Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fw_UPP / УПП-ПРАКТИКА_6-9.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
827.39 Кб
Скачать

Практическое занятие № 6 типи мережевих графіків способи уявлення мережевих графіків

Структурізація проекту – початковий крок його планування, спосіб вирішення завдання щодо визначення необхідних обсягів робіт. Паралельно з цим робиться оцінка витрат і ресурсів по роботах і проекту в цілому.

Проте етап структуризації не дає змоги проводити планування ще однієї головної мети проекту – реалізації його у часі. Саме вирішенню цього завдання у проектному управлінні присвячене мережеве й календарне планування, інструментами якого є мережевий і календарний графіки, що поєднують у собі параметри часу, вартості й ресурсів.

Існують два способи зображення подій і робіт на мережевих графіках: граф «вершини-роботи» і граф «вершини-події». Якщо модель надається у вигляді багатьох вершин, які відповідають певним роботам, що об’єднані лініями – взаємозв’язками між ними, то такий граф є мережею типу «вершина-робота». У мережах типу «вершини-роботи» всі процеси або дії представлені у вигляді наступних один за іншим прямокутників, зв'язаних логічними залежностями (рис.19).

Рис. 19. Граф типу "вершина-робота"

У графіках типу «вершини-події» всі роботи або дії представлені стрілками, а події — кружками (рис. 20). Саме події відображають початок і кінець даної роботи. Прикладом цього типу моделей є PERT-діаграма. Саме цей тип мережевого графіку ми розглядали раніше.

Відмінність між цими графами непринципова - всі основні поняття (ранній початок, пізнє закінчення, повний і приватні резерви, критичний шлях тощо) зберігаються незмінними, відрізняються лише способи їх запису.

Мережеві графіки "вершини - роботи" з'явилися пізніше за графіками "вершини - події". Проте, вони мають свої переваги, зокрема їх легко будувати і легко корегувати. При корегуванні графіків ''вершини - роботи" їх конфігурація не міняється, у графіків же "вершини - події" такі зміни

Рис. 20. Граф типу "вершина-подія"

виключити не вдається. Проте в даний час складання і корегування мережевих графіків автоматизовано, і для користувача, якому важливо знати лише послідовність робіт і їх резерви часу, не має особливого значення, яким способом побудований графік, тобто якого він типу. У сучасних спеціалізованих пакетах комп'ютерних програм планування і оперативного управління, в основному, використовується тип "вершини - роботи".

2.2. Оцінка початку та закінчення робіт за допомогою мережевого графіку типа «вершина-робота»

Як відомо, мережевий графік дає дослідникові графічне відображення всіх робіт проекту, їх послідовність і залежність. Ця інформація представляє величезну цінність для керівників проекту. Проте, оцінка тривалості кожної роботи має ще більшу цінність. Внесення часу до мережевого графіка дозволяє оцінити тривалість здійснення всього проекту. Коли роботи можуть або повинні початися, коли повинні бути в наявність ті або інші ресурси, які роботи можуть бути відкладені, який розрахунковий час завершення проекту - всі ці показники можна визначити за допомогою відповідних часових показників. Мережевий графік з оцінкою тривалості робіт поєднує в систему планування, складання розкладу і процеси контролю проекту.

Розглянемо відомі уявлення роботи.

Кожна робота i-j у графі «вершина - робота» розбивається на часові інтервали (рис. 21, а), яким відповідають п'ять цифр:

• загальний час виконання роботи - Duration (Dur - тривалість роботи);

• найбільш ранній термін початку роботи (вважається від початку процесу) – Early Start (ES - швидкий початок). Відповідає ранньому терміну звершення початкової події, тобто ES (i-j) = ;

• найбільш ранній термін закінчення роботи - Early Finish (EF - швидке завершення). Відповідає EF (i-j) = +;

• найпізніший термін початку процесу, при якому весь процес не вибивається з графіка - Last Start (LS - пізніший початок). Відповідає LS (i-j) = -;

• найпізніший термін закінчення роботи – Last Finish (LF - пізнє завершення). Відповідає пізньому терміну звершення кінцевої події LF (i-j) =.

ES

EF

Dur

LS

LF

а) б)

Рис. 21. Способи представлення роботи графу «вершина - робота»

Також є інше уявлення графу «вершина - робота», коли прямокутник розбивається на вісім блоків(рис. 21, б). Пояснимо позначення, які використовуються при такому уявленні:

ID - робота, яка шифруєтся буквами;

SL – резерв часу роботи (SL = LS – ES або SL = LF - EF).

Соседние файлы в папке Fw_UPP