Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_ФИЦУЛА_ПЕДАГОГИКА_С_410_435_Школознавство.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

410

Школознавство

Наукові засади внутрішкільного управління

411

ками складає плани контролю (на півріччя, місяць, тиж­день), в яких зазначає, хто із керівних працівників шко­ли, коли і з якою метою, який вид перевірки і якими ме­тодами здійснюватиме. У таких планах передбачено мож­ливість спільного відвідування уроків і позакласних за­нять керівниками школи, залучення до участі в контролі керівників методичних об'єднань, досвідчених учителів, класних керівників.

Організація перевірки будь-якого з аспектів навчаль­ного процесу передбачає визначення мети, складання пла­ну перевірки, вибір форм і методів контролю, констату­вання, об'єктивну оцінку стану справ, висновків, пропо­зицій щодо вдосконалення навчально-виховного процесу або усунення недоліків, контроль за виконанням пропо­зицій.

Внутрішкільний контроль повинен мати індивідуаль­ний характер, що потребує здійснення контролю за робо­тою кожного члена колективу. Він має бути систематич­ним, раціональним, всебічним. Важливо забезпечити єдність вимог і об'єктивність, що унеможливлює суб'єк­тивні оціночні судження і висновки, а також диференці­йований підхід, який враховує специфічні особливості та індивідуальні якості контрольованих.

Види внутрішкільного контролю (залежно від мети)

Класво-узагальнюючий. Передбачає виявлення рівня знань і вихованості учнів класу, якості та методів викла­дання, якості роботи класного керівника, виконання бать­ківських обов'язків у вихованні дітей.

Фронтальний. Спрямований на вивчення стану викла­дання окремих предметів у всіх або окремих класах, ста­ну роботи класних керівників у всіх або окремих класах.

Тематичний. Його мета — перевірка роботи всього ко­лективу над певною проблемою, рівня знань і вмінь учнів з якоїсь теми або предмета, стану роботи класних керів­ників у певному напрямі та ін.

Персональний. Його суть — перевірка продуктивності викладацької діяльності, методичного рівня учителя зага­лом або окремого аспекта його діяльності.

Оглядовий. Предметом перевірки є стан шкільної документації, стан трудової дисципліни, стан навчально­го обладнання.

Вид перевірки визначається метою і станом об'єкта, який перевіряють.

Форми внутрішкільного контролю

Колективна. До контролю залучають усі ступені управ­ління: адміністрацію, керівників кафедр, досвідчених учи­телів, учнів, батьків.

Взаємоконтроль. До контролю залучають керівників кафедр, досвідчених учителів і класних керівників через наставництво, взаємовідвідування навчальних занять і ви­ховних заходів.

Самоконтроль. Делегується найдосвідченішим учите­лям і класним керівникам з обов'язковим періодичним звітуванням за пропонованими схемами.

Адміністративний плановий контроль. Здійснюють ди­ректор, його заступники, керівники кафедр відповідно до плану внутрішкільного контролю.

Адміністративний регулювальний (позаплановий) кон­троль. Здійснюють директор і його заступники у разі ви­никнення непередбачених планом проблем.

Об'єктивність будь-якого виду чи форми перевірки за­лежить від умілого використання методів контролю.

Методи контролю

Спостереження. Передбачає відвідування уроків, по­закласних заходів з наступним обговоренням.

Перевірка документації. Охоплює роботу з класними журналами, щоденниками учнів, планами уроків, особо­вими справами учнів та ін.

Опитування. Усне опитування здійснюють під час неви­мушеної або цілеспрямованої бесіди за спеціально підготов­леною програмою. Письмове опитування проводять за до­помогою контрольної роботи (зріз): через перевірку варіан­тів відповідей на запрограмовані запитання та через закрите анкетування, коли варіанти відповідей обмежені.

Тестування. Використання методу психологічної діа­гностики для вимірювання індивідуальних відмінностей.

Ретроспективний розбір. Використовується оцінка ді­яльності школи випускниками минулих років, викладача­ми вищих навчальних закладів на основі аналізу вступних іспитів та ін.

За логічною послідовністю внутрішкільний контроль поділяють на поточний, попередній, проміжний, підсум­ковий, а також епізодичний і періодичний.

Важлива умова успішного використання методів кон­тролю — компетентність перевіряючого, його здатність вникнути в суть питання, яке перевіряється, і надати вчи­телю конкретну допомогу.

412 Школознавство

Змістом внутрішкільного контролю є основні види ді­яльності школи:

  • навчальний процес, який передбачає вивчення ста­ ну виконання навчальних програм, рівня знань і навичок учнів, продуктивності праці вчителя, індивідуальної ро­ боти з обдарованими дітьми, якості позаурочної предмет­ ної діяльності, наявності в учнів навичок самостійної ро­ боти;

  • виховний процес, коли перевіряють рівень вихова­ ності учнів, рівень громадської активності, якість роботи класних керівників, участь батьків у виховному процесі, якість загальношкільних традиційних заходів, рівень здоров'я і фізичної підготовки учнів, якість профілак­ тичної роботи з педагогічно занедбаними дітьми;

  • методична робота, коли визначають методичний рі­ вень кожного вчителя, кожного класного керівника, ме­ ханізм поширення педагогічного досвіду, підвищення ква­ ліфікації вчителів;

  • наукова і експериментальна діяльність, коли визна­ чають відповідність цієї діяльності концепції розвитку школи, ступінь наукової обґрунтованості нововведень, їх результативність, рівень наукової освіченості педагогів, науково-дослідницької роботи учнів;

  • психологічний стан, коли виявляють ступінь психо­ логічного комфорту (дискомфорту) учнів, учителів, психо­ логічну підготовленість колективу до вирішення певної проблеми, запровадження нової структури та ін.;

  • забезпечення необхідних умов навчально-виховно­ го процесу (охорона праці, санітарно-гігієнічний стан, за­ безпеченість навчальною і методичною літературою, нав­ чально-технічним обладнанням).

