Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 30. 06.09 (1) / Тема 7. 30.06.09..doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
571.39 Кб
Скачать

Тема 7. Ринкове господарство та його особливості в окремих країнах Європейської цивілізації. Економічна думка про суть та функціонування ринкової економіки (друга половина хvіі - 60-ті роки хіх ст.)

У попередній темі висвітлено і проаналізовано господарство абсолютистських централізованих монархій Європи та процес виникнення передумов для формування ринкового господарства в країнах Європейської цивілізації. Показано зародження перших економічних шкіл та напрямів економічної теорії, які відображали цей процес і відповідним чином на нього впливали.

У даній темі, що є історичним і логічним продовженням поперед­ньої, розкриваються як загальні закономірності формування ринкового господарства в період становлення національних держав, так і особливості його розвитку в окремих країнах Європейської цивілізації. Саме з другої половини ХVII ст. до 60-х років ХІХ ст. в Англії, Франції, Німеччині та США проходять демократичні, промислові та освітні революції, що створюють умови для формування ринкового господарства, товарна господарська система переростає у товарно-грошову (капіталістичну) господарську систему. В результаті поглиблення поділу праці виникають нові господарські форми (фабрики, фермерські господарства, акціонерні товариства, тощо) та ринкові інститути (банки, біржі, кредитні товариства тощо). Формуються нові класи капіталістичного суспільства (власники землі, фермери-орендатори та наймані робітники в сільському господарстві, підприємці та робітничий клас в промисловості). Завершення промислового перевороту стає основою індустріалізації країн Європейської цивілізації, створення промислової інфраструктури та розвитку фабричного виробництва. Взаємодія між суб’єктами економічної діяльності будується на засадах вільної конкуренції. Формується національний ринок.

Характерні зміни в суспільному розвитку знайшли відображення в економічній думці зазначеного періоду, яка була репрензентована класичною школою політичної економії (А.Сміт, Д.Рікардо, Дж.С.Мілль та ін..), марксизмом (К.Маркс, Ф.Енгельс), німецькою історичною школою (Ф.Ліст, К.Кніс, Б.Гільдебранд та ін..) на іншими течіями. В даній темі висвітлюються їх погляди на визначальні проблеми, факти та історичні події у розвитку країн Європейської цивілізації, процес формування ринкового господарства, його суть, закономірності та особливості функціонування. Розкривається внесок зазначених учених у розвиток економічної теорії щодо трактування основних економічних категорій ринкової системи: вартості, ціни, капіталу, ренти тощо, формування ними засадничих концепцій ринкової економіки вільної конкуренції.

ПЛАН

7.1. Формування та суть ринкового господарства.

7.1.1.Роль демократичної, промислової та освітньої революцій у формуванні ринкового господарства.

7.1.2. Суть ринкової господарської системи.

7.1.3. Економічна думка про ринкове господарство.

7.2. Особливості формування ринкового господарства в окремих країнах Європейської цивілізації та їх відображення в економічній думці.

7.2.1. Генезис ринкового господарства в Англії.

7.2.2. Особливості становлення ринкового господарства у Франції.

7.2.3. Формування ринкового господарства в Німеччині.

7.2.4.Особливості становлення ринкових відносин в США.

Соседние файлы в папке Лекції 30. 06.09 (1)