Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

381_382_-_KOMP_GRAFIKA / +13 лаб.р_Ввід та редагування принципової електричної схеми

.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
244.74 Кб
Скачать

ЛАБОРОТОРНА робота № 13

Тема: Ввід та редагування принципової електричної схеми.

Мета роботи: Навчитися креслити електричні схеми в системі OrCaD 9.2.

Хід роботи:

  1. Підключити бібліотеку source. slb.

  2. Знайти елементи, необхідні для креслення електричної схеми.

  3. Накреслити схему, запропоновану викладачем:

Контрольні питання:

  1. За допомогою якої команди розміщуються компоненти?

  2. Що використовується в якості живлення та вхідних сигналів?

Методичні вказівки:

Компоненты размещаются по команде Place / Part (значок ). В диалоговом окне (рис.5) сначала в поле Libraries выбирается имя библиотеки, содержание которой отображается на панели Part. Для добавления библиотек нажимается кнопка Add Library и добавляется необходимая библиотека. Далее выбирается имя конкретного компонента (его изображение отображается в окне), нажимается OK и символ компонента переносится на схему. Место установки компонента фиксируется щелчком левой кнопки мышки (ЛКМ).

Рис.5.

Завершение размещения компонента производится в контекстном меню, вызываемом щелчком правой кнопкой мыши (ПКМ), и выбором команды End Mode. В контекстном меню компонент можно повернуть (Rotate), зеркально отобразить (Mirror), редактировать свойства (Edit Properties) и др. Номиналы пассивных элементов редактируются в окне, появляющемся после двойного щелчка ЛКМ на номинале элемента.

Выводы размещаемых компонентов не должны соприкасаться друг с другом, а должны соединяться проводниками!

1.2.2. Размещение земли

По команде Place/Ground (значок команды ) открываем диалоговое окно с набором различных изображений «земли». Для моделирования в PSpice выбирается земля типа 0/Source, имеющая вид:

1.2.3. Подключение источников питания и входных сигналов

Источники питания и входных сигналов находятся в библиотеке source. slb. В качестве источников питания и входных сигналов используется источник VDC ( для цифровых микросхем источники питания не устанавливаются). Входные сигналы задаются с помощью источников VPULSE – источник прямоугольных импульсов, VAC – источник для анализа амплитудно-частотных характеристик, VSIN – источник сигнала синусоидальной формы, VPWL – источник произвольного кусочно-линейного сигнала и др.

Задание параметров источников сигналов см. в [2]. Некоторые источники сигналов и питания приведены на рис.6.

Рис. 6.

Значение параметров источников сигнала задается в диалоговом окне, появляющемся после двойного щелчка ЛКМ на выделенном параметре.

1.2.4. Соединение элементов

Установленные элементы соединяются согласно схеме электрической принципиальной проводниками по команде Place / Wire (значок команды ). Начало ввода цепи отмечается щелчком ЛКМ. Цепь прокладывается движением курсора. Каждый излом фиксируется щелчком ЛКМ. Ввод цепи завершился, если ее конец совпадает с выводом компонента или любой точкой другой цепи. Если Вы не попали курсором на вывод компонента, то появляется предупреждение в виде восклицательного знака. Если при этом завершить проведение цепи, то соединения не будет. Режим ввода цепи завершается нажатием клавиши ESC или выбором команды End Wire в контекстном меню, открываемом щелчком ПКМ.

Методичні вказівки

Тут дані короткі відомості по складанню схеми і її аналізу в системі схемотехнического моделювання Desіgn Lab. Більш докладно див. [1].

Рис. 3. Робоча схема для моделювання однополупериодного випрямляча

Робоча схема досліджуваного випрямляча показана на мал. 3. Для її складання необхідно:

1. Розмістити на робочому полі всі необхідні елементи. Для цього ввійти в бібліотеку моделей ( Ctrl-G або нажати на іконку ), вибрати й перенести на робоче поле елементи, необхідні для побудови схеми (резистор - R; конденсатор - З; діод - Dbreak; трансформатор (вірніше напруга на вторинній обмотці) моделюється за допомогою джерела синусоїдальної напруги - VSІ; земля - EGND).

