Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соколовой / bratski_shkoli_yak_oseredok_formuvannya_natsional.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
114.69 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Одеська державна академія будівництва та архітектури

Архiтектурно-художнiй iнститут

Кафедра Українознавства

Реферат

на тему:

«Роль братств у розвитку нацiональної культури»

Виконав:

ст. гр. А-278

Минасян Карен

Керiвник:

Соколова Л. С.

Одесса - 2013

План Вступ

1. Виникнення перших братств

2. Львівська братська школа

3. Подальше поширення братських шкіл

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Братські школи - навчальні заклади в Україні у 16-18 ст., які заснували і утримували братства. Б.ш. були не тільки засобом освіти, але й однією з форм боротьби проти колонізаторської політики польського уряду.

Перша школа була заснована в 1586 у Львові Львівським братством. За зразком Львівської братської школи викрились Б.ш. у Луцьку, Перемишлі, Галичі, Вінниці, Вільні, Мінську, Могилеві та інших містах. В 1615 була заснована Київська братська школа.

Першим її ректором став вихованець Львівської братської школи, письменник І. Борецький. Робота братської школи визначалась статутом.

Навчання в школі проводилось українською мовою, але велика увага приділялась вивченню грецької, латинської і польської мов.

Учні братських шкіл вивчали також діалектику, риторику, поетику, арифметику, геометрію, астрономію, музику, а у деяких --- теологію. В школах панувала сувора дисципліна. Очолював школу ректор. Крім того, братство виділяло двох спостерігачів (схолархів), які контролювали роботу вчителів і навчання учнів та розв'язували господарські проблеми.

До викладачів ставилися вимоги зразкової поведінки і доброї педагогічної підготовки. Братські школи, на відміну від єзуїтських колегій, мали демократичний характер. У них навчалися діти з різних суспільних станів: міщан, козаків, духовенства і шляхти. Сироти і учні з незаможних родин жили у бурсах.

Братські школи відігравали значну роль у поширенні освіти і культури в Україні, збереженні національної свідомості у абсолютної більшості українського суспільства.

Київська братська школа - одна з найвизначніших братських шкіл в Україні у 17 ст. Заснована Київським Богоявленським братством у 1615. Статут К.б.ш. був затверджений у 1620 за зразком статуту Львівської братської школи. Школу могли відвідувати вихідці з різних суспільних станів - шляхта, козаки, міщани. Учні вивчали мови: грецьку, тодішню українську, латинську, польську, а також граматику, риторику, піїтику, початки філософії і богослов'я, арифметику, астрономію і музику. Ректорами школи були Й. Борецький (1615-18), М. Смотрицький (бл. 1620), К. Сакович (1620-24).

З Київської братської школи вийшло чимало видатних українських діячів 17 ст., зокрема письменники С. Косов, С. Почаський та ін. Школа відігравала значну роль у розвитку національно-культурного життя України, активно протистояла намаганням польського уряду полонізувати українське населення. В 1632 її було об'єднано з Лаврською школою П.Могили і започатковано Києво-Могилянську Колегію (згодом з 1701 - Києво-Могилянська Академія).

Львівська братська школа стала другою в Україні православною школою вищого, ніж початковий, рівня. Випередила її лише Острозька школа, серед учнів та вчителів якої були й міщани, в тому числі й вихідці зі Львова. Слід гадати, що діяльність "слов’яно-греко-латинської" школи в Острозі мала вплив на рішення львівських українських міщан заснувати інституцію подібного типу.

В даній роботі ставимо перед собою мету дослідити історію виникнення та розвитку братських шкіл в Україні, їх вплив на українську культуру, освітні ідеї та розвиток шкільництва.

Соседние файлы в папке соколовой