Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації для студентів.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

ВІДКРИТИЙ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ „УКРАЇНА”

Інститут соціальних технологій

Кафедра соціальної роботи

Конфліктологія

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

:

Київ-2012

Методичні рекомендації для студентів по вивченню дисципліни „Конфліктологія"

Укладач: кандидат психологічних наук, доцент кафедри соціальної роботи КИРИЛЕНКО Валентина Граціянівна

Розглянуто та узгоджено на засіданні кафедри

Протокол № _____від „_____” серпня 2012 р.

Завідувач кафедри _____________ ПІБ ___________________________

Затверджено вченою радою Інституту соціальних технологій

Протокол № _____від „28” серпня 2012 р.

Директор інституту соціальних технологій ___________ Л.З.Сердюк

(печатка)

Зміст

1.

Пояснювальна записка (мета, завдання, знання, уміння).

2.

Тематичний план

3.

Навчальна програма

4.

Список рекомендованої літератури

5.

Плани семінарських, практичних занять (для денної та заочної форми навчання)

6.

Методичні рекомендації студентам денної форми навчання по вивченню навчальної дисципліни та організації самостійної роботи

7.

Методичні рекомендації студентам заочної форми навчання по вивченню навчальної дисципліни та організації самостійної роботи

8.

Тематика контрольних робіт, рефератів

9.

Контрольні питання до екзамену

10.

Комплексні тестові контрольні завдання

1. Пояснювальна записка вступ

Проблема конфлікту, включаючи і соціальний, завжди була і залишається сьогодні, актуальною для будь-якого суспільства. Якщо розглядати конфлікти як динамічну структуру, то як правило, саме конфлікти сприяли розвитку суспільства в цілому, і України, зокрема, оскільки саме через конфлікти відбувались позитивні соціальні зміни.

Для більшості країн світу соціальні конфлікти мали і мають гостру форму протікання. Війни, революції, боротьба за владу, за власність, міжособисті та міжгрупові конфлікти в установах, організаціях, сім'ях, злочинність, самогубства – основні способи вирішення кофліктів і основні причини загибелі людей. Сучасне суспільство як ніколи гостро потребує вивчення і наукового аналізу проблеми конфлікту. Як показує практика, конфлікт не є тим явищем, яким можна керувати, спираючись на життєвий чи соціальний досвід, саме тому розв'язання конфлікту сьогодні потребує теоретичних знань та практичних умінь від керівників рівних рівнів і спеціальностей. Для кожної людини необхідно засвоїти мінімальний теоретичний та практичний рівень знань для ефективного вирішення проблем, що виникли.

Необхідність викладання курсу „Конфліктологія” в навчальному закладі зумовлена цілою низкою чинників, серед яких особливості становлення і розвитку професії соціального працівника є головним, а від так і знання та вміння розв'язувати конфліктні ситуації є провідними.

Мета вивчення даного курсу полягає у ознайомленні студентів з базовими концептами та практичними основами конфліктології, в умінні аналізувати конфліктні ситуації, у збагаченні знань студентів, передбаченими їх професійною підготовкою, у формуванні умінь самостійно працювати з науковою літературою з дисципліни, аналізувати та співставляти факти, використовувати світовий досвід у вирішенні конфліктів; у підвищенні фахової компетенції студентів у здійсненні соціальної допомоги особам з певними соціальними, психологічними чи медичними проблемами; у розвитку професійно значущих якостей особистості майбутніх соціальних працівників.

Завдання навчальної дисципліни

  1. Розкрити зміст і сутність теорій конфлікту та визначення їх місця у вітчизняній соціальній роботі;

  2. Визначити об’єкт, предмет, основні елементи конфліктології;

  3. Класифікувати конфлікти за ступенем впливу на соціальні об’єкти;

  4. Аналізувати способи вирішення конфліктів.

Для досягнення поставленої мети під час вивчення вказаного курсу аналізуються теоретичні основи практичної роботи з конфліктології; її основних методів, принципів та прийомів.

В результаті вивчення навчальної дисципліни «Конфліктологію» студент повинен:

Знати:

  1. Поняття про конфліктологію, основні теоретичні положення конфліктології, типологію конфліктів, класифікацію конфліктів; шляхи вирішення конфліктів в різних соціальних групах.

