Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет. рек. до сам. роб. ПП5 психологи.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
398.85 Кб
Скачать

40

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний педагогічний університет

імені В.Г.Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра психології

ПСИХОЛОГІЧНА СЛУЖБА

Методичні рекомендації до семінарських та лабораторних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів

психолого-педагогічного факультету

(групи ПП – 511 – 513, М - 52, ОМ - 55)

Полтава – 2010

УДК

Психологічна служба: Методичні рекомендації до семінарських та лабораторних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів психолого-педагогічного факультету стаціонарної форми навчання (спеціальність 6.040100 „Психологія”, групи ПП – 511-513, М - 52, ОМ - 55) / Укладач Т.А.Яновська. За ред. В.Ф.Моргуна. - Полтава, 2010. – 39с.

Пропоновані методичні рекомендації включають зміст семінарських та лабораторних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів з курсу «Психологічна служба». Кожна тема складається з мети і плану практичного заняття, самостійної та індивідуальної роботи, методичних вказівок, питань до самоконтролю та літератури. Наведено норми оцінювання самостійної та індивідуальної роботи студентів.

Укладач: Т.А.Яновська, кандидат психологічних наук, старший викладач

Рецензенти:

Пасічніченко А.В., кандидат психологічних наук, доцент кафедри початкової і дошкільної освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка;

Тодорова І.С., кандидат психологічних наук, доцент кафедри культорології та історії Полтавського університету економіки і торгівлі.

Рекомендовано до друку ученою радою Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка (протокол № від 2010 р.)

ЗМІСТ

Пояснювальна записка

  1. Розподіл годин самостійної та індивідуальної роботи за темами курсу

  2. Форми контролю

  3. Критерії та шкали оцінювання знань

  4. Рекомендації для студентів

  5. Зміст модулів

  6. Індивідуальна робота студентів

  7. Самостійна робота студентів

  8. Питання для підсумкового контролю

  9. Навчальна та наукова література до курсу

Пояснювальна записка

Самостійна та індивідуальна роботи є вищими формами навчальної діяльності студентів з курсу «Психологічна служба». Самостійна та індивідуальна робота – це цілеспрямована, внутрішньо мотивована студентом у сукупності виконуваних дій і коригована ним у процесі і результаті діяльність. Її виконання вимагає достатньо високого рівня самосвідомості, рефлективності, самодисципліни, особистої відповідальності студента. Самостійна робота сприяє самовдосконаленню і самопізнанню студента.

На самостійну та індивідуальну роботу студентів з курсу «Психологічна служба» на стаціонарній формі навчання відводиться 54 години. До її змісту включено питання, що стосуються вивчення методології практичної психології, особистості у практичній психології, особливостей реалізації особистісного підходу в роботі практичного психолога, життєвої ситуації особистості, специфіки роботи психолого-педагогічний консиліум, особливостей психологічної реабілітації потерпілих від катастроф, особистості практикуючого психолога, єдиної інформаційної системи психологічної служби, карти особистості старшокласника і дорослої людини, плану роботи психолога початкової школи.

Метою самостійної та індивідуальної роботи студентів з курсу «Психологічна служба» є визначення структури та завдань психологічної служби, психологічних проблем особистості, їх визначення та шляхи розв’язання, розширення і удосконалення знань, умінь та навичок.

Етапи самостійної та індивідуальної роботи студентів з курсу «Психологічна служба»:

  1. Усвідомлення мети самостійної та індивідуальної роботи. Студент повинен не тільки розуміти запропоновані викладачем цілі, але й формувати їх самому, утримувати до реалізації, не дозволяючи витіснити іншими.

  2. Опрацювання літератури за питаннями плану роботи. Студент повинен уміти моделювати власну діяльність, тобто виділяти умови, важливі для реалізації цілі; відшукати у своєму досвіді уявлення про предмет потреби, а в оточуючій дійсності – об’єкт, який відповідає цьому предмету. Саморегуляція студента передбачає уміння програмувати самостійну діяльність (вибір стосовно умов засобів для її здійснення, визначення послідовності окремих дій).

  3. Самоконтроль і самооцінка знань, умінь і навичок. Важливим проявом предметної саморегуляції студента є уміння контролювати й оцінювати кінцеві і проміжні результати своїх дій. При цьому важливо, щоб суб’єктивні критерії оцінки власних результатів не дуже відрізнялися від прийнятих, об’єктивних. Істотним для саморегуляції є уміння студента корегувати свої дії, тобто уявляти, як можна змінити ці дії, щоб результат відповідав вимогам.

    1. РОЗПОДІЛ ГОДИН САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ ЗА ТЕМАМИ КУРСУ

№ п/п

Назва модуля

Назва теми

Кількість годин

I.

Практична психологія як галузь професійної діяльності

1. Методологія практичної психології

8

2. Особистість у практичній психології

8

II.

Основні види діяльності практичного психолога

1. Особливості реалізації особистісного підходу в роботі практичного психолога

4

2. Життєва ситуація особистості

4

3. Психолого-педагогічний консиліум

4

4. Психологічна реабілітація потерпілих від катастроф

5

III.

Практична психологія в системі освіти

1. Особистість практикуючого психолога

6

2. Єдина інформаційна система психологічної служби

5

3. Карта особистості старшокласника і дорослої людини

4

4. План роботи психолога початкової школи

6

Всього:

54