Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНЗ №14. Родинна газета .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
5.49 Mб
Скачать

Дошкільний навчальний заклад №14 «Золотий ключик»

М. Новоград-Волинський

1 січень 2008

ВСІХ БАТЬКІВ, ДІТЕЙ, ВСЮ ДИТСАДІВСЬКУ РОДИНУ ВІТАЄМО З НОВИМ 2008 РОКОМ!!!

Свята та звичаї

Новий рік зустрічають по-різному, але всіх об’єднує бажання якнайкраще попрощатися зі старим роком і урочисто зустріти новий. Цей прекрасний звичай дарує радість і дорослим, і дітям. Новорічне свято – це мрії, сподівання на краще, плани на майбутнє.

Коли з’явилася ялинка – не встановлено. Стародавні греки прикрашали білими, червоними стрічками, тканими з білої шерсті, вершечок або галузку лаврового чи оливкового дерева, вішали на неї яблука, фіги, печиво у формі лір, дзбанків, маленький посуд з медом, оливою і під час свят виносили на Акрополь та в будинки афінян. Вірили – це приносить багатство, щастя, радість і мир. З Греції культ святкового дерева перенісся до Риму.

А до нас звичай прикрашати ялинку прийшов із Європи. Дітям казали, що ялинку приносять ангели. За легендою, коли у Віфлеємі народився Христос, раділи всі. Навіть звірі та рослини поспішали до печери поклонитися йому. А стрункій пальмі, пахучій маслині та ялинці вдалося підійти найближче. Побачивши Дитятко, вони захиталися й зашелестіли. “Підійдімо й поклонимося Дитяткові”, - мовила пальма. “Візьміть мене з собою”, - прошепотіла ялинка. З погордою глянула на ялинку пальма: “Що ти маєш у дарунок? Тільки колючки, і замість сліз у тебе – смола.” Бідна ялинка відступила, ледве глянувши на Дитятко. Пальма поклала перед яслами листок і сказала: ”Хай тобі навіває прохолоду під час спеки”. Маслина випустила пахучу олію зі своїх галузок. Ялинка засумувала, похилилася й прошепотіла: ”Справді, я замала та бідна, щоб принести дар Дитяткові”. Ангел почув це й пожалів ялинку: “Ти дуже покірна, я за це нагороджу тебе”. Глянув на небо, махнув рукою – і зірки посідали на її віти. Ялинка перетворилася на чарівне деревце. Маленький Ісусик збудився, усміхнувся, простягнув до неї рученята і не звернув уваги ні на листок пальми, ні на пахощі маслини. Втішилася ялинка, але не була гордою. Тоді Ангел сказав ялинці: “Віднині будеш прославляти Різдво нашого Ісуса Христа. Нехай це буде нагородою за твою скромність”.

Ялиця чи смерека за повірям мають велику силу, що впливає на урожай і довголіття. Зелене дерево оберігає від злих духів. Ялинка стоїть аж до Водохреща – Йордану.

Здорові будьмо!

Грип, катар верхніх дихальних шляхів і респіраторні інфекції називають гострими респіраторними захворюваннями (ГРЗ). Вони передаються повітряно-крапельним шляхом, виникають внаслідок переохолодження та зараження вірусами і бактеріями. Серед цих хвороб перше місце належить грипу. Він характеризується підвищеною температурою, загальним нездужанням, головним болем, ломотою в тілі, нежитем, відсутністю апетиту, сухим кашлем. Інкубаційний період – до 3 днів, а інфекція може діяти до 7 – 8 днів.

ТРЕБА ЗНАТИ:

* Лікуватися необхідно вдома, а при ускладненнях – у лікарні.

  • Несвоєчасне, неповноцінне лікування – основна причина ускладнень: запалення легенів, нирок, середнього вуха, гайморової та лобної пазух, мозкових оболонок тощо.

  • Ні в якому разі не намагайтеся “переходити” грип на ногах.

  • Фізіологічно активні (діючі) речовини лікарських рослин сприяють утворенню клітинами організму інтерферону – єдиного природного противірусного засобу, що пригнічує їх розмноження, підвищує опірність організму вірусам, має антиоксидантний ефект, зміцнює імунну систему.

  • Для запобігання грипу вживайте продукти з великим вмістом вітаміну С (солодкий перець, цитрусові, чорну смородину, сиру капусту).

  • Необхідно також використовувати препарати лікарських рослин зовнішньо – для полоскань, інгаляцій, і компресів.