Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
324.1 Кб
Скачать

73

ЗМІСТ

РОЗДІЛ 1. ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ПІДПРИЄМСТВОМ………………………………...3

РОЗДІЛ 2. ПРАКТИКА В БУХГАЛТЕРІЇ…………………………………….…….…..5

2.1. Облік грошових коштів………………………………………………………..5

2.2. Облік необоротних активів………………………………………..................12

2.3. Облік виробничих запасів………………………………………………........21

2.4. Облік праці, її оплати та відрахувань на соціальні заходи………………...27

2.5. Облік дебіторської та кредиторської заборгованості……………................33

2.6. Облік витрат виробництва, готової продукції та її реалізації…………......42

2.7. Облік доходів та фінансових результатів…………………………...............51

2.8. Фінансова звітність……………………………………………….............….55

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ………………………………….………………………...66

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………….………………...…..68

ДОДАТКИ

РОЗДІЛ 1. ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ПІДПРИЄМСТВОМ

Товариство з обмеженою відповідальністю «Леляківське» створене шляхом перетворення Селянського (фермерського) господарства «Леляківське» ( ідентифікаційний код 32021372) у Товариство з обмеженою відповідальністю «Леляківське», та діє на підставі цього Статуту, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України "Про власність" [1], "Про зовнішньоекономічну діяльність" [2], "Про господарські товариства" [3], іншого чинного в Україні законодавства. Товариство є правонаступником Селянського (фермерського) господарства «Леляківське» (ідентифікаційний код 32021372), зареєстрованого 27.05.2002 року Пирятинською районною державною адміністрацією Полтавської області.

Повне найменування Товариства: Товариство з обмеженою відповідальністю «Леляківське»

Скорочене найменування Товариства: ТОВ «Леляківське».

Місцезнаходження Товариства: 37033, Полтавська обл., Пирятинський р-н., с. Кейбалівка, вул. Леніна, буд. 17.

Учасниками Товариства є громадяни України:

- Ящик Олександр Михайлович, який зареєстрований за адресою: Україна, Полтавська обл., Пирятинський р-н., с. Леляки, вул. Жовтнева, буд. 45; паспорт: КН 014766 виданий 04.08.1995 року Пирятинським РВ УМВС України в Полтавській області; ідентифікаційний номер 2897020999;

- Васильковський Андрій Олександрович, який зареєстрований за адресою: Україна, м. Київ, вул. Ан. Барбюса, буд. 40, кв. 45; паспорт СН 709829, виданий 12.03.1998 року Залізничним РУ ГУМВС України в м. Києві; ідентифікаційний номер 2115503152.

Товариство засноване для виробництва сільськогосподарської продукції, її переробки, реалізації, торгівлі, комерційно-посередницької діяльності, виробництва товарів народного споживання, виконання робіт та надання послуг, з метою одержання прибутку і задоволення на цій основі соціально-економічних інтересів його Учасників і членів трудового колективу Товариства.

Облікова політика товариства визначається у відповідності з вимогами Закону України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Україні" [4], Положеннями (Стандартами)бухгалтерського облiку, затверджених вiдповiдними наказами Мiнiстерства фiнансiв України,застосовуючи План рахункiв бухгалтерського облiку [15] та вiдповiдного наказу товариств, в якому конкретизованi окремi аспекти облiкової полiтики у вiлповiдностi до специфiки та галузi роботи пiдприємства.

На ТОВ «Леляківське» використовують автоматизовану форму бухгалтерського обліку. Застосування автоматизованої форми бухгалтерського обліку дозволяє прискорити обробку облікової інформації та передачу її за всіма напрямками. Це значно спрощує ведення обліку, зважаючи хоча б на державні вимоги до подання звітності електронною поштою.

Для ведення такого обліку ТОВ «Леляківське» обрало програму 1С:Підприємство «Сільське господарство. Україна». а підприємстві. Операції можуть формуватися вручну або автоматично на базі документів, які вводяться в систему. Разом з операцією документ може генерувати бухгалтерські проведення.

1С:Підприємство «Сільське господарство. Україна» включає набір стандартних звітів, що дають змогу бухгалтеру одержати інформацію за довільний період, у різних розрізах і з необхідним ступенем деталізації.

