Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

12

ЗМІСТ

Вступ________________________________________________ 3

Розділ 1 Загальна характеристика базальних ганглій______________________________________________ 4

1.1. Будова та функції базальних ганглій________________________ 4

1.2. Значення циклів циркуляції збудження в базальних гангліях _____ 6

Розділ 2 Роль базальних ганглій у психічній діяльності людини______________________________________________ 7

2.1. Вища психічна діяльність людини___ 7

2.2. Роль базальних ганглій у психічній діяльності людини ______ 9

Висновки______________________________________________ 11

Список використаних джерел______________________________ 12

ВСТУП

Частина головного мозку, розташована нижче кори, в основному представлена білою речовиною , з якої складаються вкриті мієліном нервові волокна. Нервові волокна, що перетинають мозолисте тіло, об'єднують головний мозок в єдине функціональне ціле, але потенційно півкулі можуть працювати і незалежно один від одного. Підкіркові ділянки головного мозку складаються не тільки з білої речовини. Під корою розташовані також компактні ділянки сірої речовини. Вони називаються базальними гангліями.

Слово «ганглій» має грецьке походження і означає «вузол». Гіппократ і його послідовники називали цим словом схожі на вузлики підшкірні пухлини. Гален, римський лікар, що працював близько 200 року нашої ери, почав використовувати цей термін для позначення скупчень нервових клітин, які виступають по ходу нервових стовбурів. У такому сенсі це слово вживається і в даний час. [ 1 ]

Розділ 1 Загальна характеристика базальних ганглій

У першому розділі описано загальну характеристику базальних ганглій, а саме їх будову, основні функції. Також у даному розділі розкрите значення циклів циркуляції збудження в базальних гангліях.

    1. . Будова та функції базальних ганглій

Базальні ганглії або базальні ядра — комплекс підкіркових нейронних вузлів, розташованих в центральній білій речовині півкуль головного мозку хребетних тварин. Вони входять до складу переднього мозку, розташованого на межі між лобовими долями і над стовбуром мозку. Базальні ганглії забезпечують регуляцію рухових і вегетативних функцій, беруть участь в здійсненні інтеграційних процесів вищої нервової діяльності. Зокрема у ссавців вони асоційовані із мисленням, емоціями та навчанням. [ 3]

Будова базальних ганглій:

  • смугасте тіло складається з хвостатого й сочевицеподібного ядер. Хвостате ядро розміщене на горизонтальному зрізі мозку, медіальна, передня потовщена частина його – головка – лежить перед зоровим бугром, тіло його витягнуте в сагітальному напрямку й поступово переходить у хвіст ядра. Хвостате ядро охоплює зоровий бугор спереду, згори та з боків. Сочевицеподібне ядро лежить бічніше від хвостатого, форма його нагадує тригранну піраміду і складається з лушпини темного кольору, що бічніше блідої кулі, яка складається з двох члеників і лежить медіально, прилягаючи до зорових бугрів. Хвостате ядро і лушпина з’єднуються волокнами з корою та зоровим горбом.

  • бліда куля проводить імпульси низхідними шляхами в такі структури мозку, як червоне ядро і чорна субстанція середнього мозку. Хвостате й сочевицеподібне ядра розділяє внутрішня капсула. Внутрішня капсула утворена білими волокнами, що є продовженням білої речовини півкуль великого мозку. Волокна капсули групуються в ніжки мозку й, утворюючи провідні шляхи, з’єднують кору зі стовбуром мозку та спинним мозком. Смугасте тіло ще називають стріопалідарною системою й відносять до еферентної екстрапірамідної системи. До її складу входять зоровий бугор проміжного мозку й червоні ядра середнього мозку. В ядрах смугастого тіла замикаються дуги безумовних рефлексів. Смугасте тіло бере участь у здійсненні складних локомоцій ( ходьба, біг ), пов’язаних із вегетативними функціями, які регулюють тепловий і вуглеводний обмін.

  • зовні від лушпини сочевицеподібного ядра лежить тонка пластинка сірої речовини – огорожа, яка відділяється від сочевицеподібного ядра зовнішньою капсулою.

  • мигдалеподібне тіло – скупчення нервових клітин у білій речовині скроневої частки. Передня спайка з’єднує однойменні тіла обох півкуль мозку. Мигдалеподібне тіло бере участь в емоційних реакціях і функціонально пов’язане з нюховим аналізатором. [ 4, 327 – 328 ]

Функції базальних ганглій:

Базальні ганглії спільно з різними відділами кори великих півкуль, мозочком, червоними ядрами відіграють важливу роль у формуванні рухових програм. Вироблена програма рухів спрямовується в рухову кору, яка забезпечує виконання запланованих рухів. Базальні ганглії забезпечують виконання складних рухових навичок, які потребують попереднього навчання.

Передній мозок містить інтегративні центри, які координують рухи і забезпечують реалізацію поведінкових реакцій. Усвідомлення потреби обов`язково проходить через фронтальну асоціативну зону кори. Вона спільно з мозочком і базальними гангліями формує певну програму рухових актів. Імпульси спрямовуються до рухових центрів стовбура мозку і спинного мозку, а від них – до м`язів. Корекція і координація рухів здійснюються за допомогою мозочка.

Значна частина нейронів рухової кори, зокрема премоторної зони, віддає колатералі до базальних ядер, червоних, вестибулярних ядер, ретикулярної формації. До цих же ядер поступають імпульси від соматосенсорних, зорових, слухових, смакових зон; асоціативних полів лобної та тім`яної частки. Ця система ядер і нервових зв`язків має назву екстрапірамідної системи, оскільки рухова інформація передається в обхід пірамідного шляху. Функція цих нервових центрів полягає у здійсненні складних рухових актів, підтриманні м`язового тонусу, пози, забезпеченні рухових проявів емоцій. [ 7]