Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONKO_V / Организация.rtf
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
465.32 Кб
Скачать

Одеський національний медичний університет

кафедра онкологіїї з курсом променевої діагностики і терапії

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ЛЕКЦІЇ

для студентів

за темою:

«Організація онкологічної допомоги в україні»

Затверджено на методичному

засіданні кафедри

«___» ____________________ 2012р.

Протокол № _____

Завідувач кафедри ___________________ професор Дубініна В.Г.

Одеса – 2012 р.

Тема: організація онкологічної допомоги в україні.

  1. Актуальність теми.

Організація системи надання онкологічної допомоги населенню України на сучасному етапі передбачає:

1) подальше удосконалення профілактичної роботи;

2) розробку перспективних планів цілеспрямованого виробництва медичного обладнання для лікувально-профілактичних установ онкологічного профілю і протипухлинних лікарняних засобів;

3) спеціальної підготовки кадрів;

4) розробку і впровадження територіальних комплексних програм протиракової боротьби і т.д.

Необхідність в розробці такого стратегічного напрямку в роботі онкологічної служби України продиктована направленим ростом захворюваності, інвалідизації і смертності від злоякісних пухлин серед населення, що реєструються в нашій країні.

За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у світі щороку захворюють на злоякісні пухлини 10000000 людей і з цим діагнозом вмирає приблизно 6000000 онкологічних хворих (WHO, Geneva). За прогнозами ВООЗ захворюваність і смертність від злоякісних новоутворень у цілому світі зросте за період з 1999 року по 2020 рік – від 10 до 20 мільйонів нових випадків і від 6 до 12 мільйонів реєстрованих смертей (!), а за період з 1999 року по 2050 рік – від 10 до 24 мільйонів нових випадків онкологічних захворювань і від 6 до 16 мільйонів (!) реєстрованих випадків смерті.

Прогнози, як видно, на майбутнє невтишні, тому проблема злоякісних новоутворень остаточно вийде за межі охорони здоров’я, набираючи масштабів і значення глобальної соціальної проблеми. На злоякісні новоутворення хворіють люди в основному у віці найбільш плідного професійного й творчого розвитку – від 45 до 65 років. Злоякісні новоутворення також завдають помітного удару світовій економіці, позбавляючи мільйони людей можливості віддати їй максимальний ефект у своїй діяльності. За даними Національного канцер-реєстру України при Інституті онкології АМН України, щороку в нашій державі реєструється понад 160000 нових випадків злоякісних пухлин (335,6 на 100000 населення), а помирає щороку з цієї причини біля 100000 онкологічних хворих (189,6 на 100000 населення), що складає 15% від загальної смертності. На обліку у лікувально-профілактичних закладах онкологічного профілю знаходяться понад 780000 хворих на злоякісні новоутворення. За розрахунками спеціалістів Національного канцер-реєстру України при Інституті онкології АМН України кількість вперше захворівших на рак в Україні може зрости до 200000 нових випадків (!).

Протиракові заходи – одна з важливіших задач охорони здоров’я України, яка включає в себе не тільки медичні. а й соціальні і біологічні аспекти.

Багато численні дослідження вчених з різних країн світу показали взаємозв’язок рівня і динаміки онкологічної захворюваності з екологічними (забруднення навколишнього середовища промисловими відходами, вихлопними газами автотранспорту та інш.) і демографічними (збільшення тривалості життя населення у промислово розвинутих країнах та країнах, що розвиваються) чинниками, широким розповсюдженням серед населення земної кулі шкідливих звичок (табакопаління, зловживання алкоголю).

Все це ставить перед охороною здоров’я України та її онкологічною службою цілий ряд складних організаційних задач, для рішення яких, особливо в структурі онкологічної служби України, необхідна наявність ряду чинників, таких як:

  1. науково обґрунтована система організації спеціалізованої онкологічної служби;

  2. відповідна матеріально-технічна база;

  3. широке застосування досягнень медичної науки і техніки в області профілактики (первинної, вторинної, третинної), ранньої діагностики і лікування злоякісних пухлин;

  4. впровадження стандартів діагностики і лікування онкологічних захворювань.

Для надання населенню висококваліфікаційної онкологічної допомоги в Україні створено струнку систему онкологічної служби (рис. 1), що забезпечує як послідовність в лікуванні, так і єдність профілактичних та лікувальних заходів. Це: 1) управління онкологічної служби при Міністерстві охорони здоров'я України; 2) науково-дослідні онкологічні інститути; 3) онкологічні диспансери; 4) онкологічні кабінети або районні поліклінічні онкологічні відділення.

Соседние файлы в папке ONKO_V