Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 30. 06.09 (1) / Тема 10. 30.06.09..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
218.11 Кб
Скачать

В.М.Фещенко Тема 10

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ РИНКОВОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ УКРАЇНИ

(Друга половина хіх – початок хх ст.)

Зазначена тема, яка змістовно й хронологічно тісно повязана з трьома попередніми, посідає надзвичайно важливе місце в курсі історії економіки та економічної думки. Матеріал теми з питань господарського розвитку України в пореформений період доповнює аналіз еволюції ринкових відносин у західноєвропейських країнах епохи вільної конкуренції та монополістичного розвитку ринкової економічної системи (ІІ половина ХУП ст. – початок ХХ ст.), даючи, таким чином, завершене системне уявлення про основні закономірності розвитку ринкової економіки суспільств Європейської цивілізації та їх відображення в економічній думці.

Україна в своїй господарській еволюції значною мірою повторювала закономірності становлення й розвитку ринкової економіки, етапи її еволюції, характерні для провідних країн Західної Європи, проте мала й суттєві особливості, які обумовили необхідність виділення господарства України в цілісний самостійний обєкт дослідження.

Визначальний вплив на формування ринкових відносин в українських землях мали реформа 1848 р. в Австро-Угорській імперії та Селянська реформа 1861 р. в Росії, які сприяли господарському піднесенню, становленню підриємницьких відносин, завершенню промислового перевороту та здійсненню індустріалізації економіки. В пореформений період розвиваються інститути ринкової економічної системи: приватна власність, підприємництво, конкуренція, комерційні банки, біржі тощо. Виникають нові господарські форми: фабрика, акціонерні товариства, монополістичні утворення (синдикати, трести), кооперативні організації (артіль, споживчі та кредитні товариства) та ін. В сільському господарстві в процесі реалізації Столипінської аграрної реформи (1906-1916) формуються також хутірське селянське господарство, економія тощо.

Новими формами кредитно-банківської системи стали приватні акціонерні банки, міські (громадські) комерційні банки, товариства взаємного кредиту, позичково-ощадні товариства, каси тощо.

Разом з тим, процес утвердження капіталістичних ринкових відносин на українських землях мав ряд політичних та соціально-економічних особливостей. Серед них слід відзначити: 1) відсутність власної держави та входження України до складу двох імперій, 2) пізній час вступу на шлях ринкової модернізації економіки; 3) збереження протягом тривалого часу залишків натурального господарства та багатоукладності економіки; 4) високий ступінь концентрації та монополізації промислового виробництва, його структурна диспропорційність; 5) важлива роль держави у реформуванні економіки та становленні підприємницьких відносин; 6) суттєвий вплив іноземного капіталу на розвиток національної індустрії та формування ринкового середовища.

Характерні риси становлення та розвитку ринкової економічної системи України в другій половині ХІХ - на початку ХХ-го ст. знайшли відображення в національній економічній думці, яка була представлена різними науковими напрямами та школами, зокрема: класичним напрямом економічної думки, маржиналізмом, народництвом, марксизмом, соціальним напрямом економічної думки тощо. Вищезазначені особливості формування та еволюції підприємницьких відносин наклали суттєвий відбиток на проблематику, методологію, структуру та траєкторію розвитку вітчизняної економічної науки.

Таким чином, основною метою даної теми є аналіз закономірностей та особливостей ринкового поступу України в пореформений період та його відображення в українській економічній думці.

План

10.1. Становлення ринкових форм господарства в Україні.

10.2. Загальна характеристика української економічної думки пореформено-го періоду.

10.3. Особливості економічного розвитку та економічної думки України на межі ХІХ – ХХ ст.

Соседние файлы в папке Лекції 30. 06.09 (1)