Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МО 2013.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
257.54 Кб
Скачать

«Затверджую»

Директор щколи

Полтавець І.М.____

«Погоджено»

Заступник директора

з НВР

Бардаченко Л.Т.____

План роботи

Методичного об’єднання

вчителів англійської мови

на 2013-2014 н.р.

Керівник

методичного об’єднання

Степаненко Ю.М.

Міська науково-методична проблема:

«Формування творчої компетентності вчителя іноземної мови шляхом застосування інноваційних технологій»

Науково-методична проблема школи:

«Ефективність системи науково-методичної роботи як засобу розвитку фахової компетентності педагога»

Науково-методична проблема м/о вчителів англійської мови:

«Компетентнісний підхід у навчанні англійської мови. Творче спрямування діяльності вчителя англійської мови на створення та забезпечення змістовної основи для всебічного розвитку юної особистості з максимальним урахуванням її індивідуальних здібностей та обдарувань, використовуючи новітні педагогічні технології та елементи перспективного педагогічного досвіду»

І. Аналіз роботи районного методичного об’єднання вчителів іноземних мов у 2012-2013 н.р.

У 2012 – 2013 навчальному році МО вчителів іноземних мов налічувало 4 викладачі. Із зазначеної кількості педагогів всі мають вищу освіту.

Кваліфікаційні категорії вчителів:

“спеціаліст” – 2 (Шевченко О.Ю., Ханіна В.Ю.)

“спеціаліст IІ категорії” – 1 (Степаненко Ю.М.)

“вища категорія” – 1 (Ткаченко Н.І.)

Методичне об’єднання вчителів іноземних мов працювало над проблемою “Процеси вивчення і викладання іноземної мови у аспекті сучасних вимог до навчання як умова для розвитку і самореалізації особистості учня”.

Робота МО була спрямована

на виконання основних завдань:

- активізацію роботи вчителів зі здібними та обдарованими учнями;

- залучення учнів до науково-дослідницької діяльності;

- організацію взаємовідвідування уроків учителями між засіданнями МО з метою надання методичної допомоги та рекомендацій;

- удосконалення системи наставництва досвідчених педагогів над учителями з категорією “спеціаліст”;

- роботу вчителів з профілізації навчання;

- залучення вчителів до методичної діяльності та впровадження інноваційних технологій у навчальний процес

З метою розширення знань учителів іноземної мови щодо змісту профільного навчання, сприяння розвитку компетентності педагогів з активізації учнів до навчання, підвищення педагогічної майстерності вчителів щодо диференціації навчання обдарованих та учнів з початковим рівнем навчальних досягнень, удосконалення умінь і навичок аналізу уроку іноземної мови та на реалізацію зазначених завдань було проведено 4 засідання МО з тем:

“Особливості викладання іноземних мов у 2012-2013 н. р.”, на якому вчителі ознайомилися з теоретичними положеннями щодо підготовки до навчального процессу (Вересень);

“Підготовка та проведення тижня та олімпіад (шкільної та міської) з англійської мови”, на якому вчителі планували заходи тижня іноземних мов та готували завдання для олімпіади (Грудень);

“Робота з обдарованими учнями та учнями з початковим рівнем навчальних досягнень на уроці іноземної мови. Аналіз роботи МО за І семестр.” (Березень);

“Розвиток особистості на уроках іноземної мови”, яке було спрямоване на демонстрацію всебічного розвитку учнів на уроках іноземної мови (Травень);

Зміст роботи МО вчителів іноземних мов включав:

- врахування вчителями комунікативної спрямованості особистісної орієнтації навчання, а також інтегрованого навчання видів мовленнєвої діяльності (аудіювання, говоріння, читання, письма);

- вивчення дидактичних, педагогічних положень стосовно навчально-виховного процесу;

- організацію взаємовідвідування уроків, їх аналіз та самоаналіз;

- вивчення стану викладання предметів;

- новизну та нестандартність уроків.

З метою методичної допомоги педагогам з кваліфікаційною категорією “спеціаліст” проводиля наставницька робота по обміну педагогічним досвідом (вчителі-наставники: Ткаченко Н.І., Степаненко Ю.М.)

Між засіданнями МО вчителями іноземної мови проводились відкриті уроки з комп’ютерною підтримкою, предметні тижні; здійснювалась робота зі здібними, обдарованими учнями шляхом залучення їх до шкільних, міських, олімпіад та Всеукраїнських конкурсів . Велась активна підготовка учнів до нововведених підсумкових контрольних робіт з іноземної мови у 5-8 класах, до державної підсумкової атестації у 9,11 класах та до зовнішнього незалежного оцінювання з іноземниої мови.

Учителі іноземних мов підвищують свій освітній рівень. Так у 2012 – 2013 н. р. за планом педагогічну кваліфікацію підвищила Степаненко Ю.М. (спеціаліст ІІ категорії). Вчителі Ханіна В.Ю. та Шевченко О.Ю. відвідували школу молодого вчителя.

Завдання МО вчителів іноземних мов щодо залучення учнів до участі в шкільних, міських олімпіадах можна вважати виконаним. Підтвердженням цього є результати шкільної та міської олімпіад з англійської мови та Всеукраїнськиї конкус «Гринвіч».

Переможці шкільної олімпіади Коркішко Артем (10 клас, вчитель Степаненко Ю.М.) та Деревянко Анна (10 клас, вчитель Ткаченко Н.І.) посіли ІІІ місця у міській олімпіаді з англійсьї мови.

У Всеукраїнському конкусі «Гринвіч» брали участь учні 3-10 класів. Золотий серифікат та подарунок від організаторів конкурсу отримала учениця 7-А класу Шапіро Марія (87 балів).

Треба відзначити високий показник володіння мовою учнів ЗОШ № 4 Кармазіна Волимира (7-А), Майборода Т. (6), Шапіро М. (7-А), Ківшик М. (7-Б), Олексенко Ю. (9-А), Коркішко А (9-А), Деревянко А. (10), Сердюк К. (11), Перепелиця Ю. (11).

Учні закладів освіти показали достатній, середній рівень з аудіювання, але крім високого й достатнього, навіть, середній і початковий рівень з писемного та усного мовлення, тому, що не володіли базою матеріалу шкільної програми з даної тематики і не могли висловлювати свої власні думки. Показники рівня володіння ситуативних тем дуже низькі.

Враховуючи аналіз діяльності МО вчителів іноземних мов, до недоліків слід віднести:

- відсутність публікацій педагогів у фахових виданнях;

- недостатню роботу вчителів закладів освіти із залучення учнів до участі у Всеукраїнському конкурсі з англійської мови “Гринвіч” .

- недостатнє використання мультимедійної техніки на уроках;

У 2013 – 2014 навчальному році на реалізацію проблемної теми та з метою усунення недоліків слід спрямувати роботу на:

- участь педагогів у методичної діяльності міста;

- впровадження інноваційних технологій у навчальний процес;

- організацію взаємовідвідування уроків між засіданнями МО з метою надання методичної допомоги та рекомендацій педагогам;

- удосконалення системи наставництва досвідчених педагогів над учителями з категорією “спеціаліст”;

- проведення творчих звітів учителів, які атестуються на засіданнях МО;

- публікацію уроків у фахових виданнях;

- активізацію роботи вчителів зі здібними та обдарованими учнями, враховуєчи їх психолого-педагогічні особливості;

- залучення учнів до учнів у Всеукраїнському конкурсі з англійської мови “Гринвіч”.

- продовжувати систематичну роботу по підготовці учнів до ЗНО.