Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнар менедж 5-7.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
516.1 Кб
Скачать

Тема 5. Організаційний розвиток міжнародних корпорацій

Опір змінам пропорційний силі ламання культури і структури влади, які настають внаслідок цих змін

(Макіавеллг)

  1. Ознаки та суть ТНК.

  2. Організаційна структура підприємства.

  3. Організаційна структура міжнародних компаній.

  4. Основні форми проектування організацій.

  5. Нові підходи до організації.

  6. Корпорація як соціальний організм.

1. Ознаки та суть тнк

Транснаціональний характер діяльності ТНК давно перейшов економічні кордони й пов'язаний з вирішенням багатьох соці­альних і політичних проблем. Разом з тим, переважна більшість визначень ТНК досі має головним чином економічний характер.

Узагальнення суто економічних критеріїв ТНК дає можли­вість виділити параметри їх вимірювання та критерії оцінки. Характеристики ТНК можна об'єднати у дві групи: 1) група кількісних характеристик; 2) група якісних характеристик.

Група кількісних характеристик складається з трьох підгруп.

Перша з них дає загальну кількісну характеристику діяльності компанії за кордоном. Вона містить такі показники:

  1. кількість іноземних держав, у яких діють ТНК;

  2. відсоток грошової маси, що виплачується за кордоном;

  3. відсоток іноземних капіталовкладень;

  4. число зайнятих за кордоном;

  5. відсоток прибутку, який компанія отримує з інших країн;

  6. відсоткове співвідношення продукції та отримуваного при­бутку в країнах базування і за кордоном;

  1. загальний рівень продажів за кордоном.

Друга група - розрахункові коефіцієнти, які дають змогу уточ­нити висновок про транснаціональний характер компанії. Коефіці­єнти розраховуються, по-перше, як співвідношення (1) зарубіжного і всього продажу, (2) зарубіжного і всього прибутку, (3) зайнятих за кордоном і всіх зайнятих; по-друге, як дані про (1) збільшення та зменшення майна і внесків за кордоном, (2) збільшення і зменшення прибутку за кордоном; по-третє, як співвідношення вищеназваних даних з аналогічними показниками країни, в якій розміщені ТНК [ 1 ].

Третя група показників, хоч і належить до кількісних, має змі­шаний кількісно-якісний характер, її утворюють такі критерії:

  • досить великий розмір фірми, що дає змогу використати весь арсенал коштів для ефективної міжнародної діяльності;

  • елементи монопольного становища на ринку;

  • інтернаціональна виробнича структура з розвинутим внутрішньофірмовим поділом праці;

  • значна частка зарубіжних операцій у загальній діяльності, транснаціональний характер операцій;

  • верховенство центру при прийнятті стратегічних рішень і контроль всіх ланок;

  • єдина глобальна стратегія.

Групу якісних параметрів ТНК складають характеристики, що визначаються як космополітизм інтересів компанії, глобальність її операцій, що відображає специфіку міжнародних монополій. Суть цих уточнюючих характеристик ТНК полягає в тому, що незалежно від того, в якій країні була спочатку розміщена кор­порація, вона розглядає весь світ як єдине ціле, як арену своєї діяльності й проникає в усі кутки земної кулі в пошуках ринків, техніки, технологій, людей, ідей, капіталів та ін. Світові ринки ма­ють для ТНК істотне значення, навіть якщо компанії походять з великих, економічно розвинутих, країн і могли б розглядати зарубіжні операції як другорядне доповнення до своєї основної діяль­ності всередині країни базування.

З огляду на це, визначальна якісна характеристика ТНК охоп­лює не лише кількісне зростання транснаціонального монополіс­тичного капіталу - збільшення числа ТНК, їх активів, обігів (що є характеристикою кількісного розвитку), - а й поступове підвищен­ня зацікавленості компаній у глобальних операціях, тобто у ство­ренні власних глобальних мереж науково-технічної та виробничо-збутової діяльності в усьому світі. Суть цієї стратегії полягає в такій організації виробництва, закупівлі, збуту, планування, управління, технологічної та фінансової політики, за якою діяльність усіх еле­ментів інтернаціонального економічного комплексу ТНК підпоряд­ковується інтересам фірми як єдиного механізму, що функціонує в глобальному масштабі.

Володіючи розгалуженим, багатократним виробничим комплексом, ТНК під впливом об'єктивних переду­мов і потреб розвитку продуктивних сил і для отримання додатко­вих можливостей раціоналізації зовнішньоекономічного обміну в межах своєї внутрішньокорпораційної структури розвивають різні форми міжнародного поділу праці - предметну, подетальну, поопе­раційну (технологічну) спеціалізацію. В такому разі якісною відмін­ною рисою ТНК є не просто перенесення частини виробничої або збутової операції до іншої країни, а розміщення виробництва деталей і напівфабрикатів на підприємствах, які обслуговують ре­гіони та континенти. Збирання готових виробів наближають до конкретних ринків з урахуванням особливостей і запитів конкрет­ного місцевого споживача.

Глобальні операції дають змогу ТНК успішно здійснювати стратегію довгострокової максимізації прибутків, яка передбачає відмову від короткострокових вигід задля зміцнення ринкових по­зицій у майбутньому та забезпечення стабільного прибутку на три­валу перспективу. Політика орієнтації на багаторічне отримання стабільного прибутку під силу лише потужним підприємствам, що мають гігантський фінансовий і політичний вплив..

Із реалізацією кількісно-якісних параметрів у процесі гло­бальної експансії ТНК розширюють сфери діяльності у світовому масштабі. Вони долають орієнтацію на традиційні регіони, якими для США, наприклад, була Латинська Америка, для Західної Європи - африканські колонії, для Японії- Південно-Східна Азія, й активно освоюють території своїх конкурентів.

Виходячи зі змісту кількісно-якісних характеристик, можна зазначити, що ознаки ТНК охоплюють: сферу обігу (фірма реалізує продукцію, що випускається більш як в одній країні) і сферу виробництва (підприємства та філії фірми розміщені у двох і більше країнах). Реально функціонуючим фірмам досить мати будь-яку з цих ознак, щоб буги віднесеними до категорії ТНК. Багато компаній мають дві ознаки одночасно.

Таким чином, ТНК- це міжнародні фірми, що мають свої гос­подарські підрозділи у двох або більше країнах і управління якими здійснюється з одного або декількох центрів. В основі такого управ­ління лежить механізм прийняття рішень, який дає змогу здійс­нювати узгоджену політик}' та загальну стратегію, розподіляючи ресурси, технології та відповідальність для досягнення результату-отримання прибутку. ТНК - це мережа взаємопов'язаних підпри­ємств, які походять з однієї країни й мають складові частини та філії в інших країнах. ТНК володіють комплексами виробництва або контролюють їх та (або) комплексами обслуговування, що знахо­дяться за межами країни базування. Вони є лідерами у виробництві та реалізації певного товару. На відміну від звичайної корпорації, яка функціонує на світових ринках, ТНК переносить за кордон не товар, а сам процес вкладання капіталу, поєднуючи його із закор­донною робочою силою в межах міжнародного виробництва.