Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка реферат.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
36.79 Кб
Скачать

Вступ

Рівень науково-технічної підготовки виробництва визначає ефективність виготовлення продукції основним виробництвом, обумовлює можливість ритмічності її випуску з заданими споживчими властивостями.

Технічну підготовку виробництва можна розглядати з точки зору виробництва будь-якого продукту на базі вже існуючого або з точки зору організації нового виробництва.

Основними завданнями технічної підготовки виробництва на промисловому підприємстві є: формування прогресивної технічної політики, спрямованих на створення більш досконалих видів продукції та технологічних процесів їх виготовлення; створення умов для високопродуктивної, ритмічної і рентабельної роботи підприємства; послідовне скорочення тривалості технічної підготовки виробництва, її трудомісткості і вартості при одночасному підвищенні якості всіх видів робіт.

Для початку необхідно дати визначення технічної підготовки виробництва, тому що воно підходить до будь-якого виду технічної підготовки не залежно, робимо ми окремі зміни до продукції або організуємо нове підприємство. Існує наступне визначення технічної підготовки виробництва:

Технічна підготовка виробництва - це комплекс нормативно-технічних заходів, регламентують конструкторську, технологічну підготовку виробництва та систему постановки продукції на виробництво.

Поняття системи технічної підготовки виробництва

Існує певна система технічної підготовки виробництва. Вона являє собою сукупність взаємопов'язаних науково-технічних процесів, що забезпечують технологічну готовність підприємства випускати продукцію з технічними умовами якості. В умовах становлення промисловості в період переходу до ринку підготовка підприємств до виходу зі своєю продукцією на міжнародний ринок буде ускладнюватися. Обсяг праці, що витрачаються на постановку нової техніки, буде значно зростати внаслідок складності і многодетальності кінцевого продукту. Для того щоб зменшити трудовитрати застосовується система єдиної технічної документації з технічної підготовки виробництва - ЕСТПП.

ЕСТПП - це встановлена державними стандартами система організації та управління технічною підготовкою виробництва, безперервно удосконалюється на основі досягнень науки і техніки, що управляє розвитком технічної підготовки виробництвом на рівнях: державному, галузевому, організації, підприємстві.

Основна мета ЕСТПП - забезпечення необхідних умов для досягнення повної готовності будь-якого типу виробництва до випуску виробів заданої якості, в оптимальні строки при найменших трудових, матеріальних і фінансових витратах.

ЕСТПП покликана забезпечити єдиний для кожного підприємства, організації системний підхід до вибору, застосування методів і засобів технічної підготовки виробництва, відповідних передовим досягненням науки, техніки і виробництва; високу здатність виробництва до безперервного його вдосконалення, швидкого переналадці на випуск більш досконалої продукції; раціональну організацію механізованого виконання комплексу інженерно-технічних робіт, у тому числі автоматизацію конструювання об'єктів і засобів виробництва, розробка технологічних процесів та управління технічною підготовкою виробництва, взаємозв'язок технічної підготовки виробництва з іншими автоматизованими системами і підсистемами управління.

Завдання технічної підготовки виробництва вирішуються на всіх рівнях і групуються по наступних чотирьох принципів: забезпечення технологічності виробів; розробка технологічних процесів; проектування і виготовлення засобів технологічного оснащення, організація і управління технічною підготовкою виробництва.

Основу ЕСТПП складають:

системно-структурний аналіз циклу ТПП;

типізація та стандартизація технологічних процесів виготовлення і контролю;

стандартизація технологічного оснащення та інструменту;

агрегатування обладнання зі стандартних елементів конструкції.

Для розробки стандартних технологічних процесів виробляють класифікацію технологічних операцій шляхом їх розчленування від складного до простого до отримання найдрібніших неподільних елементів технології з дотриманням технологічної послідовності всього процесу. На кожен неподільний елемент або технологічну операцію розробляється стандарт підприємства за встановленою формою (технологічна карта), де дається вичерпний опис всіх звернень, з яких формується ця елементарна операція, з усіма необхідними поясненнями та примітками.

Стандартні технологічні процеси розбиваються на операції виготовлення стандартних або уніфікованих деталей (на підприємствах машинобудування), від якості яких залежить надійність вироби.

ЕСТПП встановлює три стадії роботи над документацією з організації та вдосконалення технічної підготовки виробництва:

обстеження і аналіз існуючої на підприємстві системи ТПП;

розробка технічного проекту ТПП (у ньому визначається призначення, формуються вимоги, яким повинні задовольняти як система ТПП в цілому, так і окремі її елементи);

створення робочого проекту (на цьому етапі розробляються інформаційні моделі вирішення всіх завдань; класифікатори техніко-економічної інформації; оригінальні, типові і стандартні технологічні процеси, стандарти підприємства на засоби технологічного оснащення; документація на організацію спеціалізованих робочих місць і ділянок основного і допоміжного виробництва на основі типових і стандартних технологічних процесів і методів групової обробки деталей; робоча документація для вирішення завдань з допомогою ЕОМ; інформаційні масиви; організаційні положення та посадові інструкції).

Один з основних показників ТПП - тривалість циклу ТПП. Необхідно для початку встановити структуру ТПП. Структура ТПП- це відношення витрат на окремі види робіт у складі ТПП до загального підсумку витрат на ТПП, виражене у відсотках. Длітельность циклу ТПП- це календарне час від початку до закінчення ТПП нового виробу або цілого виробництва. Вона визначається за формулою:

Дцтпп = q1Тц1 + q2Тц2 + q3Тц3 + ... + QnТцn,

де q1, q2, q3 - коефіцієнти корекції часу, враховують паралельний і паралельно-послідовне виконання робіт у процесі ТПП;

Тц1, Тц2 - час на отримання конструкторської, розробку технологічної документації, виготовлення технологічного оснащення, нестандартного устаткування, технічну і організаційну перебудову виробництва, підготовку та перепідготовку кадрів, на виготовлення і проведення випробування та ін

Тривалість циклу ТПП має великий вплив на величину що витрачаються ресурсів, незавершеного допоміжного виробництва, прискорення оборотності оборотних коштів, собівартість робіт з ТПП. Основними напрямками його скорочення є: збільшення обсягу робіт у паралельному і паралельно-послідовному виконанні і зниження трудомісткості на кожному з етапів.