Програма за даними синтетичного обліку формує такі звіти: оборотно-сальдову відомість, шахову відомість, Головну книгу, журнал-ордер і відомість за рахунком, аналіз рахунка - за період і за датами, картку рахунка, а також звіти з аналітичного обліку: оборотно-сальдову відомість за рахунком у розрізі об'єктів аналітичного обліку, аналіз рахунка у розрізі об'єктів аналітики, аналіз об'єкта аналітики за рахунками, картку операцій за об'єктом аналітики. Склад і зміст регламентованих звітів, тобто призначених для передачі різним контролюючим інстанціям, визначаються різними державними органами.

Схема бухгалтерії ТОВ «Леляківське»

РОЗДІЛ 2. ПРАКТИКА В БУХГАЛТЕРІЇ

2.1. Облік грошових коштів

Для здійснення виробничої діяльності ТОВ «Леляківське» повинно мати в необхідних розмірах оборотні засоби. У складі оборотних засобів важливе місце посідають грошові кошти, які необхідні для придбання різних виробничих матеріалів, для оплати праці і різних господарських витрат, для платежів фінансовим органам, банку та іншим установам.

Грошові кошти є найбільш ліквідними активами. Вони присутні на початковому та кінцевому етапах виробничого циклу, який складається із придбання товарів, виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, а також їх продажу і отримання виручки.

Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів» [17] під грошовими коштами розуміють готівку, кошти на рахунках у банках і депозити до запитання.

При організації грошового обігу ТОВ «Леляківське» діє згідно з нормативними актами:

1. Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 19.02.2001 р. № 72 зі змінами та доповненнями [18].

2. Інструкцією про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України, затвердженою постановою Правління НБУ від 19.02.2001 р. № 69 [9].

3. Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87 [17].

4. Інструкцією про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 18.12.98 р. № 527 [10].

5. Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 29.03.2001 р. № 135 зі змінами та доповненнями [11].

6. Наказом Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій» від 15.02.96 р. [13].

Відповідно до цих документів ТОВ «Леляківське» повинно всі вільні кошти зберігати на рахунках у банку, а в касі можуть мати готівку у межах ліміту.

Ліміт залишку готівки в касі установлено у розмірі 300 грн. Готівку понад визначені розміри вони мають здавати до банків і вільно отримувати з кас банків на цілі, вказані в чеку.

ТОВ «Леляківське» має право зберігати у своїх касах готівку, яка перевищує встановлені ліміти, для виплати заробітної плати, допомоги у разі тимчасової непрацездатності, стипендій, пенсій, премій тільки протягом трьох днів, враховуючи день одержання готівки в банку. Приймання готівки касиром здійснюється за прибутковими касовими ордерами, які підписує головний бухгалтер. Витрачання готівки з каси оформлюється видатковими касовими ордерами, розрахунково-платіжними відомостями, які підписують керівник і головний бухгалтер підприємства. Прибуткові і видаткові касові ордери виписуються працівниками бухгалтерії і до передачі їх у касу реєструються в Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів. Надходження і видачу готівки підприємства відображують у Касовій книзі, яка повинна бути пронумерована, прошнурована і опечатана сургучною або мастичною печаткою. Кількість аркушів у Касовій книзі засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства.

Записи в Касовій книзі здійснюються у двох примірниках через копіювальний папір кульковою ручкою або чорнилом темного кольору. Другі примірники мають бути відривними, що і є звітом касира разом з доданими касовими документами. Касир передає звіт касира до бухгалтерії під розписку в Касовій книзі в кінці робочого дня.

Облік касових операцій ведуть на синтетичному рахунку 30 «Каса» та відомості.

Вільні кошти підприємства повинні обов’язково зберігати в банку, причому вони самостійно обирають установу банку, в якому зберігають гроші. Юридичні і фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності - мають право відкривати необмежену кількість рахунків за своїм вибором і згодою банків.

У разі відкриття двох і більше поточних рахунків у національній валюті власник рахунку впродовж трьох робочих днів з дня відкриття або закриття наступного рахунку визначає один з рахунків у національній валюті як основний, на якому обліковуватиметься заборгованість, що списується (стягується) у безспірному порядку, і повідомляє номер цього рахунку податковому органу, де він зареєстрований як платник податків.

