Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_IDPZK_2012.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

54. Роль Еклоги у Візантійських судах

Невдачі зовнішньої політики у Візантії разом з громадянською війною зумовили проведення корінних реформ у внутрішньому устрої держави. Різко скоротилосявелике землеволодіння рабовласницького типу. Великого значення набули вільні сільські общини. Землеробство перебудовувалося на феодальній основі: на зміну праці рабів приходила праця різних категорій залежного населення. Корінним чином змінюється адміністративний устрій. Старі діоцези та провінції замінюються новими військово-адміністративними округами - фемами.

Сформувалася ціла структура воїнських володінь, яка гарантувала наступність передачі військової професії з покоління у покоління. Візантійська армія комплектувалася в цей час майже виключно з місцевих жителів, а не найманців. На чолі фем стояли командири фемного війська - стратиги, у чиїх руках зосереджувалося не лише військове управління, але й цивільна адміністрація. Такий устрій означав відступ від начал суворої централізації, притаманних Візантії в перші столітгя її існування.

У 726 р. був виданий збірник офіційних законодавчих актів Еклога. Передбачалось створення вмборки законів з інституцій, дігест, кодекса та новел – «конституцій » Юстиниана зі зміннами гуманного характеру.

  • Він, зокрема, закріпив зміни в процесуальному праві: проголошувався принцип рівності усіх громадян перед судом, звільнення сторін тяжби від сплати судових мит тощо.

  • Були також скорочені законні приводи для розлучення.

  • В переліку покарань за карні злочини домінували жорсткі заходи: відрізання носа і язика, осліплення, відрубування кінцівок. За кровозмішання, навмисний підпал, отруєння, розбій передбачалася смертна кара.

  • В ряді випадків допускалася заміна членоушкодження високими грошовими штрафами.

Збірка «Еклога» - булавиданавізантійським імператором Львом Ісаврянином і його сином Константаном у 741 р. «Еклога» являла собою власне збіркуіз різних візантійських законів, щоприховують у собі норми права цивільного (світського). Також прийнято додаток до Еклоги у вигляді Землеробського, Військового та Морського законів, а також Моїсеїв закон

В «Еклогу» входять норми цивільного візантійського права, які торкаються права спадкового, опіки, духівниць; є також в «Еклозі» норми процесуального характеру; містяться також норми права родинного, шлюбного. Єсть в «Еклозі» норми права карного, які складають 17-й її титул. «Еклога» має 18 титулів, і в «Кормчій книзі», куди вона увійшла, має таку назву: «Главизна царівКонстянтина і Леона».

Перемогу на селі нових феодальних відносин зафіксував кодифікований у VIII ст. «Землеробський закон», що був додатком до Еклоги. Він регулював питання життя сільської общини, Отже, можна говорити, що у VII-VIІІ ст. у Візантії розпочинається процес феодалізації, який в основному завершується в XI ст.

Така перебудова суспільного ладу дозволила відтворити боєздатне військо. Роль Еклоги полягає у тому, що багато змін, які відбулися у суспільстві, відображаються у законодавстві і Еклога мала врегулювати процесуальне право: проголошувався принцип рівності громадян перед законом та судом, звільнялися від податків та судових мит особи, що приймали участь у процесах. Уся збірка ділилася на 18 титулів, які охоплювали питання шлюбного та сімейного права, спадкового права, опіки та піклування. Регламентувалися договори даріння, купівлі – продажу, займу, найму.

Прискорення майнового розшарування на селі призвело до розорення частини селянства, перетворення його на залежних, т. зв париків. Інколи в залежність від крупних землевласників потрапляли цілі села. Дінати (так називали можновладців - багатіїв, від «діна» - сила) нерідко самовільно захоплювали общинні землі і силою примушували вільних общинників перетворюватися на париків. Збіднілі селяни не могли платити державні податки, цим зменшувалася чисельність стратіотського ополчення, що занепокоювало імператорську владу.

Морський закон бувкомпіляціеюнормзвичайного морського права.Військовий–зводом карно-правових норм, що стосуються злочинів, скоєних військовослужбовцями.Моїсеїв закон містив морально-релігійні норми, запозичені у ВетхомуЗаповіті.Укладачі вважали ці норми як юридичні,що можна застосувати напрактиці.

В сфері цивільного та сімейного праваЕклога розвивала деякіосновнітенденції, закладені ще законодавством Юстиніана. Також посилювалася відповідальність за злочини проти віри та боротьба з єретиками.

Еклога, додатки до Еклоги, Землеробський, Морський, Військовий та Моїсеєві закони утворювали єдиный корпус світського права Візантії, норми якого діяали протягом VIII--IX ст., до появи оновленого законодавства імператорів македонської династії.