2. Красиво з елементи, не з'єднуючи їх. Для цього відзначити елемент, клацнувши один раз лівою кнопкою миші, і перетягнути його на потрібне місце. Якщо потрібно повернути елемент на 90 - Ctrl/R.

3. З'єднати елементи між собою відповідно до принципової схеми. Для цього курсор миші перевести в режим малювання сполучних ліній (іконка - ). Підвести олівець до висновку одного з елементів і клацнути лівою кнопкою (ЛК). Підвести олівець до іншої крапки схеми й знову клацнути ЛК. І так далі.

4. Зберегти схему в робочій папці, наприклад, D:\Student\<name>, де <name> - будь-яке ім'я не включає кирилицю, або який-небудь іншої за вказівкою викладача.

5. Установити параметри резисторів і конденсаторів. Для цього двічі клацнути на елемент і у вікні, що виплило, установити необхідні параметри. Для синусоїдального джерела вхідного сигналу встановити амплітуду VAMPL і частоту FREQ відповідно до завдання. Інші параметри дорівнюють нулю.

Для дослідження схеми необхідно:

6. Установити аналіз перехідних процесів за допомогою команди Analіs/ Setup... або нажавши на піктограму . Для режиму Transіent... установити кінцевий час аналізу, приблизно рівним 3...4 періодам. Якщо в наступному розрахунку осциллограммы будуть мати некрасивий вигляд (злами й т.п.), то треба задати гранично максимальний крок інтегрування (Step Ceіlіng), приблизно рівний 0.01 від кінцевого часу аналізу.

7. Для висновку графіків перехідного процесу підключити маркер напруги до виходу схеми й до джерела вхідної напруги.

8. Уключити схему для аналізу (F11) і одержати необхідні осциллограммы.

9. Щоб визначити дані п.3 робочого завдання необхідно включити швидке перетворення Фур'є . По отриманій спектральній характеристиці на частоті f=0 і на основній частоті визначити постійну складову U0 і амплітуду першої гармоніки U1m. (Для підвищення точності включити електронні курсори й змінити межі по осі частот).

10. Для визначення даних п.4 робочого завдання необхідно включити електронні курсори й з їхньою допомогою знайти мінімальне Uн хв і максимальне Uн Макс напруга на навантаженні в сталому режимі. Тоді середнє значення напруги на навантаженні Uн=( Uн хв+ Uн Макс)/2, а пульсація Uн=( Uн Макс - Uн хв). Ці результати зрівняєте з попереднім пунктом.

Короткі відомості

Основними параметрами випрямлячів є:

1) Середнє значення вихідної напруги

.

2) Середнє значення вихідного струму

.

3) Коефіцієнт пульсації вихідної напруги

,

де - амплітуда змінної складової пульсуючої напруги на виході випрямляча.

Однополупериодный випрямляч.

Найпростішим випрямлячем є схема однофазного однополупериодного випрямляча (мал. 1,а).

Розглянемо її роботу в припущенні, що вхідна напруга змінюється за законом Uвх=Umsіn( t). На інтервалі 0 < t <T/2 (мал. 1,б) напівпровідниковий діод VD зміщений у прямому напрямку й напруга, а отже, і струм у навантажувальному резисторі повторюють форму вхідного сигналу.

Рис. 1. Схема однофазного однополупериодного випрямляча (а)

і тимчасові діаграми, що пояснюють його роботу (б)

Як видно, однополупериодное випрямлення має низьку ефективність через високу пульсацію выпрямленного напруги.

Лабораторна робота № 13

Зм.

Арк.

докум.

Підпис

Дата

Розроб.

Ввід та редагування принципової електричної схеми.

Літера

Аркуш

Аркушів

Перевір.

н

1

2

5.05010201–38__

Н. контр.

Затв.