Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ant_In1Rob.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ В.Г. КОРОЛЕНКА

Факультет філології та журналістики

Кафедра світової літератури

ЗАТВЕРДЖУЮ УХВАЛЕНО

Голова вченої ради факультету на засіданні кафедри світової

філології та журналістики літератури (протокол № від

« »--------------2011р. « »--------------2011р.)

Завідувач кафедри

(Кононенко В.В.) (Ніколенко О.М.)

Робоча навчальна програма

дисципліни

ІСТОРІЯ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

(АНТИЧНИЙ ПЕРІОД)

Галузь знань: 0203 Гуманітарні науки

Напрям підготовки: 6.020303 Філологія.

Мова та література (англійська; німецька)

Для студентів 1 курсу

(денна форма навчання)

Розробник: канд. філол. наук, доц. Тарасова Н.І.

Полтава

2011-2012 навчальний рік

ОПИС ПРЕДМЕТА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Курс: 1

Напрям, спеціальність,

освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної

дисципліни

Кількість кредитів, ECTS: 3

Модулів: 4

Загальна кількість годин: 108

Тижневих годин: 2

Галузь знань:

0203 Гуманітарні науки

Напрям підготовки:

6.020303 Філологія. Мова і література (англійська; німецька)

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Тип: обов’язкова

Рік підготовки: 1

Семестр: 1

Лекції: 16

Практичні: 24

Самостійна робота: 34

Індивідуальна робота: 34

Вид контролю: екзамен

  1. Загальні положення

    1. Мета і завдання вивчення дисципліни

Вивчення історії зарубіжної літератури є важливою складовою професійної підготовки вчителя-словесника. Значення цієї дисципліни у вищих педагогічних закладах освіти надзвичайно велике. Вона дає уявлення про перебіг літературного процесу в різних країнах, розуміння місця рідної писемності в світовому контексті, формує філологічну культуру, широкий кругогляд, уміння й навички літературознавчого аналізу.

Коло основних проблем курсу античної літератури визначається її місцем в історико-літературному процесі: вона є джерелом європейської літератури. Як і тисячоліття тому, у ХХІ столітті читачів хвилюють питання, які порушили великі митці античності: зовнішня і внутрішня краса людини, її духовний розвиток, моральні пріоритети тощо. Антична література сприяє гуманітарному вихованню, необхідність якого актуалізується в сучасний період.

Античну культуру високо цінували прогресивні діячі всіх епох. Гуманісти доби Ренесансу ставили за мету відродження античної літератури. У XVII–XVIII ст. античне мистецтво стає еталоном для представників класицизму. Митці ХІХ-ХХ ст. продовжують захоплюватися радісним сприйняттям життя, світлою вірою в людину, дивовижним світом античної літератури.

Мистецтво древніх греків і римлян вічно живе. У сучасних європейських літературах представлені майже всі жанри і поетичні розміри, вирази і слова, породжені античністю. Антична культура – колиска європейської, тому традиційність і новаторство, спадкоємність зв’язків є провідними у проблематиці курсу.

Особливість опанування курсу полягає в тому, що перед сучасними студентами постає література давня, тих часів, коли люди жили в іншому часовому вимірі й соціальному просторі. Античні твори насичені незвичайними іменами, напівзабутими географічними назвами, подіями, які відбувалися ще до нашої ери.

Щоб зрозуміти цю літературу і відчути її красу, студенти повинні поглибити свої знання з історії античності. З цією метою радимо звернутися, зокрема, до книг серії “ Бібліотека загальної історії ”: История древней Греции / Сост. К. Паневич. – СПб: Полігон АСТ, 1999. – 640 с.; История древнего Рима / Сост. К. Паневич. – СПб: Полігон АСТ, 1998. – 896 с. або до шкільних та вузівських підручників з історії античності.

У побудові курсу особлива увага звертається на специфіку образного мислення, естетичну значущість, неповторність античної літератури як явища, історично й художньо обумовленого, і на спадкоємність родів і жанрів, що вперше сформувалися в античній літературі та продовжують своє існування і розвиток у літературі Нового часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]