Контроль загалом — це не лише перевірка, а й надання допомоги вчителям у поліпшенні навчально-виховної ро­боти в школі. Отримана під час перевірки інформація дає змогу вносити корективи, робити узагальнення, прийма­ти нові рішення. Про результати перевірки має знати весь колектив, а не лише учитель, якого перевіряли. Ді­євість перевірки значною мірою залежить від того, на­скільки чітко виражені її результати і накреслені пер­спективи роботи. Все це слід робити доброзичливо й так­товно, запобігаючи можливим емоційній напрузі, кон­фліктним ситуаціям.

Наукові засади внутрішкільного управління 413

Література

Бегей В. М. Управління загальноосвітньою школою на демократичних за­садах. — Львів, 1995.

Державна національна програма «Освіта» («Україна XXI століття»). — К.,

1994.

Москалець В. П. Психологічне обґрунтування української національної

школи. — К., 1994.

Онишків 3. М. Основи школознавства. — Тернопіль, 1996.

Островерхова Н. М., Даниленко Л. І. Ефективність управління загально­освітньою школою: соціально-педагогічний аспект. — К., 1996.

Пикельная В. С. Теоретические основы управления (школоведческий ас­пект). — М., 1990.

Сухомлинський В. О. Розмова з молодим директором школи. — К., 1977.

Яремчук В. Д. Національні проблеми загальноосвітньої школи України: іс­торія і сучасність. — К., 1993.

Методична робота в школі 415

4.2. Методична робота в школі

Роль методичної роботи в підвищенні рівня професійної підготовки вчителя

Якість навчально-виховного процесу школи, його ре­зультати певною мірою залежать від учителя, його тео­ретичної підготовки, педагогічної та методичної майстер­ності.

З метою поліпшення фахової підготовки педагогічних кадрів у школах проводять спеціальну методичну роботу, яка спонукає кожного вчителя до підвищення свого фахо­вого рівня; сприяє взаємному збагаченню членів педагогіч­ного колективу педагогічними знахідками, дає змогу мо­лодим учителям вчитися педагогічної майстерності у стар­ших і досвідченіших колег, забезпечує підтримання в пе­дагогічному колективі духу творчості, прагнення до пошуку.

У процесі методичної роботи здійснюються підвищен­ня наукового рівня вчителя, його підготовка до засвоєння змісту нових програм і технологій їх реалізації, постійне ознайомлення з досягненнями психолого-педагогічних дисциплін і методик викладання, вивчення і впроваджен­ня у шкільну практику передового педагогічного досвіду, творче виконання перевірених рекомендацій, збагачення новими, прогресивними й досконалими методами і засоба­ми навчання, вдосконалення навичок самоосвітньої роботи вчителя, надання йому кваліфікованої допомоги з теорії та практичної діяльності.

Методична робота в сучасній школі передбачає такі на­прями:

  1. поглиблення філософсько-педагогічних знань, спря­ мованих на відродження й розвиток національної освіти в Україні, вивчення педагогічної теорії та методики нав­ чання і виховання, психології, етики, естетики, поглиб­ лення науково-теоретичної підготовки з предмета і мето­ дики його викладання з урахуванням вимог Закону «Про мови» в Україні;

  2. вивчення діалектики і принципів розвитку українсь­ кої національної школи; збагачення педагогічних кадрів надбаннями української педагогіки, науки, культури; вив­ чення теорії та досягнень науки з питань викладання пред­ метів, володіння сучасними науковими методами; глибо­ ке вивчення й практична реалізація оновлених програм і підручників, розуміння їх особливостей і виконання з позиції формування національної школи;

  1. освоєння методики викладання додаткових предме­ тів; випереджувальний розгляд питань методики вивчен­ ня складних розділів навчальних програм з проведенням відкритих уроків, використанням наочних посібників, ТЗН, дидактичних матеріалів;

  2. освоєння і практичне застосування теоретичних по­ ложень загальної дидактики, методики та принципів активізації навчальної діяльності учнів і формування у них наукового світогляду, виходячи з вимог етнопедаго- гіки;

  1. систематичне інформування про нові методичні рекомендації, публікації щодо змісту й методики навчаль­ но-виховної роботи, глибоке вивчення відповідних держав­ них нормативних документів;

  2. упровадження досягнень етнопедагогіки, психоло­ гії та окремих методик і передового педагогічного досвіду із зверненням особливої уваги на використання в діяльно­ сті педагогічних колективів зразків національної культури і традицій1.

1 Див.: Жерносек І. Науково-методична робота відділу освіти // Рідна школа. — 1997. — № 7—8. — С. 32—36.

416

Школознавство

Методична робота в школі

417