Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
47.51 Кб
Скачать

СЛАЙД 1

Тема лекції: Предмет, мета, завдання, структура ергономіки, як науки.

СЛАЙД 2

Питання:

  1. Ергономіка як наука, її предмет і проблеми . Зв'язок з іншими науками.

  2. Цілі та завдання ергономіки як науки. Склад та структура ергономіки.

СЛАЙД 3

1 Питання

Ергономіка як наука, її предмет і проблеми . Зв'язок з іншими науками.

СЛАЙД 4

СЛАЙД 5

Ергономіка — це наука, яка вивчає проблеми, що виникають у системі «людина-техніка-середовище», з метою оптимізації трудової діяльності оператора, створення для нього комфортних і безпечних умов, підвищення за рахунок цього його продуктивності, збереження здоров'я і працездатності.

З цього визначення видно, що предметом ергономіки є трудова діяльність людини, а об'єктом дослідження — система «людина-техніка-середовище».

Ергономіка - наука, комплексно вивчає функціональні можливості людини (групи людей) у конкретних умовах його (їх) діяльності, яка пов'язана з використанням технічних засобів на виробництві та в побуті.

Ергономіка - результат синтезу гігієни, психології, анатомії і цілого ряду інших наук.

Ергономіка - ця наукова дисципліна, що комплексно вивчає людину в конкретних умовах її діяльності, вплив різного роду факторів на його роботу.

Термін "ергономіка" був прийнятий в Англії в 1949р., Коли группа англійських учених поклали початок організації ергономічного дослідницького суспільства. У СРСР в 20-і роки пропонувався термін "Ергологія", а в даний час прийнятий англійський термін. У деяких країнах ця наукова дисципліна має інші назви: у США - "дослідження людських чинників "(Human Factors (HF) - американська назва європейської Ergonomics), у ФРН - "антропотехніка".

Юридично оформившись в 1949 р., ергономіка зазнала суттєвих зміни за ці десятиліття. Так, якщо 20 років тому основні роботи велися в областях (у порядку убування пріоритетності) антропометрії, фізіології праці, проектування праці, біомеханіки, психології, то останнім десятиліття пріоритети ергономіки істотно змістилися в область безпеки, проектування праці, біомеханіки, напруженості праці, інтерфейсу "людина-комп'ютер".

Біомеханіка та фізіологія праці не домінують, як у минулому, але виникло їх новий аспект, пов'язаний з розладами опорно-рухового апарату, обумовлений зростанням частини людей, що працюють на комп'ютеризованих місцях.

СЛАЙД 6

Brian Shakel характеризує розвиток ергономіки по десятиліттях як:

1950-і - військова ергономіка,

1960-і - промислова ергономіка,

1970-ті - ергономіка товарів широкого споживання,

1980-ті - інтерфейс "людина-комп'ютер" і ергономіка програмного

забезпечення,

1990-ті - когнітивна та організаційна ергономіка.

СЛАЙД 7

Проблеми ергономіки:

Першою проблемою є недостатня ефективність системи, що часто виявляється нижче розрахункової, очікуємій. Це пов'язано з багатьма причинами, наприклад, з неузгодженістю параметрів устаткування і можливостей людини працювати в умовах дефіциту часу й інформації, могутнього впливу зовнішніх факторів і ін.

Другою проблемою є феномен росту травматизму людей, взаємодіючих з технічними системами на виробництві, транспорті й у побуті. Аналіз причин травматизму показує, що він часто обумовлений помилковими діями людей, викликаними недоліками в конструкції техніки, засобів відображення інформації, органів керування машин і механізмів.

Третя проблема зв'язана з плинністю кадрів.

Четверта проблема зв'язана з ростом числа нервово-психічних захворювань, викликаних так називаним «індустріальним стресом». Значна частина цих захворювань обумовлена темпами й особливостями організації сучасного виробництва.

СЛАЙД 8

Мідіергономіка

Мідіергономіка - дослідження та проектування систем "людина-колектив","колектив-машина", "людина-мережа", "колектив-організація".

Міді - ергономіка досліджує взаємодії на рівні робочих місць і виробничих завдань. У сферу інтересів міді-ергономіки входять:

1. проектування організацій;

2. планування робіт;

3. населеність робочих приміщень;

4. гігієна праці;

5. проектування інтерфейсів мережних програмних продуктів.

