Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методика (1).doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський державний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра соціальної і корекційної педагогіки

Затверджую

Голова вченої ради

психолого-педагогічного факультету

«__» ____________ 20___ р.

______________ доц. Карапузова Н.Д.

Ухвалено

на засіданні кафедри

соціальної і корекційної педагогіки

Протокол № 1

від «_28_» _вересня_______ 2010р.

зав. каф. соціальної і корекційної педагогіки

______________ доц. Шпак В.П.

Програма навчальної дисципліни

Методика виховної роботи

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Напрям підготовки: 6020202 Педагогічна освіта

Cпеціальність: ХІ, ОМ, М

Курс навчання ІІ Семестр 3-й

Укладач: к. п. н., ст.. викладач Волик Л.В.

Полтава 2010

Методика виховної роботи

Робоча навчальна програма дисципліни „Методика виховної роботи” базується на нових концептуальних підходах до виховання дітей, підлітків у національній системі освіти і побудована у відповідності з Національною програмою виховання дітей та учнівської молоді, у якій визначені  сучасні теоретичні засади виховання. Мета навчальної дисципліни – набуття студентами системи знань, вмінь і навичок з методики виховної роботи, необхідних для організації  виховної діяльності з дітьми та підлітками, формування особистості фахівця, розвиток професійних якостей, особистої ерудиції студентів, професійної компетентності, творчої професійної спрямованості.

Основні завдання:

  • oзнaйoмити cтyдeнтiв  із теоретичними основами  організації процесу виховання;

  • розкрити сутність  складових виховних технологій – методів, прийомів, форм і засобів виховання;

  • cфopмyвaти елементарні практичні вміння та навички організації і проведення різних форм виховних справ з учнями різного віку;

  • ознайомлення студентів з специфікою виховної діяльності вчителя початкових класів в умовах розбудови української національної школи;

  • формування практичних вмінь та навичок здійснення цілеспрямованого виховного процесу;стимулювання пізнавальної та творчої активності студентів.

Програмовий матеріал являє собою чітку структуру виховного процесу, компонентами якого є мета і зумовлені нею завдання, принципи та зміст виховання. Сучасний зміст виховання в Україні складає науково обґрунтована система загальнокультурних і національних цінностей та відповідна сукупність соціально значущих якостей особистості, що характеризують її ставлення до суспільства і держави, інших людей, самої себе, праці, виконання своїх обов’язків перед собою та перед своєю державою.

В процесі вивчення курсу студенти знайомляться з понятійним апаратом. Програмою навчальної дисципліни передбачено вивчення технологій виховного процесу, складовими якого є форми організації, методи як способи впливу на дітей та підлітків, прийоми та засоби виховання. В ході проведення практичних занять, передбачених програмою, студенти мають можливість набувати конструктивних вмінь моделювання форм організації пізнавальної, трудової, фізкультурно-оздоровчої, культурно-масової діяльності молодших школярів в позаурочний час. Навчальна дисципліна передбачає вивчення технології організації учнівського колективу, розвиток організаторських здібностей, творчої самодіяльності школярів через організацію колективних творчих справ.

Вирішення поставлених завдань забезпечується завдяки проведенню лекційних, семінарських та практичних занять. Включені в програму практичні заняття є активним засобом пошуку інформації у педагогічній літературі та періодиці, а також стимулюють розвиток організаторських та комунікативних вмінь студентів.

Пропонуються тематика семінарських занять та питань, які виносяться на самостійне опрацювання, завдання на педагогічну практику, список рекомендованої літератури. Контроль за роботою студентів здійснюється шляхом поточної оцінки знань та проведенням заліку в кінці семестру.

Зміст  програмового матеріалу  зорієнтований на  методичну підготовку  майбутніх педагогів до формування в учнів системи загальнокультурних і національних цінностей та відповідної сукупності соціально значущих якостей особистості, що характеризують її ставлення до суспільства і держави, інших людей, самої себе, праці, природи, мистецтва.