Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
instruktivno-metodichni_materiali_do_seminarskikh_zanyat_istoriya_ukrayini.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
432.64 Кб
Скачать

Полтавський національний педагогічний

УНІВЕРСИТЕТ імені В. Г. КОРОЛЕНКА

КАФЕДРА ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

Інструктивно-методичні матеріали до семінарських занять із навчальної дисципліни

«Історія України»

для факультету технології та дизайну,

природничого факультету

Викладач: доцент Шаповал Л.І.

Полтава 2014-2015

Методичні рекомендації до семінарських занять Методичні рекомендації мають на меті допомогти студенту в підготовці до семінарського заняття, акцентують увагу на ключових складових проблем, які слід розкрити в кожному питанні плану. Підготовка до семінарських занять потребує письмових відповідей, у вигляді короткого конспекту на кожне запитання, що виноситься, згідно плану семінарського заняття, на обговорення. Студент повинен мати зошит для підготовки до семінарських занять.

Відповіді повинні бути спрямовані на розкриття конкретного пункту плану заняття. Їх текстовий об’єм не має встановлених меж, головне, щоб він забезпечував студенту повну і ґрунтовну відповідь.

Починаючи підготовку до семінарського заняття, слід вивчити список рекомендованої літератури до теми, який складається зі списків навчальних посібників та підручників та списку спеціальних монографій чи статей з даної конкретної проблематики. Необхідно опрацювати список рекомендованої літератури, формулюючи відповіді на кожне запитання плану семінару. Для отримання найвищого балу за відповідь на заняття використання спеціальної літератури з теми є обов’язковим.

Побудуйте план відповіді на кожне запитання. Вона повинна починатися з оголошення тієї літератури, яка була використана для підготовці цього питання. Відповідь має бути логічна, зв’язна, послідовна. Описуючи події, явища необхідно звертати увагу на розкриття їх причин та наслідків. Необхідно акцентувати увагу на найголовніших подіях, датах, уникаючи перевантаження відповіді фактичним матеріалом, другорядними деталями.

При характеристиці певних періодів чи процесів в історії виділяйте головні закономірності, особливості, характерні риси, ознаки. Відповідь на кожне запитання повинна завершуватися загальним висновком.

До кожного семінарського заняття пропонується перелік опорних термінів (глосарій). Для їх визначення потрібно скористатися спеціальними словниками. Формулювання має бути стислим, розкривати головну їх суть. Знання опорних термінів може бути використане в якості перевірки та закріплення знань з теми, що виноситься на розгляд семінарського заняття.

Модуль 1 Семінарське заняття № 1.

Тема: Київська Русь . Галицько-Волинська держава (2 год.).

Мета: проаналізувати основні тенденції державотворчих процесів східних слов'ян у IX - XI ст.; показати роль особи в політичних процесах. проаналізувати основні етапи утворення Київської Русі, зокрема Галицько-Волинського князівства, з'ясувати закономірності та особливості процесу державотворення на українських землях в XI – 1-й пол. XIV століття.

Обладнання: карти «Київська Русь. Походження та розселення слов’ян», «Феодальна роздробленість», ілюстративний матеріал, історичні портрети руських князів.

Глосарій: автохтонні культури, археологічна культура, археологічна періодизація, археологія, віче, вотчина, данина, держава, закупи, князівство, літописи, матеріальна культура, номади, нормани, полюддя, Русь, рядовичі, смерди, християнство, язичництво. васалітет, Золота Орда, сепаратизм, удільні князівства, феодал, феодальна роздробленість, ярлик.

План

  1. Походження, розселення та устрій східних слов'ян.

  2. Утворення держави Київська Русь. Перші князі.

  3. Розквіт Київської Русі за часів Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Економічний розвиток і суспільні відносини Київської Русі.

  4. Феодальна роздробленість Русі.

  5. Виникнення Галицько-Волинського князівства (1199р. – 30-ті pp. XIII ст.).Галицько-Волинська держава за часів князювання Данила Романовича: політичний, соціально-економічний та культурний розвиток.

  6. Галицько-Волинське князівство в кінці XIII – п. пол. XIV століття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]