Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой инструмент_1 / Записка / Фреза червячная.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
109.5 Кб
Скачать

2. Проектування червячної фрези.

Проектування черв'ячної фрези містить ряд етапів:

  1. Визначення параметра центроїди оброблюваної деталі-виходячи з умовної можливості обробки за методом огинання.

  2. Визначення профілю і параметрів профілю інструмента (вихідної інструментальної рейки).

3. Визначення профілю і параметрів зуба інструмента.

4. Визначення параметрів конструктивних елементів інструмента. Основні етапи проектування можуть бути виконані графічними, графо­аналітичними й аналітичними методами.

2.1.Графічне профілювання черв'ячних фрез

      1. Графічне визначення радіуса початкового кола

Не кожний профіль деталі може бути оброблений за методом огинання. Причини, що обмежують можливість обробки:

1) неможливість побудова сполученого профілю ріжучої крайки інструмента;

      1. загострення профілю зуба інструмента;

      2. одержання при обробці на деталі перехідних кривих, що перевищують допустимі.

Умови можливості обробки:

1. У сполучених профілів деталі й інструмента в точці їх дотику повинні бути загальні дотичні і нормалі. Останні повинні проходити через полюс профілювання - точку дотику центроїд - усяких ліній, що обкатуються одна по одній без ковзання (при обробці черв’ячними фрезами - це початкова окружність деталі і початкова пряма інструмента. Для цього необхідно, щоб нормалі до всіх точок профілю деталі перетинали її центроїди (початкову окружність).

  1. Необхідно, щоб через усі робочі точки лінії профілювання (геометричного місця точок контакту профілю деталі й інструмента при їхньому обкатуванні в нерухомій системі координат), що відповідають оброблюваному профілю деталі, можна було провести лінїї, рівнобіжні до центроїди інструмента.

  1. Нормалі до профілю деталі на ділянці від профілю до його центроїди обробки можуть перетинатися між собою тільки в тілі деталі. Вони не повинні перетинатися в тілі інструмента зі сторони профілю інструмента.

Рис. 1. Профіль інструментальн рейки черв'ячної фрези для обробки гранного валика

Вихідна інструментальна рейка містить робочий профіль, що характеризується шириною канавки l0 .При профілюванні черв'ячної фрези для обробки гранного валика початкової окружності вибирається мінімально допустимим за умовою національної ширини канавки l0 . Ддя типорозмірів валиків, що входять у список вихідних даних з розділу черв'ячних фрез, значення канавки l0 вибирається в діапазоні 3…5 мм. Ці значення прийняті виходячи з умов технологічності обробки гвинтової канавки.

Графічне. визначення радіуса початкової окружності rw - розрахункового радіуса rm проводиться методом послідовних наближень. На кресленні в масштабі, що забезпечує найбільш повне заповнення поля креслення формату АЗ, викреслюємо профіль гранного валика (рис. ).

Масштаб вигляду при графічному профілюванні як у даному випадку, так і в наступних побудовах може бути обраний нестандартним.

Далі довільно обраним радіусом проводимо початкову окружність. З крайньої точки грані валика відновлюємо перпендикуляр до профілю деталі до перетинання з початковою окружністю - точка D1. Ця точка D1 з'єднується з центром окружності. На окремій ділянці поля креслення проводимо таrі побудови. У прямокутній системі координат із її центра проводимо промінь під кутом до осі К, на які й відкладаємо відрізок, рівний D1С. На осі X відкладаємо відрізок, рівний дузі D1E1 Через точку Е1 проводимо пряму, паралельну осі У. Відстань між точкою С і проведеною прямою дорівнює половині ширини канавки l0.

Якщо ширина канавки менше рекомендованого діапазону, то слід збільшити радіус початкової окружності і, навпаки.