Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 3 Рефлекторная деятельность.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
89.6 Кб
Скачать

Лекция №3 Фізіологія ВНД.

Вроджена умовнорефлекторна діяльність людини. Умовно-рефлекторна діяльність людини. Властивості вищих нервових функцій у корі великих півкуль.

  1. Класифікація і характеристика різних видів безумовних рефлексів у людини.

  2. Інстинкти та їх значення у ВНД.

  3. Поняття про драйв.

  4. Фізіологічні механізми емоцій та їх вікові особливості.

  5. Біологічне значення умовних рефлексів та їх класифікація.

  6. Види гальмування умовних рефлексів його значення.

  7. Розвитокумовних рефлексів у дітей різних вікових груп.

  8. Нейрофізіологічні механізми пам’яті.

  9. Функціональні особливості кіркових центрів у психічних функціях людини.

  10. Основні принципи рефлекторної теорії І.П.Павлова.

  11. Аналітико-синтетична діяльність кори великого мозку.

  12. Динамічні стереотипи та їх значення у ВНД людини.

8.1. Класифікація і характеристика різних видів безумовних рефлексів у людини

Тваринні організми і людина має три пристосувальні механізми, що забезпечують біологічно адекватні реакції на дію подразників зовнішнього і внутрішнього середовища, а саме: безумовні (природжені) рефлекси, умовні (набуті) рефлекси та розумова діяльність.

Безумовні рефлекси-це природжені відносно постійні стереотипні реакції організму на дію зовнішнього і внутрішнього середовища ,що здійснюються за допомогою ЦНС. Вони утворилися і закріпилися у процесі тривалої еволюції людини і тварини. Ці рефлекси проявляються однаково у кожної особи одного й того ж виду. Вони визначають певну, чітко окреслену програму поведінки, яка забезпечує пристосування організму даного виду до стабільних, характерних для конкретного виду, умов життя.

Уже з перших хвилин після народження у людини з’являються дихальні, смоктальні та згинальні (хапальні) рефлекси.

Значна частина безумовних рефлексів проявляється не відразу після народження, а запускається програмою генетичного розвитку тільки через деякий час. До таких рефлексів відносять орієнтувальний, захисний, статевий та інші.

Безумовні рефлекси класифікують на такі види: харчові, захисні, статеві, орієнтувально-дослідницькі тощо.

Харчові безумовні, рефлекси полягають у рефлекторному змінюванні секреторної та моторної активності органів травлення при подразненні рецепторів ротової порожнини та органів травного каналу.

Захисні безумовні рефлекси-це скорочення різноманітних груп м’язів за умови безпосередніх тактильних подразнень або больових подразнень рецепторів шкіри та слизових оболонок чи за умови сильних світлових, звукових, нюхових і смакових подразнень.

Статеві безумовні рефлекси-змінювання функцій статевих органів за умови безпосереднього подразнення відповідних рецепторних полів (ерогенних зон) або надходження в кров статевих гормонів.

Орієнтувально-дослідницькі безумовні рефлекси викликаються раптовими змінами в зовнішньому середовищі або в середині організму. Вони є складовою частиною актів поведінки, які забезпечують ознайомлення з цими раптовими змінами. За умови повторення ситуації, яка викликає безумовні орієнтувально-дослідницьку реакцію, цей безумовний рефлекс змінюється на умовний.

Здійснення безумовних рефлексів забезпечується в основному, підкірковими відділами ЦНС, але на перебіг їх впливає і кора великого мозку.

8.2. Інстинкти та їх значення у внд

Складну систему безумовних рефлексів, які визначають програму природженої поведінки, називають інстинктами (лат.: спонука, мотив). У тварин прикладами інстинктів є облаштування гнізда, нори, годування потомства, навчання здобуттю їжі. Інстинктивна діяльність розвивається швидше при спілкуванні з батьками, поведінку яких здатні копіювати діти. Можливе незначне змінювання інстинктів під впливом умовних рефлексів, які набуваються протягом життя.

Поведінка людини визначається законами суспільства, традиціями. Її інстинктивна діяльність проявляється часто у вигляді неусвідомлених дій. Але розумова діяльність, свідомість спрямовують поведінку людини відповідно до законів суспільства.