Для відкриття поточних рахунків ТОВ «Леляківське» повинне подати установам банків такі документи: заяву на відкриття рахунку встановленого зразка; копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію; копію належним чином зареєстрованого статуту (положення), засвідчену нотаріально або органом, який реєструє; копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік, засвідчену податковим органом, нотаріально або уповноваженим працівником банку; картку зі зразками підписів осіб, яким відповідно до чинного законодавства чи установчих документів підприємства надано право розпорядження рахунком і підписання розрахункових документів, завірену нотаріально або вищестоящою організацією в установленому порядку і відбитком печатки підприємства; довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України.

Підприємство має право відкривати поточні та депозитні рахунки як в національній, так і в іноземній валюті.

ТОВ «Леляківське» обслуговується у ПАТ «Креді Агріколь Банк» та має декілька рахунків у ПАТ «Райффайзен Банк Аваль».

На поточний рахунок ТОВ «Леляківське» зараховуються виручка від реалізації продукції, робіт і послуг, вільні кошти з каси, позики банку та інші кошти. З поточного рахунку підприємство сплачує вартість товарно-матеріальних цінностей, які надійшли від інших підприємств і організацій, розраховується за виконані роботи та надані послуги, погашає заборгованість перед бюджетом, одержує кошти на виплату заробітної плати, на невідкладні потреби, на одержання розрахункових чекових книжок, відкриття акредитивів та інші платежі з господарської діяльності.

Як правило, платежі з поточного рахунку здійснюють за безготівковими розрахунками: платіжними дорученнями, платіжними вимогами дорученнями, розрахунковими чеками, акредитивами, векселями.

Операції по рахунках у банку відображують у бухгалтерському обліку на підставі виписок банку і доданих до них первинних документів на рахунку 31 «Рахунки в банках» і відповідних субрахунках:

311 «Поточні рахунки в національній валюті»;

312 «Поточні рахунки в іноземній валюті»;

313 «Інші рахунки в банку в національній валюті»;

314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті».

Синтетичний і аналітичний облік операцій ТОВ «Леляківське» в іноземній валюті повинен забезпечити подання інформації про здійснення операцій як у національній, так і в іноземній валюті.

У бухгалтерському обліку операції в іноземній валюті відображують на субрахунках 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» і 314 «Інші рахунки в банках в іноземній валюті». За дебетом цих субрахунків записують надходження грошових коштів в іноземній валюті, за кредитом - їх використання

У ТОВ «Леляківське» у банках відкрито поряд з поточним рахунком інші рахунки, кошти з яких використовуються для різних операцій цільового характеру. Для їх обліку призначений рахунок 31 «Рахунки в банках» субрахунок 313 «Інші рахунки в банку в національній валюті». В межах субрахунку 313 можуть бути відкриті такі рахунки: рахунок по коштах на капітальні інвестиції, акредитиви, спеціальні рахунки для придбання матеріально-технічних ресурсів для розвитку тваринництва та ін. Найбільш поширеними серед названих рахунків є спеціальні рахунки з накопичення коштів цільового використання для розвитку галузі тваринництва.

Нарахування і використання коштів з цього рахунку на сьогодні регулюється Порядком нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.99 р. № 805.

Відповідно до листа Державної податкової адміністрації України «Про податок на додану вартість» від 18.06.99 № 8837(7) 16-1121 [14] сума дотацій перераховується на спеціальний субрахунок 313, де накопичуються суми ПДВ, спрямовані на підтримку власного виробництва тваринницької продукції та продукції птахівництва.

Крім того, сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету ТОВ «Леляківське» за реалізовану ним молоко, худобу, птицю, вовну, а також за молочну продукцію та м’ясопродукти (крім реалізованих переробним підприємствам), вироблені у власних переробних цехах, повністю залишається у розпорядженні підприємства і спрямовується на підтримку власного виробництва тваринницької продукції та продукції птахівництва.

