Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
719.36 Кб
Скачать

Тема 7. Маркетингова Політика розподілу

Питання, що розглядатимуться в темі

  1. Сутність і завдання маркетингової політики розподілу

  2. Канали розподілу, їх функції та характеристики

  3. Формування структури та потоків каналу

  4. Вертикальні маркетингові системи розподілу

  5. Управління каналами розподілу

  6. Стратегії охоплення ринку

  7. Ринкові посередники та їх характеристики

  8. Логістика, транспортування та складування в політиці розподілу

Ключові слова:політика розподілу, канали розподілу, рівень каналу розподілу, вертикальні системи розподілу, горизонтальні системи розподілу, електронні канали розподілу, інтенсивний розподіл, вибірковий розподіл, ексклюзивний розподіл, закон Рейлі, закон Конверсе, оптова торгівля, роздрібна торгівля, агент, дистриб’ютор, дилер, брокер, логістика.

1. Сутність і завдання маркетингової політики розподілу

Розподіл товарів є одним з найважливіших елементів комплексу маркетингу, в силу чого політика розподілу має органічно поєднуватися з іншими елементами комплексу маркетингу – характеристиками товару, його позиціюванням на ринку, ціновими параметрами, методами просування. Політику розподілу зазвичай розглядають у двох аспектах. Першийпередбачає пошук відповідей на запитання: як правильно побудувати ефективну систему розподілу, сформувати канали збуту, скільки і яких посередників залучити до збутової діяльності. Другийаспект стосується організації фізичного переміщення товарів, їх транспортування та складування.

Існування проблеми розподілу товарів викликане тим, що місце виробництва та місце споживання товарів здебільшого не збігаються. Для процесів виробництва й споживання також характерні часові та просторові невідповідності, що ініціюють створення системи розподілу, існування якої дає змогу забезпечувати споживачів товарами та послугами.

Маркетингова політика розподілу – діяльність підприємства з планування, втілення та контролю за фізичним переміщенням матеріалів і готових виробів від місць їх походження до місць використання з метою задоволення потреб споживачів і виконання завдань і місії підприємства на ринку.Вона передбачає організацію оптимальної збутової мережі для ефективного продажу товарів, включаючи створення мережі оптових і роздрібних магазинів, складів проміжного збереження, пунктів техобслуговування та виставкових залів, визначення маршрутів товароруху, організацію транспортування, систем навантаження-розвантаження, питання логістики. Поняття розподілу об’єднує регулювання всіх заходів, спрямованих на переміщення продукту в просторі та часі від місця виробництва до місця споживання (рис. 7.1).

Основні проблеми розподілу полягають у вирішенні двох питань:

  • у виборі каналів і систем розподілу завжди існують альтернативи, тобто достатньо велика кількість можливих варіантів вирішення цієї проблеми. Підприємство має обрати найприйнятніший варіант;

  • вибір каналів і систем розподілу належить до стратегічних рішень підприємства. Їхня зміна зазвичай неможлива в короткі терміни.

З розподілом пов’язані всі рішення, що можуть існувати під час організації потоків, які супроводжують рух товару від виробника до кінцевого споживача та користувача. Ці рішення націлені на ефективну взаємодію всіх суб’єктів маркетингової системи щодо забезпечення переміщення підготовленого до продажу конкретного товару в певній кількості та якості, в конкретний час і обумовлене місце.

Соседние файлы в папке Маркетинг лекції