Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_модуль 1.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
4.16 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний педагогічний університет

імені В.Г. Короленка

Факультет технологій та дизайну

Кафедра технологій та інтелектуальної власності

Програмування та інформатика

Модуль 1

Система програмування Turbo Pascal: лінійні програми, оператор розгалуження

Методичні рекомендації до лабораторних занять

Полтава 2010

Програмування та інформатика. Модуль 1 "Система програмування Turbo Pascal: лінійні програми, оператор розгалуження". Методичні рекомендації до лабораторних занять / Н.В. Сергієнко. – Полтава: ПНПУ, 2010. – 35 с.

Зміст

стор.

Лабораторна робота № 1……………………………………………………………….

4

Лабораторна робота № 2……………………………………………………………….

6

Лабораторна робота № 3……………………………………………………………….

10

Лабораторна робота № 4……………………………………………………………….

13

Лабораторна робота № 5-6…………………………………………………………….

15

Лабораторна робота № 7-9…………………………………………………………….

23

Лабораторна робота № 10……………………………………………………………...

30

Література………………………………………………………………………………….

35

Лабораторна робота №1

Тема: Графічне представлення лінійних, розгалужених

Та циклічних обчислювальних процесів

Мета: навчитися працювати з різними видами виконавців та писати для них програми, уміти складати блок-схеми алгоритмів.

Обладнання: комп’ютери з встановленою операційною системою Microsoft Windows XP, програма “Сходинки до інформатики” для 2-4 класу.

Теоретичні відомості

Наочною формою запису алгоритмів є блок-схеми, що складаються з геометричних фігур – блоків. Кожний блок відповідає певній дії. Наприклад, запис алгоритму починається і закінчується такими блоками:

Ці елементи називаються блоками початку і кінця алгоритму. Стрілки вказують напрямок виконання алгоритму. Блок початок має одну вихідну стрілку, а блок кінець – одну вхідну стрілку.

У алгоритмах часто використовуються команди введення і виведення значень. Цим командам відповідають блоки введення-виведення:

Тут лівий блок означає введення величини х, а правий блок – виведення y. За допомогою наведених вище блоків ви можете скласти найпростіший алгоритм введення величини х:

Відповідно до цього алгоритму в програму вводиться значення величини x. Однак програма, що складається тільки з операції введення, навряд чи доцільна. Звичайно над введеною величиною виконуються певні дії, що позначаються прямокутними (операторними) блоками:

У середині прямокутників записані вирази, що виконуються над величинами. Лівий блок означає присвоювання змінній X значення суми Х+1 (про операції присвоювання йтиметься в наступному параграфі). Правий блок відповідає за знаходження різниці х-у і надання значення різниці змінній 2. Операторні блоки можуть мати кілька входів і лише один вихід.

Запишемо найпростіший алгоритм обчислення квадрата якогось числа:

Відповідно до цього алгоритму вводиться величина X, потім обчислюється квадрат цієї величини (добуток Х*Х) і виводиться отримане значення.

Усі наведені вище блоки дозволяють організувати послідовне виконання інструкцій алгоритму. Однак на практиці часто виникають ситуації, коли залежно від виконання будь-якої умови маємо змінити послідовний хід обчислень. Прикладом такої умови є нерівність х> 0 в алгоритмі знаходження модуля числа X (див. попередній пункт). У схему алгоритму логічна умова вводиться за допомогою умовного блока. Цей блок прийнято зображати у вигляді ромба з одним ; входом і двома виходами:

Якщо умова, зазначена на зображенні блока, виконується (умова має значення Істина), то відбувається перехід по стрілці Так, якщо не виконується (значення Хибність) - по стрілці Ні. Завдяки умовному блоку обчислювальний процес ніби розгалужується, тобто умовний блок використовується для організації розгалуження.

Наведемо як приклад алгоритм обчислення модуля числа:

Запис цього алгоритму обмежують блоки початку і кінця. За блоком почат­ку алгоритму йде блок введення значень X, а за ним - умовний блок. В умовному блоці виконується перевірка умови х> 0 і в результаті перевірки здійснюється перехід по одній із гілок Так або Ні. На кожній із гілок розташований операторний блок надання значень змінній у. Після операції надання гілки алгоритму сходяться, і наступна інструкція алгоритму міститься в блоці ви­ведення отриманого значення у.

Сходинки до інформатики” – комплекс навчально-розвивальних програм для 3-4 класів загальноосвітньої школи. У комплекс входять багато завдань для учнів, серед них є три виконавці – садівник, кенгуру та навантажувач. Мета створення вказаного комплексу – розвиток дітей при виконанні посильних для них завдань.

У кожного виконавця є своя система команд, тобто ті дії, які він може виконувати. Також кожен з них може повторити виконання дій, тобто працювати на зразок циклічного алгоритму. Завдання студента – розібратися з системою команд та запрограмувати виконавців.