Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 30. 06.09 (1) / Тема 12. 30.06.09.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
776.19 Кб
Скачать

Тема 12. Еволюція ринкових систем господарств провідних країн світу (50-80-ті роки хх ст.)

У попередній темі започатковано розгляд сучасного етапу економічного розвитку світового господарства і зокрема західної цивілізації. Найхарактернішою ознакою цього періоду є зміни у господарствах провідних країн світу, пов’язані з їх виходом за національні межі, в результаті розвитку індустріального суспільства; посиленням системи державного регулювання економіки. Відлік часу ці процеси ведуть з початку ХХ століття.

З середини ХХ століття, у повоєнний період і до 80-х років, визначається наступний етап розвитку світової економіки, зумовлений інтеграційними процесами в межах Європейської цивілізації, пролонгацією фази розвитку системи державного регулювання економіки, паралельним застосуванням неоліберального режиму ринкових відносин та системи свідомої координації; бурхливим економічним зростанням, з наявністю короткотермінових проявів рецесії. Набуває подальшого розвитку система товарно-грошового (капіталістичного) господарства, в якій об’єднання господарських одиниць забезпечує рух різних форм капіталу. Утвердження та домінування грошово-кредитних відносин змінюють суть грошей, надають небаченого динамізму економічним процесам. В економічній теорії набуває поширення монетаризм та ідеї його фундатора – М. Фрідмена. Нова форма економічної влади, представлена силою грошей та мережевою структурною будовою. децентралізованої господарської системи, забезпечують якісно інший спосіб реалізації її функцій

На даному етапі зазнає подальшого розвитку інститут приватної власності. Власність, поєднуючи у собі силу державної влади і права відокремлених індивідів, відіграє вирішальну роль у збереженні цілісності господарської системи. Розвиток інституту власності у другій половині ХХ ст. позначився на актуалізації проблеми специфікації прав власності, поглибленні поділу праці, що сприяло виникненню нових форм господарства – особливої категорії фірм, діяльність яких пов’язується з наданням трансакційних послуг. У зв’язку із цим значної ваги набувають дослідження в межах неоінституціонального напряму, а саме – інституціональний аналіз прав власності, Р. Коуза, А. Алчіана та ін..

В процесі еволюції господарської системи окремих суспільств відбуваються зміни у співвідношенні організаційних форм, що спираються відповідно на посилення влад грошей і економічний інтерес. В другій половині ХХ ст. виникають нові організаційні модифікації господарських систем, – системи змішаного типу.

Специфіка даного етапу, супроводжується входженням економік у глобалізаційні процеси, трансформацією і посиленням ролі фінансових інститутів а також потужним впливом на розвиток господарства науково-технічної революції переходом до її технічно-інформаційного етапу.

ПЛАН

12. 1. Фактори розвитку ринкових економічних систем та економічної думка що його відображає

12. 2 Особливості змішаних ринкових систем та корпоративних форм господарств провідних країн світу.

12. 3. Економічна політика зростання та антикризова політика у реформуванні господарств окремих країн Західної Європи, сша та Японії

Соседние файлы в папке Лекції 30. 06.09 (1)