Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VOLODAR_MUKh_KURSOVA.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
140.8 Кб
Скачать

28

Вінницький державний педагогічний університет

Імені Михайла Коцюбинського

Кафедра германської і слов’янської філології та зарубіжної літератури

Курсова робота

з історії зарубіжної літератури

на тему: ″ Полемічний характер роману В.Голдінга Володар мух"

Студентки 3 курсу АА3 групи

напряму підготовки

6.020303.Філологія*Мова та література

( англійська)

Нечипоренко Ю.С.

Керівник: доцент, кандидат філологічних

наук Борох Л.І.

Вінниця 2014

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………….4

РОЗДІЛ 1. Загальна характеристика творчості Голдінга та місце в

ній роману «Володар мух»

1.1. Життя та основні риси творчості Вільяма Голдінга……….…………....6

1.2. Історія виходу в світ роману «Володар мух»……………………………9

РОЗДІЛ 2. Полемічні риси в романі «Володар мух»

2.1. Актуальність та проблематика роману………………………………….11

2.2. Роман «Володар мух» - сучасна антиутопія…………………………….20

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………..25

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………….27

ВСТУП

Кожний твір англійського письменника Вільяма Голдінга викликає гострі дискусії, які точаться навколо його концепції людини. За творами і його висловлюваннями цю концепцію можна сформулювати так: «В людині живе темне, зле начало, і перебороти його важко, а інколи неможливо». Тому дослідники творчості Голдінга пишуть про його філософський песимізм. Проте сам письменник із такою оцінкою вперто не погоджується і при кожній нагоді підкреслює, що фіксувати і показувати все темне, що він бачив і бачить навколо, означає застерігати проти цього і врешті виправляти його.

Свої романи В.Голдінг називав притчами. У сучасному літературознавстві під притчею розуміють в першу чергу засіб вираження морально-філософських роздумів письменника, які часто бувають протилежними до загальноприйнятих суспільних уявлень. Для притчі головне не змалювання, а вираження смислу. В її основі покладено принцип параболи: оповідь ніби віддаляється від конкретного часового простору, рухається по кривій, повертається назад, висвітлюючи у філософсько-естетичному аспекті явище художнього осмислення. У лекції «Притча», прочитаній у 1926 році у Каліфорнійському університеті, В.Голдінг подав своє бачення основних завдань письменника: «Він не може вигадати історії, в якій би не було повчання людям. Ускладнюючи на свій лад свої знаки, він досягає не глибини на багатьох рівнях, а того, що й очікується від знаків – послідовної значущості. Отже, за природою свого ремесла автор притчі дидактичний і прагне дати моральний урок. Люди не дуже люблять моральні уроки. Пігулка має бути підсолодженою, має бути дотепною чи розважальною, чи в якийсь спосіб захоплюючою. Крім того, мораліст мусить бути недосяжним для своєї жертви, коли на неї падає весь тягар уроку. Адже мораліст робить припущення, котре важко вибачити, а саме, - ніби він знає більше від свого читача.»

Актуальність роботи: тема належить до актуальних проблем сучасного літературознавства, оскільки спрямована на дослідження полемічного аспекту роману «Володар мух».

Метою дослідження є характеристика роману «Володар мух» як роману-застереження, роману-антиутопії, що має полемічний характер і порушує низку проблем сучасності.

Реалізація поставленої мети полягає у розв'язанні таких завдань:

  • дослідженні життя та основних рис творчості Вільяма Голдінга;

  • аналізі історії виходу та критики роману;

  • розкритті актуальності та проблематики роману, його анти утопічного характеру.

Об'єктом дослідження є твір Вільяма Голдінга «Володар мух».

Предмет дослідження – проблематика та полемічні риси, притаманні твору «Володар мух».

Методи дослідження: для розв'язання поставлених у роботі завдань було використано культурно-історичний метод, аналіз прозового твору та аналіз теоретичних друкованих та інтернет джерел.

Теоретичне значення: дослідження є внеском в теорію дослідження як творчості Вільяма Голдінга в цілому так і полемічного характеру його роману «Володар мух»

Практичне значення. Матеріали дослідження можуть знайти застосування у середній школі на уроках зарубіжної літератури при вивченні творчості Вільяма Голдінга та анти утопічної літератури 20 сторіччя.

Структура роботи. Робота складається з вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]