Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_metrology.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Кафедра процесів і апаратів в технології будівельних матеріалів

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Зміст програми і контрольні завдання по курсу

„Метрологія і стандартизація”

Напрям 0921 „Будівництво”

Одеса – 2010

УДК 691:389.6

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою Радою будівельно-технологічного інституту

Протокол № 7 від 25.02.2010р

Методичні вказівки розглянути та рекомендовані до друкування на засіданні кафедри “Процеси і апарати в технології будівельних матеріалів”, протокол № 7 від 25.02.2010 р.

Укладачі: к.т.н., доцент Гара О.А. к.т.н., асистент Мартинов Є.В.

Рецензенти: Приват-професор кафедри виробництва будівельних виробів і конструкцій Одеської державної академії будівництва та архітектури, к.т.н. Заволока М.В.

Директор

підприємства

«Профбудкомплект»

ФПСУ

Сарахан О.І.

 

 

 

Програмою курсу „Метрологія і стандартизація” передбачено вивчення базових положень державної системи стандартизації, методів забезпечення якості продукції; науково-методичних основ стандартизації; методів вимірювання і засобів контролю сучасних виробів для будівництва; системи управління якістю продукції.

Виконання розрахунково-графічної роботи по курсу спрямовано на закріплення теоретичного матеріалу з вказаних питань, а також вивчення основних методів і технічних засобів вимірів в галузі будівництва, категорій і видів нормативних документів, видів контролю, методів випробування матеріалів без руйнування, методів випробування залізобетонних виробів, прискорених випробувань, методів контролю при виробництві будівельномонтажних робіт.

Відповідальний за випуск

д.т.н., профессор Шинкевич О.С.

2

ВСТУП

Генеральний план подальшого економічного зростання України передбачає спрямоване сприяння розвитку промисловості та підприємництва, підвищення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції.

Здійснено перші серйозні кроки в реалізації Програми інтеграції України до Європейського Союзу, реалізується план дій щодо вступу у Світову організацію торгівлі (СОТ). Це вимагає підвищення рівня участі України у міждержавній стандартизації, суттєвим удосконаленням нашої метрологічної діяльності з опрацюванням економічно обоснованої концепції і програми подальшої її гармонізації з європейськими та міжнародними метрологічними нормами та правилами.

Одним з більш активних шляхів підвищення якості будівельної продукції є її сертифікація державними акредитованими органами по діючим нормам та правилам. Для застереження навколишнього середовища від шкідливого впливу, якій може нанести діяльність людини, необхідно більше уваги приділяти екологічній сертифікації будівельної продукції та виконанню робіт. Контроль якості будівельного виробництва базується на виконанні вимог державних стандартів.

Найбільш загальні способи і підходи забезпечення сприятливої для споживача якості продукції знайшли відображення у стандартах серії ISO9000, які були визнані в Україні і введені як державні стандарти – серії ДСТУ

ISO 9000, ISO 10000 та ін.

Будівельний комплекс України – одна з найбільш капіталомістких і трудомістких галузей народного господарства, сфери діяльності якої включають виконання будівельно-монтажних робіт і виготовлення продукції

– будівельних конструкцій, виробів і матеріалів, що умовно можливо назвати продукцією будівельного призначення.

Рекомендована розділом 5 ДСТУ ISO 9004-95 „конфігурація...”, тобто функціональні і фізичні характеристики продукції, що викладені у технічній документації та досягнуті у продукції, так звана „петля якості”, з відображенням усіх стадій життєвого циклу продукції у більшому ступені прийнята до процесу виробництва будівельних конструкцій, виробів і матеріалів та може бути використана як „система якості” без особливих переробок.

Щодо процесів інженерних вишукувань, проектуванню і виконанню будівельно-монтажних робіт, то тут виникає потреба у виробленні методичних підходів до структури „петлі якості”, що відрізняється від процесів виробництва продукції. Специфічні умови будівельного комплексу потребують адаптування окремих вимог стандартів серії ISO для поширення їх дії на продукцію будівельного призначення.

На підприємствах та організації будівельного комплексу чекає важлива робота із створення систем якості, яка потребує багато часу і творчих зусиль. Тому в підготовці сучасного спеціаліста за професійним напрямом 0921

3

„Будівництво” важливе місце займає комплекс питань з якості будівельних матеріалів та конструкцій. Їх вирішення залежить від рівня підготовки спеціалістів по основам стандартизації, метрології та взаємозамінності будівельної продукції. Пробудження творчого інженерного мислення у студентів повинно бути в основі методики учбового процесу, важливою стороною якого є самостійна робота з літературними джерелами, довідними матеріалами та стандартами.

Грамотність майбутнього спеціаліста-будівельника в питаннях стандартизації та метрології – обов’язкова умова забезпечення високої якості будівельного виробництва.

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]