Одеса Одеський медуніверситет

1999

ББК 28.072+24.6 УДК 54(042.3/.4)

Автори: Л. О. Гоцуляк, О. О. Мардашко, С. Г. Єригова, Г. І. Кузьменко, А. В. Кузьміна, К. І. Жилінська

Рецензенти: Зав. кафедри загальної хімії Національного медичного університету ім. акад. О. О. Богомольця академік АН Вищої школи В. О. Калібабчук

Зав. відділу фізико-хімічної фармакології Фізикохімічного інституту ім. О. В. Богатського НАН України академік АМН України, професор М. Я. Головенко

Біонеорганічна, фізколоїдна і біоорганічна хімія. Вибрані лекції: Навч. посібник / Л. О. Гоцуляк, О. О. Мардашко, С. Г. Єригова, Г. І. Кузьменко, А. В. Кузьміна, К. І. Жилінська; За ред. Л. О. Гоцуляка. — Одеса: Одес. держ. мед. ун-т, 1999. — 248 с. — (Б-ка студента-меди- ка).

Іл. 35. Табл. 11. Бібліогр.: 17 назв. ISBN 966-573-089-4

У навчальному посібнику розглянуто основні відомості з хімії біогенних елементів, елементи хімічної термодинаміки й основи хімічної кінетики. Викладено властивості істинних розчинів, колоїдів і розчинів високомолекулярних сполук. Розглянута реакційна здатність біологічно активних гетерофункціональних органічних речовин, у тому числі ліпідів, вуглеводів, амінокислот, білків, а також нуклеїнових кислот і гетероциклічних сполук. Велика увага приділена медико-біологічно- му аспекту розглянутих питань.

Затверджено Центральним методичним кабінетом з вищої медичної освіти МОЗ України як навчальний посібник для студентів вищих медичних закладів освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації.

ББК 28.072+24.6

ISBN 966-573-089-4

Л. О. Гоцуляк, О. О. Мардашко, С. Г. Єригова, Г. І. Кузьменко, А. В. Кузьміна, К. І. Жилінська, 1999

6

ПЕРЕДМОВА

Навчальний посібник призначений для студентів медичних університетів та інших навчальних закладів, де хімія не є спеціальною дисципліною. Його основу становлять поширені тексти лекцій, які викладаються студентам І курсу медичного та стоматологічного факультетів Одеського державного медичного університету.

Нагальна потреба у такому посібнику викликана обмеженістю у часі, який передбачається навчальним планом на вивчення хімії, а також відсутністю підручника, у якому б стисло був поданий матеріал з хімії біогенних елементів, фізичної, колоїдної та біоорганічної хімії, необхідний для подальшого навчання майбутнього лікаря.

Тексти лекцій подані єдиним логічним комплексом, починаючи з вступної. У вступній лекції розглянуто шляхи диференціації й інтеграції хімічної науки, стикання хімії та біології і виникнення на їх межі нових напрямків наукового розвитку: молекулярної біології, генної інженерії, імунохімії, біогеохімії тощо. Визначено роль кожного з розділів курсу як основи дисциплін медико-біологічного профілю, надані критерії відбору лекційного матеріалу.

У розділі І йдеться про сучасний стан екології, висвітлюється внесок вітчизняних вчених у розвиток хімії біогенних елементів. Також розглядаються класифікації елементів за різними ознаками, специфічні властивості, зв’язок між електронною будовою атомів і біологічною активністю, а також перетворення, яким піддаються їх сполуки у живому організмі.

7

Розділ ІІ присвячений загальним закономірностям перебігу хімічних процесів — термодинаміці, кінетиці та каталізу. Обговорюється можливість та межі застосування класичної термодинаміки до відкритих систем (живих організмів). Розглянуто основи ферментативного каталізу і значення фотохімічних реакцій для життєдіяльності на Землі.

У розділі ІІІ подані фізико-хімічні основи найважливіших дисперсних систем: істинних розчинів, колоїдних і розчинів біополімерів. Порівнюються їх молекулярно-кінетичні, оптичні й електрокінетичні властивості, наведені хімічні особливості та форми існування в живих організмах.

Розділ IV висвітлює електрохімічні, спектральні та хроматографічні методи аналізу, що широко застосовуються в хімії, біології та медицині. Наголошується, що сучасні дослідники надають перевагу не класичним методам аналітичної хімії, а методам фізичного та фізико-хімічного аналізу, особливо це стосується біологічного матеріалу.

Питанням хімії біологічно активних класів органічних сполук присвячені V та VI розділи навчального посібника. Йдеться про реакційну здатність як наслідок електронних ефектів та просторову будову молекул і пов’язану з нею біологічну активність. Розглядаються ізомерія, номенклатура, хімічні властивості й механізми найважливіших реакцій ліпідів, вуглеводів, амінокислот, гетероциклічних сполук та нуклеїнових кислот, а також біологічна роль і застосування їх похідних в медицині.

При складанні текстів лекцій автори користувалися навчальною та науковою літературою останніх років видання, відбір матеріалу проводився з урахуванням медико-біологічного напрямку цього посібника.

Матеріал викладений відповідно до типової програми і тематичного плану, прийнятого на кафедрі медичної хімії ОДМУ.

Автори

8