  2. Мету, завдання та принципи конфліктології.

  3. Компонентний склад технологічного процесу, структуру технологічного процесу, технологію вирішення конфлікту, ефективність технологій вирішення конфлікту.

  4. Причини та передумови виникнення конфліктів, функцій конфлікту, стадії розгортання конфлікту, динаміку конфліктів та параметри для проведення її аналізу;

  5. -Стратегії поведінки учасників конфлікту; систему знань з соціального захисту у разі виникнення міжгрупових, міжособистісних конфліктів

  6. роль конфліктів у між особистісних та ділових взаєминах;форми вирішення трудових спорів і конфліктів, стратегії подолання конфліктів.

Уміти:

  1. аналізувати та класифікувати конфлікти; диференціювати конфліктні ситуації. визначати причини та складові конфліктів

  2. Класифікувати методи та способи розвязання конфліктів, прогнозувати розвиток конфліктів за виділеними параметрами;

  3. Структурувати зміст та динаміку конфлікту, розробляти шляхи та знаходити засоби розв’язання типових конфліктів;

  4. Визначати стратегії подолання конфліктного загострення ситуації в сім’ї, групах, на виробництві, в управлінській діяльності керівників;

  5. Добирати технології та шляхи вирішення конфліктів відповідно до проблеми клієнта, розробляти прийоми посередницького втручання в конфлікти;

  6. Рефлексивно ставитись до власної поведінки у конфліктогенних ситуаціях наукового спору, ділової суперечки тощо.

Пропонований курс носить комплексний характер та входить до профілюючого курсу навчальних дисциплін з підготовки соціальних працівників, які будуть працювати в різних соціальних інститутах.

Курс „Конфліктологія” органічно вписується в загальну систему підготовки фахівців з соціальної роботи та є провідним у підготовці майбутніх соціальних працівників і покликаний сприяти їх професійній підготовці в сфері соціальної роботи; оволодінню теоретичними та практичними основами конфліктології, аналізувати конфліктну ситуацію; готувати студентів до свідомого оволодіння професійними вміннями та навичками.

В пропонованих розділах подається основний зміст лекційних та семінарсько-практичних занять, опорні схеми та основні поняття до кожної теми. Семінарсько-практичні заняття містять запитання та завдання теоретичного, практичного та творчого характеру, подаються списки рекомендованої для самостійного опрацювання літератури. Наводяться зразки модульних контрольних робіт, орієнтовні питання до іспитів і заліку, вимоги до іспитів та заліків, критерії оцінювання знань та умінь студентів, орієнтовна тематика курсових та дипломних робіт з основ конфліктології.

Програму курсу складено з урахуванням переходу загальної системи вищої освіти на модульно–трансферну систему організації навчального процесу, де в основу покладено концепцію пізнавальної активності студентів. Програма складається з двох модулів, в кожному модулі по 5-7 тем, які являють собою логічно завершені навчальні блоки та передбачає проведення теоретичних і практичних занять.

Після кожного викладання лекційного матеріалу для глибшого оволодіння теоретичними знаннями дається завдання для самостійного вивчення та список наукових джерел по даній темі.

Для досягнення поставленої мети під час вивчення вказаного курсу аналізуються теоретичні основи практичної роботи з конфліктології; її основних методів, принципів та прийомів. Лекційний матеріал відтворює сучасну точку зору на зміст конфліктології як науки. Матеріал, викладений під час лекцій та семінарсько-практичних занять дає можливість студентам активізувати діяльність соціальних працівників в різних сферах соціального життя.

Семінарські та практичні заняття спрямовано на обговорення різних підходів та поглядів на конфліктологію, оволодіння необхідними навичкам і вміннями.

Передбачено залучення студентів до самостійної роботи: опрацювання першоджерел, аналізу проблемних питань, розробці програм вирішення конфлікту, рефератів, аналітичних оглядів, роботи з профілактичними групами.

В поданому НМКД висвітлюються теоретико-методологічні основи конфліктології, її поняттєво-категоріальний апарат, розкриваються особливості та шляхи вирішення соціальних конфліктів в різних соціальних інститутах.

НМКД розраховане на підготовку студентів вищих учбових закладів, які навчаються за спеціальністю „Соціальна робота”

Вивчається як фахова дисципліна.