Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брошура з економіки.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
423.94 Кб
Скачать

Відділ освіти

ПОЛТАВСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

Районний методичний кабінет

2010

Економіка в задачах і відповідях( з досвіду роботи членів творчої групи – вчителів основ економіки загальноосвітніх навчальних закладів Полтавського району). / Упорядник: М.В. Ярощук. – Полтава: РМК. – 2010. – 63 с.

У посібнику представлено велику кількість економічних задач різної тематики. Посібник може стати в нагоді вчителям основ економіки, учням старших класів.

Рецензенти:

Сідокур С.І. – завідувачка районним методичним кабінетом відділу освіти Полтавської районної державної адміністрації

Остапенко Л.Ю. - методист районного методичного кабінету відділу освіти Полтавської районної державної адміністрації

РМК, 2010

Зміст

Вступ……………………………………………………..6

Готуємось до олімпіади (за матеріалами

вч. основ економіки Терешківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Скогарєвої В.Г.)……………………………………….11

Заробітна плата. Інфляція. ВВП. Дохід. (з досвіду роботи вч. основ економіки Калашниківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ярощук М.В.)………………………………...24

Задачі з теми «Інфляція» (вч. основ економіки Степненської ЗОШ І-ІІІ ст. Красноголової Н.В.)…….31

Цікава економіка (за матеріалами вч. основ економіки Божківського НВК Черкасової О.Б.)………………….37

Економічні задачі з тем «Альтернативна вартість», «Бюджет» (з досвіду роботи вч. основ економіки Кротенківського НВК Пухи Л.В.)…………………….44

ВСТУП

Оскільки сьогодні економічні знання необхідні кожному громадянину нашої держави, шкільна економічна освіта набирає сили в Україні.

Головна мета шкільної економічної освіти – підготовка учнів до адекватного сприйняття суспільства, виробництва та попиту, адаптація їх до життя в умовах ринкової економіки, а також забезпечення рівня підготовки, необхідного для свідомого вибору професії, вступу до вищих навчальних закладів. Загальні економічні знання потрібні кожному учневі незалежно від його життєвого і професійного вибору. Випускники шкіл мають знати основи ринкової економіки, володіти основними економічними термінами, уміти аналізувати причини економічних подій та явищ, прогнозувати розвиток економіки за певних суспільно-політичних умов.

У зв’язку з цим збільшуються ряди прихильників ідеї систематизованої шкільної економічної освіти. У багатьох школах уже впроваджено викладання економічних дисциплін у старших, середніх та часто й у початкових класах.

У процесі вивчення економіки розв’язуються такі завдання:

- психологічна та соціальна адаптація школярів до нових умов життя;

- розвиток навичок економічного мислення;

- формування споживчої культури, вміння робити свідомий вибір та відповідати за нього;

- розвиток творчих здібностей та логічного мислення через систему практичних завдань.

Програма курсу «Основи економіки» передбачає залучення літературного матеріалу, екскурсій, засобів образотворчого мистецтва, рольових ігор, дискусій, роботи в малих групах, парної роботи та інших методів активного навчання, що розвиває в дітей спостережливість та здібності порівнювати, аналізувати, співставляти, пояснювати характер та причини виникнення економічних явищ, робити висновки та узагальнювати побачене.

Тому важливим завданням учителя є не перенаситити урок теоретичним матеріалом, а дати можливість учням самореалізуватися. Одним із способів самореалізації учнів під час уроку основ економіки є розв’язування економічних задач.

Розв’язуючи економічні задачі, учні повторюють, закріплюють і одержують нові теоретичні знання, застосовують їх у практичних цілях, оволодівають загальними методами виконання економічних розрахунків. Завдяки цьому досягається більш міцний зв’язок теорії з практикою.

Розв’язування економічних задач – важливий засіб розвитку економічного мислення. Тому вчитель під час добору або складання задач повинен врахувати такі вимоги:

1. Задача повинна мати практичну спрямованість. Так, наприклад, на закріплення навчального матеріалу про позичковий процент і прибуток учням можна запропонувати для розв’язування таку задачу: «Витрати підприємця становлять 60 тис. грн. на будівництво та обладнання, 50 тис. грн. – на сировину, 30 тис. грн. – на заробітну плату працівникам. Сам підприємець отримує річну заробітну плату 5000 тис. грн. Якби він поклав свої гроші в банк, то отримав би 10% річних. Завдання: розрахувати бухгалтерський і економічний прибуток, якщо відомо, що за рік було реалізовано продукції на суму 170 тис. грн.»

2. Умови задачі і результати її розв’язування повинні відповідати реальній практичній ситуації, наприклад, у процесі вивчення теми «Заробітна плата» учням можна запропонувати таку умову задачі: «На трьох ділянках землі отримали врожай: на кращій – 50 ц, на середній – 40 ц, на гіршій – 30 ц. Ціна за одиницю продукції – 130 грн. Завдання: розрахувати диференціальну ренту, яку отримають на кращій і середній ділянках.»

Розв’язування економічних задач необхідно використовувати для формування в учнів навичок планування своєї діяльності, розвитку в них творчого підходу до виконання завдання, формування умінь застосовувати для розрахунку теоретичні знання і обчислювальні навички.

Широкі можливості інтенсифікації та оптимізації навчально-виховного процесу, активізації пізнавальної діяльності, розвитку творчого мислення учнів надають сучасні інформаційні технології навчання. Використання педагогічних програмних засобів, спеціалізованого Інтернет-порталу спонукає учнів творчо підходити до розв’язування економічних задач, має певну дидактично обґрунтовану методику вивчення навчального матеріалу, слугує основою для творчого пошуку, експериментальних досліджень, сприяє організації індивідуального та дистанційного навчання.

Використовуючи сучасні інформаційні технології, можна досягти формування практичних навичок розв’язування економічних задач. Програма спецкурсу «Інформаційні технології у сфері економіки і бізнесу» охоплює такі теми:

  • використання системи MathCad для економічних розрахунків;

  • використання табличного процесора Excel для економічних розрахунків;

  • використання пошукових систем для отримання економічної і статистичної інформації;

  • розробка навчальних проектів у візуальному середовищі програмування Delphi для розв’язування економічних задач.

Вчителю основ економіки, який добре володіє навичками роботи на комп’ютері, буде нескладно опанувати теми програми даного спецкурсу та використовувати набуті знання при підготовці до уроків основ економіки. Крім того, вчитель має можливість постійно отримувати через Інтернет нові навчальні матеріали, оновлені статистичні дані, найактуальнішу інформацію.

Даний методичний посібник, створений членами творчої групи вчителів основ економіки загальноосвітніх навчальних закладів Полтавського району, містить приклади класичних економічних задач з вивчення різних тем предмету «Основи економіки» і стане в нагоді всім вчителям і учням, які зацікавлені в підвищенні якості економічної освіти нашого регіону.

Скогарєва Валентина Гордіївна,

вчитель основ економіки