Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криминальное.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
220.67 Кб
Скачать

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Сучасне суспільство надало людині широкі права і можливості,до використання яких потрібно підходити відповідально. Це зумовлюється тим що, можливості людини в суспільстві набагато виросли. В сучасному світі кожний залежить від усіх,а усі від кожного. У цих умовах безвідповідальна поведінка і злочинні діяння є соціальним злом,яке породжує протиправність і значну суспільну небезпеку.

Кримінальне право,окрема галузь права покликане вести ефективну боротьбу із злочинами (протиправними суспільно небезпечними діяннями ).

З проголошенням незалежності в Україні розпочався активний процес творення демократичної, соціальної, правової держави. Процес оновлення торкнувся практично всіх сфер життя українського суспільства.

Особливе місце серед проблем, пов’язаних зі створенням української держави, посідають проблеми протидії злочинності. Суспільна небезпечність злочинності полягає в тому, що вона веде боротьбу за реальну владу в суспільстві, за оволодіння всіма цінностями, створеними теперішнім та попередніми поколіннями. Злочинність – це сукупність злочинів. Співвідношення злочинності та конкретних злочинів є співвідношенням цілого й частини, загального й одиничного.

Злочин, як і будь - яке інше правопорушення, є вчинком людини. Злочин має певні юридичні ознаки, що у своїй сукупності характеризують певне суспільно небезпечне діяння як злочинне і каране. Врахування всіх ознак, які характеризують кожний елемент складу злочину, має вирішальне значення для кваліфікації злочину, тобто для вибору тієї норми КК України, в якій цей склад описаний. Тут можуть виникнути серйозні труднощі, особливо в тих випадках, коли діяння містить ознаки двох або більше складів злочинів, або одне і те саме діяння охоплюється ознаками двох або більше норм Особливої частини Кримінального кодексу України. У теорії кримінального права такі ситуації визначають як множинність злочинів. При множинності злочинів завжди має місце поєднання в поведінці особи або співучасників двох чи більше злочинів. Одним з видів множинності злочинів є сукупність злочинів. З огляду на високий ступінь суспільної небезпечності сукупності злочинів законодавець не тільки дає визначення цьому виду множинності злочинів, а й вказує на його правові наслідки. Сукупність злочинів враховується при кваліфікації злочинів та призначенні покарання, при вирішенні питання щодо можливості звільнення від кримінальної відповідальності та покарання у випадках, передбачених КК України.

Об’єктом дослідження. Є комплекс суспільних відносин, що виникають між державою в особі правоохоронних органів, які здійснюють боротьбу із злочинністю і людиною, яка вчинила низку злочинних діянь у зв’язку з кваліфікацією зазначених діянь як сукупність злочинів.

Предметом дослідження . Є сукупність норм чинного законодавства України та положень науки кримінального права про сукупність злочинів.

Метою курсової роботи . Є дослідження сукупності злочинів, теоретичний аналіз змісту поняття «сукупність злочинів» в аспекті норм чинного кримінального законодавства України та науки кримінального права. розкриття змісту кримінально – правового інституту множинності злочинів, визначення його ролі, основних ознак та складових частин множинності злочинів в нормах Кримінального кодексу України та науці кримінального права; розкриття змісту поняття «сукупність злочинів», аналіз особливостей кваліфікації вчинених злочинів за сукупністю злочинів та ознайомлення з основними правилами призначення покарання за сукупністю злочинів.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

- визначити теоретичні засади дослідження сукупності злочинів

- здійснити характеристику видів сукупності злочинів та особливостей її класифікації

Теоретико-методологічною основою роботи є праця таких дослідників як Верешта Р.В.,Коржаинский М.Й.,Присяжнюк Т.І.,Савченко А.В,. та інші.

Методи дослідження. Для написання цієї роботи були використані сучасні методи соціально - правового пізнання, що ґрунтуються на філософії загальнолюдських цінностей. Зокрема, історико - правовий метод обрано для дослідження становлення інституту множинності злочинів в кримінальному праві України. Системно - структурний та аналітичний методи використані як засоби з з’ясування змісту поняття “сукупність злочинів”. Як нормативні джерела використано чинне кримінальне та кримінально - процесуальне законодавство України, Постанови Пленуму Верховного Суду України, що стосуються досліджуваного питання.

Структура курсової роботи. Курсова робота складається із вступу, трьох розділів,сімох підрозділів,висновок і список використаної літератури.

РОЗДІЛ 1. ОДИНИЧНИЙ ЗЛОЧИН ЯК СКЛАДОВІЙ ЕЛЕМЕНТ МНОЖИННОСТІ ЗЛОЧИНІВ

1.1 Поняття та види одиничних злочинів

Одиничний злочин наявний, якщо його передбачено кримінальним законом як одиничний самостійний склад злочину. Він конструюється законодавцем, виходячи із соціальних властивостей відповідного діяння, з типовості цього діяння, єдності його об’єктивних і суб’єктивних ознак. Із цього погляду, одиничний злочин – це крадіжка, хуліганство, розбій, хабарництво тощо. Поєднання типових ознак цих злочинів дає законодавцю підставу визнати їх одиничними злочинами, що охоплюються відповідними нормами закону.

Одиничні злочини поділяються на прості й ускладнені одиничні злочини.

Розглянемо спочатку прості одиничні злочини.

Під простим одиничним злочином в теорії кримінального права розуміється злочин, який характеризується відносною нескладністю законодавчого визначення його об'єктивних та суб'єктивних елементів.

Найбільш точною є класифікація простих одиничних злочинів, яка запропонована академіком Ю. Бауліним. Він виділяє такі види простих одиничних злочинів:

1) злочини з одним діянням, так звані злочини з формальним складом (наприклад, завідомо неправдиве показання, погроза вбивством тощо);

2) злочини з двома діяннями, що передбачені законом як обов'язкові (наприклад, зґвалтування (зґвалтування, тобто статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи);

3) злочини з двома чи більше діяннями, що передбачені в законі як альтернативні (наприклад, державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України);

4) злочини з одним діянням і одним наслідком, так звані злочини з матеріальним складом (наприклад, таким злочином є крадіжка: одна дія – таємне викрадення майна й один наслідок – майнова шкода власнику; вбивство, в якому дія (бездіяльність) спричиняє смерть потерпілого);

5) злочини з одним діянням та декількома наслідками, які передбачені в законі як альтернативні (наприклад, умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, тобто умисне ушкодження, яке не є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків, передбачених у статті 121 цього Кодексу, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров'я або значну стійку втрату працездатності менш як на одну третину).

Отож, простий одиничний злочин характеризується наявністю однієї дії (бездіяльності) й одного наслідку чи однієї дії та декількох наслідків або, нарешті, наявністю альтернативних дій.

Будь-який одиничний злочин кваліфікується за однією статтею або частиною статті КК. Так, та ж крадіжка кваліфікується за ч. 1 ст. 185 КК ( Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років)., умисне вбивство за ч. 1 ст. 115 КК ( Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині,карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років )., порушення ядерної чи радіаційної безпеки – за ч. 1 ст. 274 КК (Порушення на виробництві правил ядерної або радіаційної безпеки особою, яка зобов'язана їх дотримувати, якщо воно створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого,-

карається обмеженням волі на строк до чотирьох років

або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]