Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oporni_konspekti_lektsiy.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»

Хмельницький інститут соціальних технологій

Затверджую

Перший проректор

з навчально-виховної роботи

___________Березинець В.В.

„____”__________2007 р.

ОПОРНІ КОНСПЕКТИ ЛЕКЦІЙ

З дисципліни: Психологія та технології психокорекції сімейних відносин.

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр Шифр галузі: 0401 - психологія Напрям: 6.040100 - психологія

Укладач: Болкун Т.А.

Обговорено та схвалено

на засіданні кафедри психології

Протокол № 1 від 29 серпня 2009р

Пояснювальна записка

Навчальна дисципліна присвячена вивченню важливого напряму діяльності практичного психолога – технологіям психокорекції сімейних відносин. Цей аспект роботи набуває все більшої значущості у зв'язку з тим, що сім'я — специфічний соціальний інститут, завданням якого є репродукування і виховання молодого покоління, забезпечення особистого щастя людей.

У той же час аналіз стану сучасної сім'ї вказує на численні проб­леми в її становленні, при цьому часто причини тих або інших проб­лем, неблагополуччя сім'ї в цілому полягають або у внутрішньосімейному спілкуванні, або в індивідуальних особливостях членів сім'ї, тобто мають психологічну природу.

Навчальна дисципліна орієнтована на формування таких рис і якостей молоді: психологічний світогляд, тезаурус і загальна культура життєдіяльності.

вмінь: опанування психологічно - адекватною самооцінкою своєї життєдіяльності;

навичок: саморозвитку, розробки індивідуального стилю життєдіяльності.

Під час викладання курсу застосовуються такі види контролю:

• порубіжний — семінарські заняття;

• рубіжний – диференційований залік.

Навчальна дисципліна базується на знаннях філософського і гуманітарного циклу, її поглиблюють соціально-психологічні дисципліни: загальна психологія, вікова психологія, психокорекція, психологічне консультування, практична психологія та ін.

Зменшення обсягу годин за курсом може негативно вплинути на якість формування тезаурусу, рис особистості. Курс є підґрунтям багатьох дисциплін та процесу формування особистісних якостей особистості, тому перенесення питань, що розглядаються у процесі його викладання в інші курси не має сенсу. Тим більше, що переважна більшість студентів уперше в житті зустрічається з основними поняттями, термінами психології. Таким чином, мета цього курсу — розкрити психологічні особ­ливості сучасної сім'ї, об'єктивних і суб'єктивних чинників її роз­витку, ролі сім'ї в соціалізації індивіда, можливостей психолога в психологічній підтримці сім'ї. При цьому завданням курсу «Психологія та технології психокорекції сімейних відносин» є озбро­єння психологічними знаннями про психологію сім'ї, а також про шляхи надання їй психологічної допомоги.

Такий підхід зумовив виділення в програмному матеріалі курсу двох основних розділів. У першому розділі висвітлюються особли­вості становлення і розвитку сім'ї як соціально-психологічного фе­номена. У другому розділі розкриваються основні напрями діяльно­сті практичного психолога щодо надання психологічної допомоги, корекції сімейних відносин.

У результаті психологи повинні знати особливості становлення і розвитку сім'ї як соціально-психологічного феномена, об'єктивні та суб'єктивні фактори стабільності шлюбу і сім'ї, механізми соціаліза­ції дитини в сім'ї, шляхи психологічної підтримки сім'ї, вміти корис­туватися методами психодіагностики сім'ї з метою надання їй відпо­відної психологічної допомоги.

Засвоєння матеріалу дисципліни є передумовою розвитку загальнолюдських, ділових якостей фахівця, розробці індивідуального стилю діяльності, оптимальної тактики поведінки, здатності до емоційно-вольової саморегуляції, розширенню діалогічного культурного простору та можливостей самовизначення.

Курс «Психологія та технології психокорекції сімейних відносин» спрямований на формування уявлення про психологічні особливості сучасної сім'ї, об'єктивних і суб'єктивних чинників її розвитку, ролі сім'ї в соціалізації індивіда, можливостей психолога в психологічній підтримці сім'ї. Озброєння психологів знаннями про психологію сім'ї, а також про шляхи надання їй психологічної допомоги.

Предмет і завдання курсу психології сім'ї, її основні галузі, можливості практичного застосування: формування у студентів загальної культури, бажання використовувати психологічні знання в професійній діяльності в інтересах власного розвитку.

До основних завдань курсу відносяться:

  • ознайомлення з загальною характеристикою психології сім'ї як науки;

  • ознайомлення з основними методами психологічних досліджень;

  • формування уявлень про сучасну сім'ю та її особливості;

  • ознайомлення з психологічними основами соціальної адаптації та самовизначення;

  • формування умінь і навичок в постановці і розв'язанні найпростіших психологічних проблем у професійній діяльності.

Вивчення курсу, набуті знання, вміння і навички використовуються в процесі постійного самовиховання, вміння дати критичну оцінку своїм вчинкам і якостям, правильно будувати взаємовідносини у сім'ї, вибирати оптимальну лінію поведінки та формувати оптимальний індивідуальний стиль життєдіяльності.

Тема лекції: СІМ’Я ЯК СОЦІАЛЬНО ПЕДАГОГІЧНИЙ ФЕНОМЕН.

ПЛАН:

  1. Соціально – психологічна сутність сім’ї

  2. Категорія сучасної сім’ї

  3. Сучасна модель сім’ї, її особливості

  4. Психологічний аналіз, функції сім’ї

  5. Структура сімейних ролей

  6. Типові моделі сімей

  7. Психологічні особливості етапів життєдіяльності сім’ї

1. Шлюб – визначають як історичну зміну соціального формування стосунків між чоловіком та жінкою при допомозі якої суспільство впорядковує і санкціонує їх статеве життя і встановлює їх подружні і батьківські права й обов’язки. Державно правова санкція шлюбу і є реєстрацією яка захищає права жінки, чоловіка й дітей.

Сім’я – мала соціальна група об’єднана житлом, спільним бюджетом і родинними зв’язками.

2. Характеристики сім’ї :

  1. Сім’я осередок суспільства.

  2. Форма організації побуту

  3. Подружній союз

  4. Подружні стосунки, подружжя – родичі.

Зазвичай сім'ю і вітчизняні, і зарубіжні вчені визначають як основане на кровному спорідненні, шлюбові чи усиновленні об'єднання людей, які пов'язані спільністю побуту і взаємною відповідальністю за виховання дітей.

Сім'я у процесі розвитку набула характеру складного, багатогранного, поліфункціонального, допоміжного розвиваючого соціального феномену. Отже, не дивно, що в науковій літературі визначається понад 40 видів, типів і форм сі­мей. Найбільш важливими для соціальної роботи можуть бути визнані.