Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для 3 курсу УУ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
150.02 Кб
Скачать

ВІДКРИТИЙ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ „УКРАЇНА”

Інститут соціальних технологій

Кафедра соціальної роботи

Навчально-методичний комплекс дисципліни „основи консультування”

(за вимогами кредитно-модульної системи)

освітньо-кваліфікаційний рівень: 6. 030102 - бакалавр

галузь знань: 1301 – Соціальне забезпечення

напрям підготовки: 6.130102 – соціальна робота

статут дисципліни: інваріативна

Київ-2012

Навчально - методичний комплекс дисципліни „Основи психологічного консультування та психокорекції" для студентів спеціальності 6.130102 - соціальна робота

Укладач: кандидат психологічних наук, доцент кафедри соціальної роботи КИРИЛЕНКО Валентина Граціянівна

Розглянуто та узгоджено на засіданні кафедри

Протокол № _____від „_____” серпня 2012 р.

Завідувач кафедри _____________ ПІБ ___________________________

Затверджено вченою радою Інституту соціальних технологій

Протокол № _____від „____” серпня 2012 р.

Директор інституту соціальних технологій ___________ Л.З.Сердюк

(печатка)

Зміст

1.

Пояснювальна записка (мета, завдання, знання, уміння).

2.

Тематичний план

3.

Навчальна програма

4.

Список рекомендованої літератури

5.

Плани семінарських, практичних занять (для денної та заочної форми навчання)

6.

Методичні рекомендації студентам денної форми навчання по вивченню навчальної дисципліни та організації самостійної роботи

7.

Методичні рекомендації студентам заочної форми навчання по вивченню навчальної дисципліни та організації самостійної роботи

8.

Тематика контрольних робіт, рефератів

9.

Контрольні питання до екзамену

10.

Комплексні тестові контрольні завдання

1. Пояснювальна записка

Психологічне консультування та психокорекція для діяльності соціального працівника є відносно новими галузями його професійної сфери. Сьогодні не викликає ні в кого сумнівів, що надання соціально-психологічної допомоги є обов'язком для соціального працівника, тому дисципліна "Основи консультування" є профільованою для студентів, які навчаються за спеціальністю: "Соціальна робота" і пов'язаний з такими дисциплінами соціально-психологічного циклу такими як «Загальна психологія», «Психодіагностика», «Технології соціальної роботи», «Практична психологія в соціальній роботі» та іншими.

Навчальна програма розроблена згідно освітньо-професійної програми галузевого стандарту вищої освіти на підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” спеціальності „Соціальна робота”.

Введення до навчальних планів даного курсу має на меті формування системи основ консультування у соціальних працівників щодо надання соціальної, педагогічної, психологічної допомоги, формування умінь і навичок, на яких ґрунтується  їх професійна діяльність.

Основні завдання курсу:

- усвідомлення сутності дисципліни у професійному становленні соціального працівника;

- формування вміння провести аналіз ситуації, визначити проблему та надати консультативну допомогу;

- розкриття нових можливостей підвищення ефективності навчально - виховного впливу на особистість, психопрофілактики  нервових, соматичних та психічних захворювань.

Вирішення поставлених перед курсом завдань забезпечується завдяки проведенню лекційних, семінарських, практичних, консультативних занять в груповому та індивідуальному режимі. Семінарські заняття включають дискусійні питання, використання індивідуальних завдань, перевірку самостійної роботи, оцінювання навчальних досягнень студентів. В ході практичних занять використовуються методи консультування, просвіти, тренінгу, стимулювання творчої діяльності, творчого особистісного проектування. Особлива увага приділяється застосуванню цих методів у практичній діяльності, а також використання її при з'ясуванні ситуації, визначенні проблеми та наданні психологічної допомоги.

Важливою умовою оволодіння студентами знаннями за програмою є активний пошук інформації у довідниковій та додатковій літературі, що допоможе розглядати проблеми психоконсультування і психокорекції грунтовніше.

 

В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

Знати:

  • предмет, мету та завдання консультування та основ корекції;

  • принципи консультування і корекції;

  • професійні та особистісні вимоги до соціального працівника-консультанта;

  • схеми та основні фази процесу консультування;

  • види корекції;

  • психотерапевтичні засоби та прийоми корекційної роботи;

  • особливості роботи з людьми з особливими потребами;

Уміти:

  • проводити психологічний аналіз і формулювати запит клієнта;

    • розрізняти індивідуальні особливості розвитку психічних процесів клієнта;

    • використовувати деякі психотерапевтичні засоби у процесі  консультації;

В пропонованих розділах подається основний зміст лекційних та семінарсько-практичних занять, опорні схеми та основні поняття до кожної теми. Семінарсько-практичні заняття містять запитання та завдання теоретичного, практичного та творчого характеру, подаються списки рекомендованої для самостійного опрацювання літератури. Наводяться зразки модульних контрольних робіт, орієнтовні питання до іспитів і заліку, вимоги до іспитів та заліків, критерії оцінювання знань та умінь студентів, орієнтовна тематика курсових та дипломних робіт з основ психоконсультування та психокорекції.

Програму курсу складено з урахуванням переходу загальної системи вищої освіти на модульно–трансферну систему організації навчального процесу, де в основу покладено концепцію пізнавальної активності студентів. Програма складається з двох модулів, в кожному модулі по 3-5 тем, які являють собою логічно завершені навчальні блоки та передбачає проведення теоретичних і практичних занять.

Після кожного викладання лекційного матеріалу для глибшого оволодіння теоретичними знаннями дається завдання для самостійного вивчення та список наукових джерел по даній темі.

Для досягнення поставленої мети під час вивчення вказаного курсу аналізуються теоретичні основи практичної роботи з психологічного консультування та психокорекції; її основних методів, принципів та прийомів. Лекційний матеріал відтворює сучасну точку зору на зміст консультування та психокорекції як науки. Матеріал, викладений під час лекцій та семінарсько-практичних занять дає можливість студентам активізувати діяльність соціальних працівників в різних сферах соціального життя.

Семінарські та практичні заняття спрямовано на обговорення різних підходів та поглядів на психоконсультування та психокорекцію, оволодіння необхідними навичкам і вміннями.

Передбачено залучення студентів до самостійної роботи: опрацювання першоджерел, аналізу проблемних питань, розробці програм вирішення конфлікту, рефератів, аналітичних оглядів, роботи з профілактичними групами.

В поданому НМКД висвітлюються теоретико-методологічні основи психоконсультування та психокорекції, її поняттєво-категоріальний апарат, розкриваються особливості та шляхи вирішення внутрішньоособистісних проблем людини.

НМКД розраховане на підготовку студентів вищих учбових закладів, які навчаються за спеціальністю „Соціальна робота”