ТОВ «Леляківське» бухгалтерський облік розрахунків з ПДВ веде на окремому аналітичному рахунку «З податку на додану вартість з реалізації молока, худоби, птиці, вовни, а також молочної продукції та м’ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах» до субрахунку 641.

На перелічену продукцію ПДВ нараховується на загальних підставах у розмірі 20 % і відображується за кредитом субрахунку 641.

При одержанні за договорами постачання ТМЦ, виконаних робіт і наданих послуг, пов’язаних з виробництвом та переробкою у власних цехах зазначеної раніше продукції, виникає податковий кредит, який відображують за дебетом субрахунку 641.

Різниця між податком на додану вартість, отриманим від покупців, і податком на додану вартість, сплаченим постачальникам, перераховується підприємством з поточного на окремий рахунок у банку для підтримки власного виробництва тваринницької продукції в порядку черговості платежів до бюджету.

Кошти, перераховані сільськогосподарськими підприємствами на цей рахунок, використовуються ними для придбання матеріально-технічних ресурсів для виробництва і переробки продукції тваринництва і птахівництва. У разі нецільового використання цих коштів вони стягуються до Державного бюджету відповідно до законодавства України. У кінці поточного року залишок на рахунку вилученню до бюджету не підлягає і використовується підприємством на зазначені цілі в наступному році. Облік операцій на інших рахунках ведеться в системі рахунків із застосуванням кореспонденції рахунків.

ТОВ «Леляківське» може відкривати в банку рахунки, на яких обліковують грошові документи і грошові кошти в дорозі як у національній, так і в іноземній валюті. До грошових документів, які обліковують на субрахунках 331 «Грошові документи в національній валюті» і 332 «Грошові документи в іноземній валюті», відносять документи, що зберігаються у касі підприємства: оплачені путівки в будинки відпочинку і санаторії, поштові марки, проїзні талони на службові роз’їзди та інші грошові документи.

При передаванні путівки своєму працівнику з оплатою її вартості суму, що підлягає сплаті, слід визнавати доходом, включаючи її до складу іншого доходу від операційної діяльності.

Передача путівки працівнику підприємства з компенсацією її вартості фактично відповідає всім чотирьом обов’язковим вимогам визнання доходу, оскільки путівка дає право покупцю (працівнику) на одержання послуг і виступає як інший актив, а економічна вигода - це потенційна можливість одержання підприємством грошових коштів від використання активу.

Господарські операції на ТОВ «Леляківське», пов’язані з придбанням і наданням санаторно - курортної путівки своєму працівнику за повну вартість без податку на додану вартість, у бухгалтерському обліку відображують таким чином: перерахування грошових коштів дитячому санаторію за путівку відносять у дебет субрахунку 371 «Розрахунки за виданими авансами» з кредиту субрахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті». При оприбуткуванні путівки до каси підприємства дебетують субрахунок 331

«Грошові документи в національній валюті» і кредитують субрахунок 371 «Розрахунки за виданими авансами». Надходження до каси підприємства грошових коштів від працівника відображують за дебетом субрахунку 301 «Каса в національній валюті» і кредитом субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». При передаванні путівки працівнику підприємства дебетують субрахунок 685 і кредитують субрахунок 719 «Інші доходи від операційної діяльності». При списанні собівартості реалізованої путівки дебетують субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності» і кредитують субрахунок 331. Для включення до складу фінансового результату доходу від продажу путівки дебетують субрахунок 719 і кредитують субрахунок 791 «Результат основної діяльності». При віднесенні на фінансовий результат витрат з придбання путівки дебетують субрахунок 791 і кредитують субрахунок 949.

Аналітичний облік грошових документів ТОВ «Леляківське» здійснюється за їх видами. До грошових коштів у дорозі, які обліковують на субрахунках 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті» і 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті», відносять виручку, одержану підприємством за послуги, виконані роботи або реалізовану готову продукцію, внесену в касу банку або поштового відділення для зарахування на поточний рахунок, але яку ще не зараховано за призначенням. Підставою для відображення в обліку сум є: при здаванні виручки - квитанція установи банку, поштового відділення, копії супровідних відомостей на здавання виручки інкасаторам банку тощо [27, 29].