Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

диплом_1 / 1 Вступ -3

.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
26.39 Кб
Скачать

6

1 ВСТУП

Одеський національний політехнічний университет уже довгі роки обігріває свої корпуси за рахунок роботи котельної в корпусі ТТЛ. У котельній встановлений котел ДКВР 6.5-13, який забезпечує опалювання всіх корпусів університету.

З дорожчанням газу в останні роки перед університетом стала проблема економії блакитного палива, що нигативно позначається на якості постачаємих послуг. Звичайно, в першу чергу потрібно боротися з тепловтратами, оскільки з багатьох вікон ще радянського виробництва свистять протяги. Але можна також реалізувати один цікавий проект, розробкою якого я і займався. Установка мікротурбіни і перетворення котельної ОНПУ в МІНІ-ТЕЦ, дає наступні переваги:

- вироблення власної електроенергії, яка покриє власні потреби котельної;

- для студентів ІЕКСУ з'явиться можливість своїми очима побачити роботу парового турбогенератора, провести пару лабораторних робіт, хай і демонстраційних, але, знаючи із власного досвіду, це буде корисно;

- звичайно ж університет отримає можливість економити гроші, за рахунок вироблення власної електроенергії;

- термін окупності мікротурбіни, по попередніх підрахунках, не буде великим.

На відміну від електроенергії теплота (особливо при теплоносії - парі) не може бути економічно подана на дуже великі відстані, тому котельна ОНПУ як не можна до речі розташована в серці університету, поставляючи тепло в приміщення з мінімальними втратами при транспортуванні.

Використання когенераціі завжди дає економію палива, у порівнянні з так званим роздільним варіантом теплоелектропостачання, при якому підприємство отримує електроенергію від енергосистеми, а теплоту від своєї або районної котельної.

При проектуванні електростанцій, хай і маленьких, повинні розглядатися наступні основні питання:

  • надійність енергопостачання при безпечній і високопродуктивній організації праці персоналу;

  • висока економічність роботи устаткування;

  • найменші приведені витрати зі всіх порівнюваних варіантів тепло-енерго постачання;

  • оптимальні терміни введення устаткування з урахуванням динаміки зростання теплової і електричної потужності промислових споживачів;

  • захист навколишнього середовища від шкідливих дій технологічного процесу ТЕЦ.

Головним етапом в проектуванні ТЕЦ є вибір основного устаткування і перш за все електричної і теплової потужності станції. Проектування і споруда ТЕЦ ведеться зазвичай індивідуально для кожного промислового району або підприємства з обґрунтуванням і затвердженням цього проекту.

Оскільки, промислові і районні ТЕЦ повинні вписуватися в єдину енергетичну систему країни в тому разі і в тих місцях, де їх споруда дає велику економію приведених витрат для народного господарства унаслідок економії палива від комбінованого вироблення електроенергії на базі теплоти, що відпускається для промисловості і комунально-побутового споживання. Тому вибір основного устаткування ТЕЦ визначається тепловими споживачами, для задоволення яких і проектується ТЕЦ, а оскільки ОНПУ споживає відносно не велику кількість теплоти, то, як наслідок, при введенні когенерацІї, розраховувати на велику електричну потужність не слідує.

Економічність ТЕЦ і особливо питома витрата палива на електроенергію визначається часткою комбінованого вироблення від загального вироблення ТЕЦ, причому чим більше частка комбінованого вироблення, тим вище економічність ТЕЦ, тим більшу економію палива вона дає в енергосистемі.

Тому перед початком проектування ТЕЦ необхідно мати повне уявлення про характер, ємкість, параметри, режим роботи і динаміку розвитку технологічних, комунально-побутових і всіх інших видів споживачів теплоти. Для цього складається докладний паливно-енергетичний витратний баланс промислових підприємстві і супутніх їм комунально-побутових споживачів. Як одна з частин у витратному балансі даються потреби в електроенергії по різних видах споживачів, що відрізняються напругою. Проте витратна частина балансу по електроенергії і, зокрема, максимально потрібна електрична потужність всіх споживачів не є єдиним критерієм для вибору потужності турбогенераторів ТЕЦ, що працюють в єдиній енергосистемі. Недолік або надлишок потужності для споживачів даного району покривається або віддається в енергосистему. Системним шляхом вирішуються також питання резервування і забезпечення надійності електропостачання.

Мета дипломної роботи – розрахунок мікротурбіни для проектованої міні-ТЕЦ, що використовує як паливо природний газ, техніко-економічне обґрунтування рентабельності даного проекту, висновки по проведеним розрахункам.