Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задание реферат.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
318.86 Кб
Скачать

МіНістерство освіти і науки україни Одеський Національний Морський Університет

Кафедра: «Морські Перевезення»

Транспортна Географія

Вимоги, методичні вказівки,

та завдання до підготовки рефератів на тему

«Географія світових вантажепотоків».

Одеса – 2012

Загальні положення

Написання і захист реферату є важливою формою самостійної навчальної роботи студентів. Написання реферату передбачає поглиблене вивчення визначеної викладачем теми, що передбачає опрацювання насамперед фахових літературних джерел (підручники, учбові посібники, статистичні збірники, монографії, довідники тощо), і засвідчує рівень опанування студентом матеріалу дисципліни, володіння навичками послідовного і логічного викладу матеріалу.

Одночасно з використанням літературних джерел, студент має працювати з морськими навігаційними лоціями, географічними мапами і атласами.

Якщо аналіз актуального стану певних питань утруднений, або взагалі неможливий, без використання ресурсів мережі Інтернет, - посилання на такі джерела в тексті стають обов’язковими .

Відповідно до cтaндapту ISO 690-2 такі джерела маюсь бути оформленими наступним чином:

Автор, назва статті – Офіційна назва сайту. - [Цит. дата звертання до інформаційного ресурсу]. - Доступний з: <повна адреса в мережі Internet>.(див. в Додатку 2.).

Можливим є використання лише офіційних веб-сторінок (сайти портів, міністерств, відомств, відповідних статистичних установ), електронних публікацій вчених із зазначенням їх авторства.

Рекомендовано синхронізувати написання реферату з вивчанням відповідного матеріалу на лекційних і практичних заняттях.

Належним чином оформлений реферат надається викладачеві в зазначений ним термін. До розгляду приймаються тільки відповідним чином скріплені роботи. Після рецензування реферат повертається студенту на доробку або одразу представляється викладачем до захисту. Захист реферату після дати планової модульної роботи з дисципліни «Транспортна Географія» є неприпустимим.

Вимоги до оформлення

Титульний аркуш реферату оформлюється відповідно до прикладу у Додатку 1. методичних вказівок.

Текст реферату має бути набраний на комп'ютері через 1,5 інтервали стандартного машинописного тексту до 40 рядків на одній сторінці стандартного аркуша формату А4 ( 297х210 мм ), шрифт Times New Roman, приблизний рекомендований обсяг - 17-20 друкованих сторінок (14 кегль, усі поля - 20 мм).

Приклад оформлення бібліографічного опису використаних джерел наведений у Додатку 2. Посилання в тексті подавати тільки у квадратних дужках, наприклад [1], [1, 6]. Посилання на конкретні сторінки наводити після номера джерела, потім,через кому- сторінку (маленьке с.), далі її номер (наприклад: [1, с. 5])

Рисунки, що містяться в рефераті мають на меті аж ніяк не художній супровід, а являють собою в достатній мірі інформативно насичене, графічне доповнення текстового матеріалу. На всі рисунки й таблиці необхідно додавати посилання в тексті відповідно до розділу якому вони належать (наприклад, для другої таблиці в третьому розділі, і першого рисунка того ж розділу, відповідно: «табл. 3.2.», «рис. 3.1.»). Усі рисунки мають супроводжуватися підрисунковими підписами, (положення по центру), а таблиці повинні мати надтабличні заголовки (вирівнюються по правій межі поля). Приклади оформлення рисунків і таблиць наведені в Додатку 3. Припустимим є відхилення від встановленого 14 кеглю шрифту до 12 кеглю для текстового наповнення об’ємних таблиць.

Якщо студент використовує спеціальне програмне забезпечення  Port, Ships & Terminals Guide” (Lloyd's Register, Fairplay) , “ Guide to Port Entry on CD та інші програми, використана інформація має бути перекладена на мову реферату з посиланням на джерела, які оформлюються окремими додатками-роздруками за допомогою функції Print Screen / клавіш «PrtScr» , а використаний фрагмент – виділений курсором (див. Додаток 4.).

Сторінки звіту слід нумерувати арабськими цифрами, дотримуючись наскрізної нумерації по всьому тексту звіту. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки наприкінці. Титульний аркуш реферату, сторінку «Зміст» включають у загальну нумерацію сторінок. Номер сторінки на титульному аркуші не проставляють. Ілюстрації, таблиці, додатки , розташовані на окремих сторінках, також включають у загальну нумерацію сторінок звіту.

Реферат складається з наступних обов’язкових елементів:

  • Титульний аркуш;

  • Зміст;

  • Вступ;

  • Основна частина;

  • Висновки;

  • Додатки;

  • Список використаних джерел;

Вступній частині передують титульна сторінка і повний зміст роботи з зазначенням усіх розділів і підрозділів і відповідних до них сторінок (самі титульна сторінка та сторінка «зміст», сторінка «Перелік використаних джерел» не нумеруються).

Вступ реферату є обов’язковою і виконаною самостійно, складовою реферату. Форма вступної части - довільна, але в ній повинні знайти відображення: обґрунтування важливості теми, оцінка рівня і характеру її опрацювання, короткий аналіз існуючих публікацій.