Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_IUK.doc
Скачиваний:
1728
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
335.36 Кб
Скачать

1)В чому полягає значення культурної спадковості, культурного генофонду у формуванні та розвитку культури?

Створюючи ключові цінності культура передає від покоління до поколінняцю своєрідну естафету.Саме в цьому і полягає її роль.Комунікативна функція культури зводиться до передачі історичного досвіду поколінь через механізм культурної спадковості та формування на цій основірізноманітних способів і типів спілкування між людьми;Ця функція зберігає досвід поколінь за допомогою складної знаковоїсимволічної системи, яка зберігає досвід поколінь в словах, поняттях,формулах науки, обрядах релігії, засобах виробництва, предметахспоживання. Змістовну основу складає культурний генофонд народу, що включає елементи етнічної культури, такі як: мова, народне мистецтво, матеріальна культура народу, національні звичаї і традиції, народна філософія і традиційна система виховання, етика народу і так далі.культура виступає як спосіб фіксації, збереження і передачі інформації з накопиченого досвіду національної спільності як в рамках одного покоління, так і між поколіннями, що змінюють один одного.

2)Дайте характеристику самобутнім загальним рисам української культури.

Українці віками творили власну самобутню культуру, успадковуючи культурні цінності своїх предків, переймаючи і творчо осмислюючи надбання інших народів. Цим самим вони розвивали не лише національну культуру, але й зробили вагомий внесок у скарбницю світової. Характерною особливістю української культури є її відкритість і стабільність, здатність сприймати й українізовувати різні культурні впливи. Завдяки цьому українська культура протягом своєї історії двічі змогла відродитись і зберегти духовний генофонд нації в умовах колоніального гніту. Українська культура століттями розвивалась в лоні литовської, польської, російської. Тому вона оцінювалась окремими дослідниками як похідна та "провінційна". На розвиток української культури негативно впливала відсутність власної державності, єдиної національної політики в галузі культури. В умовах колоніальної залежності сковувався творчий дух і самобутність нації, гальмувались або ставали неможливими культурні процеси. Здобуття Україною незалежності, розбудова самостійної держави, зростання самосвідомості нації і складний процес переходу до нового суспільства на зламі епох вимагають нового висвітлення культурологічних проблем, відкривають нові обрії розвитку української культури.

3)Проаналізуйте духовний розвиток племен трипільської культури та його значення.

Особливістю Трипільської культури була велика шана до жінки-матері. Від тих часів ця пошана у великій мірі лишилося в культурі і побуті українців до сьогодні. Наприклад, слово "зять" походить від слова "взять". Це означає, що якщо сьогодні хлопець обирає собі наречену і бере її собі за дружину, то в ті часи було звичайним явищем, коли дівчина або її батьки, обирала собі нареченого і брала собі його за чоловіка. Цікаво, що ще в позаминулому сторіччі на Україні існував звичай, згідно з яким дівчина могла прийти додому до хлопця, який їй подобався, сказати йому і його батькам, що вона хоче вийти за нього замуж і в 99% випадків так і ставалося (відмова хлопця в такому випадку вважалася для нього і його сім'ї великою ганьбою). Найпоширенішим був культ плодючості, який асоціювався з образом праматері.На жаль, зараз навряд чи вдасться відтворити картину первісних уявлень трипільців, але дещо можна дізнатись з нових досліджень цієї культури. У трипільців було циклічне уявлення про час. Вони представляли його собі як безкінечну дорогу, що рухається навколо центру Всесвіту. Населення Трипілля усвідомлювало періодичність глобальних криз і катаклізмів як загибель старого і зародження нового. І декілька сюжетів з їхньої міфології доводять це. Дослідження поховального обряду трипільців показали наявність грунтових та підкурганних поховань з трупоспаленнями та трупопокладеннями, у яких помітні відмінності між чоловічими та жіночими похованнями. Як особливість дівчаток ховали в урнах, дорослих – без урн. Відмічені окремі дуже багаті поховання знаті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]