Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
131.07 Кб
Скачать

6. Охорона праці

6.1 Загальні положення та сфера застосування

У даному розділі проводиться аналіз умов праці та потенційних небезпек при побудові та експлуатації корпоративної мережі університету «Україна». Умови експлуатації мережевого обладнання відповідають умовам експлуатації ПЕОМ.

Головна мета охорони праці – збереження життя і здоров'я працівників у процесі трудової діяльності. Для аналізу умов праці було обрано середньостатистичне робоче місце студента – АРМ в аудиторії 2.206.

Ускладнення функціональної структури діяльності у зв'язку застосуванням ПЕОМ, пред'являє нові, часом підвищені вимоги до організму студентів та викладачів. Недолік ролі людського фактора при проектуванні і створенні робочого місця неминуче відбивається на якісних і кількісних показниках діяльності, у тому числі призводить до уповільнення або помилок у процесі прийняття рішення. Праця студента при вирішенні завдань супроводжується необхідністю активізації уваги та інших вищих психологічних функцій.

Під час роботи на студентів та викладачів чинять негативний вплив такі фактори, як освітлення, шум, випромінювання і електронебезпека.

Санітарні норми і правила спрямовані на забезпечення оптимальних умов, режимів праці та відпочинку студентів та викладачів, що відносяться до категорії осіб розумової праці. Практична реалізація вимог сприяє поліпшенню умов праці, зменшення втомлюваності, підвищенню працездатності і збереження здоров'я.

Організація та поліпшення умов праці на робочому місці є одним з важливих резервів продуктивності та ефективності праці. Основними при визначенні умов праці є наступні питання:

- Виробничий мікроклімат приміщення;

- Виробниче освітлення;

- Вплив шуму і вібрації;

- Електромагнітні випромінювання;

- Електрична та пожежна безпека;

- Ергономічні характеристики робочого місця.

Приміщення університету «Україна», які розглянуті в даному дипломному проекті, можна віднести до приміщень без підвищеної небезпеки. Це сухі, опалювальні приміщення з нормальною температурою повітря і ізолюючою підлогою.

Навчання відбувається сидячи і не вимагає фізичної напруги. Тому роботи в цих приміщеннях відносяться до категорії 1а (не вимагають систематичної напруги, що протікають при нормальних метеорологічних умовах без забруднення одягу та рук). За ступенем тяжкості ця робота відноситься до категорії легких робіт.

Приміщення обладнані системою опалення та ефективною припливно-витяжною вентиляцією. Внутрішнє оздоблення інтер'єру приміщень в нормі, тому що використовуються матеріали з коефіцієнтом відображення для стелі - 0,7 - 0,8; для стін - 0,5 - 0,6; для підлоги - 0,3 - 0,5. Поверхня підлоги в приміщенні рівна, без вибоїн, неслизька, зручна для очищення та вологого прибирання, має антистатичні властивості.

Згідно з установленими нормами [ДСанПіН 3.3.2. 007 - 98], на одну людину має припадає 6 м2 площі і не менше 20 м3 об'єму, в якому він працює.

Площа на одного користувача в університеті в нормі, тому що на 1 людину в середньому припадає від 6 м2 площі та від 24 м3 об'єму.

Таким чином дані приміщення в нормі.