Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 2_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
82.94 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 2.1. Інформація. Будова комп’ютера. Вивчення операційної системи Windows.

Мета: Вивчити будову комп’ютера та набути навички роботи з маніпулятором миша і ОС Windows.

Обладнання: Персональний комп’ютер, ОС Windows.

Інформація: сукупність відомостей (даних), які сприймають із навколишнього середовища (вихідна інформація), видають у навколишнє середовище (вихідна інформація) або зберігають всередині певної системи. Інформація існує у вигляді документів, креслень, малюнків, текстів звукових і світлових сигналів, енергетичних та нервових імпульсів тощо. Термін „Information” в перекладі з латинської мови, означає виклад, роз’яснення факту, події.

Електронно-обчислювальна машина – це автоматичний електронний пристрій, що виконує операції введення інформації, оброблення її за певною програмою, виведення одержаних результатів.

За кожну з названих операцій відповідають спеціальні блоки електронно – обчислювальної машини (ЕОМ): пристрій введення, центральний процесор (ЦП), пристрій виведення. Всі ці блоки складаються з окремих дрібніших пристроїв. Зокрема в ЦП можуть входити арифметико-логічний пристрій (АЛП), керуючий пристрій (КП), запам’ятовуючі пристрої (ЗП) – регістри і КЕШ L1.

Персональний комп’ютер – загальнодоступна й універсальна щодо застосування настільна або переносна ЕОМ. Він обов’язковий атрибут сучасного офісу.

Розглянемо склад ПК і призначення його основних блоків.

Пристрої вводу-виводу. Призначені для вводу інформації користувачем в комп’ютер і виведення результату у формі, зручній для сприйняття людиною. До пристроїв вводу належать клавіатура, маніпулятори, графічні планшети (діджитайжери), сканери, мікрофон, цифрові камери, цифрові відео- та Веб-камери. До пристроїв виводу – монітор (дисплей), принтер, плотер, гучномовець або акустична система, цифровий (мультимедійний) проектор та інші пристрої.

Мікропроцесор (його часто називають „мозком” комп’ютера). Він є центральним блоком персонального комп’ютера, призначений для обробки інформації і керування злагодженою роботою всіх пристроїв комп’ютера.

Інтерфейсна система мікропроцесора реалізує зв'язок з іншими пристроями ПК (через системну шину).

Генератор тактових імпульсів. Генерує послідовність електричних імпульсів, частота яких визначає тактову частоту комп’ютера. Проміжок між імпульсами становить такт.

Системна шина. Це основна частина інтерфейсу комп’ютера, що забезпечує взаємозв’язок усіх його пристроїв.

Основна пам'ять. Складається з оперативного запам’ятовуючого пристрою (ОЗП) і постійного запам’ятовуючого пристрою (ПЗП). ПЗП призначений для зберігання програми тестування комп’ютера, програми початкового його завантаження, базової системи введення – виведення (BIOS). ОЗП служить для оперативного запису, зберігання та зчитування інформації (програм і даних). В ньому неможливо зберігати інформацію після вимкнення живлення комп’ютера. Ємність ОЗП персонального комп’ютера становить 512 Мбайт і більше.

Зовнішня пам'ять. Її створюють зовнішні (відносно мікропроцесора та системної плати) пристрої комп’ютера. Використовується для тривалого зберігання інформації. Зокрема, в зовнішній пам’яті зберігається все програмне забезпечення комп’ютера. Вона містить різноманітні запам’ятовуючі пристрої. Найпоширеніший – накопичувач на жорсткому магнітному диску (HDD або вінчестер). Ємність сучасних вінчестерів – 1 Тбайт і більше.

Як пристрої зовнішньої пам’яті, застосовують також накопичувачі на гнучких магнітних дисках (флоппі-дисках або дискетах) касетній магнітній стрічці (стримерах), накопичувачі на оптичних дисках (CD, CD, CD, DVD), флеш-картки та інші.

Джерело живлення. Це блок, який містить системи автономного й мережного живлення комп’ютера.

Таймер. Це внутрішній годинник, що підключається до автономного джерела живлення і при вимкненні ПК продовжує працювати.