Це - дослідження та проектування систем "людина - робоча група, колектив, екіпаж, організація "," колектив - машина "," людина-мережа, мережеве співтовариство "," колектив - організація ".

Сюди входить і проектування організацій, і планування робіт, і населеність робочих приміщень, і гігієна праці, і проектування АРМ залів з дисплеями загального користування, проектування інтерфейсів мережних програмних продуктів, і багато, багато іншого. Досліджується взаємодія на рівні робочих місць і виробничих завдань.

Мікроергономіці - дослідження та проектування систем "людина - машина ". Сюди-ж включаються інтерфейси" людина-комп'ютер "(комп'ютер розглядається як частина машини - наприклад, в кабіні винищувача є дисплеї), - як апаратні інтерфейси, так і програмні. Відповідно, "ергономіка програмного забезпечення" - це підрозділ мікроергономіці. Сюди ж відносяться системи "людина-комп'ютер-людина", "людина-комп'ютер- процес "," людина - програма, ПЗ, ОС.

Система "людина-машина" Man-machine system. Людино-машинна система, в якій людина-оператор або група операторів взаємодіє з технічним пристроєм в процесі виробництва матеріальних цінностей, управління, обробки інформаціі. Сістема людина-машина ¬ є предметом дослідження системотехніки, інженерної психології, ергономіки.

Макро – ергономіка – вивчення та проектування систем "людина-соціум спільнота, держава", "організація –система організацій".

СЛАЙД 9

Ергономіка - галузь міждисциплінарна, черпаючи знання, методи дослідження та технології проектування з наступних галузей людського знання і практики:

1. Інженерна психологія

2. Психологія праці, теорія групової діяльності, когнітивна психологія

3. Конструювання

4. Гігієна і охорона праці, наукова організація праці

5. Антропологія, антропометрія

6. Медицина, анатомія і фізіологія людини

7. Теорія проектування

8. Теорія управління .

Ергономіка так чи інакше пов'язана з усіма науками, предметом дослідження яких є людина як суб'єкт праці, пізнання і спілкування. Найближчою для неї галуззю психології є інженерна психологія, завданням якої є вивчення та проектування зовнішніх засобів і внутрішніх способів трудової діяльності операторів. Ергономіка не може абстрагуватися від проблем взаємозв'язку особистості з умовами, процесом і знаряддями праці, які є предметом вивчення психології праці. Вона тісно пов'язана з фізіологією праці, яка є спеціальним розділом фізіології, присвяченим вивченню змін функціонального стану організму людини під впливом його робочої діяльності та фізіологічного обгрунтування наукової організації його трудового процесу, сприяє тривалому підтриманню на високому рівні працездатності людини.

Ергономіка використовує дані гігієни праці, яка є розділом гігієни, що вивчає вплив виробничого середовища і трудової діяльності на організм людини і розробляє санітарно - гігієнічні заходи щодо створення здорових умов праці.

Ергономіка, як складова охорони праці займається профілактикою, під якою мається на увазі комплекс правових, організаційних, технічних, економічних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки праці та збереження здоров'я працюючих.

Одне з головних понять - анатомія людини. Адаптація предметів навколишнього середовища до людини, щоб йому (людині) було зручно і приємно ними користуватися.

Наприклад, Ви проектуєте стілець! як високо від сидіння зігнути спинку, щоб на неї було зручно спертися спиною. Для цього існує Лінія Акерблома (230 мм.) - середньостатистична величина того, де хребет людини має у сагітальної площини в поперековому відділі вигин усередину. Значить на відстані 230 мм. від сидіння треба передбачити опору хребту.

Звичайно індивідуальна антропометрія у кожної людини своя. Але дизайн у масовому виробництві, не враховуються значення нижче 5 і вище 95 процентилі: А свої індивідуальні особливості можуть дозволити собі враховувати тільки дуже багаті люди, замовляючи для себе концептуальні

речі.

Важливо також і відповідність матеріалу формі. Конкретний, правильно обраний матеріал дає відчути тектоніку форми. Лаконічність форми веде до цілісності й позитивному її сприйняттю.

СЛАЙД 10